MAA-ANALYYSI: (Thaimaa)

Thaimaassa on merkittäviä tarpeita ja kysyntää erityisesti kiertotalouden, uusiutuvan ja vihreän energian aloilla, sekä opetus sektorin uudistuksissa. Thaimaan suunnitelmat bio-, kierto- ja vihreän talouden aloilla (BCG) sekä itäisen talousalueen kehittämiseksi (Eastern Economic Corridor - EEC) tuovat mahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille. Maan autoteollisuus on kansainvälisesti merkittävä ja suunnitelmissa on sähköautojen ja akkutuotannon moninkertaistaminen. Yhteistyö Thaimaan suurten yritysten kanssa voi avata väyliä myös Kaakkois-Aasian markkinoille laajemmin.

Thaimaa on Kaakkois-Aasian toiseksi suurin talous ja merkittävä sillanpääasema myös suomalaisyrityksille. Maassa toimii n. 50 suomalaisyritystä ja edustajan kautta toistasataa.

Thaimaa on kärsinyt koronaan liittyvistä matkustusrajoituksista alueen muita maita enemmän suuren turismisektorinsa takia. Turismi tuotti ennen koronaa jopa 12-20% maan BKT:sta. Maan hallitus avasi marraskuussa 2021 maan rajat rokotetuille turisteille ja toivoo nyt turistien paluuta talvikaudella 2021-22. Finnair on lentänyt säännöllisesti Helsingistä Bangkokiin ja lisää nyt lentojaan Phuketin ja Krabin lomakohteisiin talveksi.

Thaimaan vienti on vetänyt melko hyvin koko koronasta huolimatta mikä on pitänyt talouden pyörät liikkeellä. Maan hallituksen koronatuet ovat toistaiseksi pääasiassa olleet osto-insentiivejä tai kohdistuneet koronasta kärsineille työttömille. Varsinaiset teollisuuden elvytystoimet eivät ole vielä käynnistyneet.  

Thaimaan kansallisen “Bio-, Circular and Green Economy - BCG”-strategian avulla pyritään vastaamaan globaalihaasteisiin. Suunnitelmat merkitsevät myös laajoja investointeja puhtaan teknologian ja kestävän energiatuotannon aloilla. Itäisen talousalueen (Eastern Economic Corridor) kehittäminen satamineen, lentokenttineen ja luotijunayhteyksineen, on merkittävä useille kv-yrityksille, jotka tähtäävät Aasian markkinoille. Thaimaan autoteollisuus on Kaakkois-Aasian suurin ja tuotannon suuntautuminen sähköautoihin ja akkutuotantoon on käynnissä. 

Suomen korkeatasoinen koulutusjärjestelmä on saanut paljon huomiota Thaimaassa ja on avannut ovia monenlaiseen yhteistyöhön. Suomalaisosaaminen digitalisaatiossa, kiertotaloudessa, energiaratkaisuissa ja esim. sähköautojen akkujen kierrätyksessä herättää kiinnostusta. Suuret Thaimaalaisyhtiöt ovat kiinnostuneita innovaatioista ja uusista ratkaisuista, joilla yllämainittua BCG siirtymää edistetään. Suomalaistoimijoita kiinnostavat myös Smart City hankkeet ja terveysteknologian mahdollisuudet Thaimaassa.       

Suomen ja Thaimaan viranomaisten kesken on sovittu neljän eri aiesopimuksen (MOU) allekirjoituksesta ja edelleen aktivoimisesta. Aiheina ovat kiertotalous, opetus, digitalisaatio ja innovaatiot. Suurlähetystö tulee tukemaan yritysten mahdollisuuksia ja viranomaisten yhteistyötä näissä aiheissa lähivuosina.