MAA-ANALYYSI: KIINA

Kiina on Suomen tärkeimpiä kauppakumppaneita. Kiinan talouskasvu, investoinnit uuteen teknologiaan, infrastruktuuriin, ilmasto- ja energiasektorille sekä kulutusmarkkinan kasvu tarjoavat uusia mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille myös jatkossa. Samanaikaisesti Kiinan liiketoimintaympäristön kehitystä leimaa epävarmuus. Maan omavaraisuuspainotuksen vaikutukset edellyttävät seurantaa ja yhteisen tilannekuvan ylläpitämistä.

Pekingin katukuva

Kiinan talous on selvinnyt pandemiasta globaalisti tarkasteltuna suhteellisen hyvin. Maan talous kääntyi kasvu-uralle suurista talouksista ensimmäisenä keväällä 2020. Vuonna 2021 Kiinan bruttokansantulon arvioidaan kasvavan noin 8 % ja kasvun odotetaan pysyvän varsin vahvana myös lähivuosina, vaikka tahti on  hidastumassa aiempien vuosien huippuluvuista.

Kiina on Suomen tärkeimpiä kauppakumppaneita ja sen osuus Suomen koko tavarakaupasta on merkittävä (6. suurin vientimaa ja 4. suurin tuontimaa).  Suomen tavaraviennistä kolmanneksen muodostavat sellu-, puu- ja paperituotteet. Myös koneiden ja laitteiden osuus viennistä on suuri.

Kiina investoi tällä hetkellä voimakkaasti uuteen infrastruktuuriin, digitalisaatioon, uusiin teknologioihin ja ilmasto- ja ympäristösektorille. Kiinan uudet investoinnit tarjoavat suomalaisyrityksille mahdollisuuksia etenkin energia-, kiertotalous ja ilmastopuolella, digitalisaatiossa sekä kulutusmarkkinasegmentillä (ml. elintarvikkeet, terveys).

Suomen vahvuudet Kiinassa liittyvät teknologiaosaamiseen, innovaatioihin, vihreään siirtymään ja koulutukseen. Markkinoiden tarjoamien mahdollisuuksien sekä Suomen tarjoaman pohjalta vuodelle 2022 määritellyt Team Finland -työn prioriteetit ovat 1) ICT 2) kulutustuotteet ja terveys sis. elintarvikkeet 3) energia ja infrastruktuuri ja 4) metalli ja koneet sis. meriteollisuus. Näiden lisäksi TF-työssä panostetaan koulutukseen ja talviurheilusektorille (, jotka linkittyvät muihin prioriteettisektoreihin). Maantieteellisesti TF-työ keskittyy Pekingiin, Shanghaihin ja Hongkongiin, joissa Suomella on diplomaattiset edustustot, näiden kaupunkien lähialueille sekä erikseen identifioituihin maakuntiin.

Kiinan liiketoimintaympäristön tämänhetkistä kehitystä leimaa lisääntyvä epävarmuus. Kiinan omavaraisuuskehityksen mahdollisia pitkän aikajänteen vaikutuksia ulkomaisille yrityksille on seurattava tarkkaan. Kiinan matkustusrajoitusten odotetaan pysyvän tiukkoina eikä rajojen avautuminen ole lähiaikoina näköpiirissä.

Vallitsevassa tilanteessa TF-työssä korostuu vienninedistämistoimien lisäksi yritysten neuvonta ja tukeminen liiketoimintaympäristöä koskevissa kysymyksissä sekä yhteisen tilannekuvan ylläpitäminen.

Teksti: Leena-Kaisa Mikkola, Suomen suurlähettiläs, Kiina