MAA-ANALYYSI: HONGKONG

Hongkong SAR on Kiinaan kuuluva erityishallintoalue, jonka talous muistuttaa länsimaita. Hongkong on maailman 3. suurin rahoituskeskus ja Hongkong pörssi on maailman 5 suurin. Yli 60% Kiinaan tehtävistä ulkomaisista sijoituksista ja Kiinan sijoituksista ulkomaille tehdään Hongkongin kautta. Hongkongin noin 9000 ulkomaisesta yrityksestä pääkonttoreita on lähes 1500. B2G (Business to Giants) -yhteistyö näiden kansainvälisten yritysten omistajien ja päättäjien kanssa tarjoaa mahdollisuuksia myös suomalaisille. Hongkong pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä lisäämällä uusiutuvaa energiaa, vähentämällä rakennusten energiankulutusta, sähköistämällä liikennettä ja kehittämällä jätteidenhuoltoa. Nämä strategiset aloitteet tarjoavat markkinamahdollisuuksia suomalaisille innovatiivisille ja kestäville ratkaisulle. Hongkong on kiinnostunut eurooppalaisia ml. suomalaisista ratkaisuista ja innovaatioista.

Hongkongin saari

Hongkongin talous kasvaa vahvasti. (Vuoden 2021 BKT-kasvuennuste on 5,5-6,5%). Vuonna 2020 Hongkong oli maailman kolmanneksi suurin ulkomaisten suorien sijoitusten kohde ja kuudenneksi eniten ulkomaankauppaa käyvä talous. Hongkong asemaa maailmankaupassa tukee sen läheisyys Manner-Kiinaan, maantieteellinen sijainti ja toimiva infrastruktuuri.

Kiinalla on intressi säilyttää Hongkong taloudellisesti vapaana ja integroida aluetta tiiviimmin osaksi Etelä-Kiinan Greater Bay -aluetta (86 milj. asukasta). Ulkomaisille yrityksille kehitys luo uusia mahdollisuuksia ja voi edelleen helpottaa pääsyä Manner-Kiinan markkinoille.

Suomen vahvuudet Hongkongissa liittyvät teknologiaosaamiseen, innovaatioihin, koulutukseen, puhtaaseen ruokaan ja jouluun. Hongkong parhaat markkinamahdollisuudet suomalaisille löytyvät seuraavilta sektoreilta 1) kestävä kaupunkikehitys (sis. energia ja rakennettu ympäristö) 2) terveysteknologia 3) ruoka 4) finanssi- ja vakuutussektorin digitaaliset ratkaisut sekä kyberturvallisuus ja 5) älykäs liikenne (sis. varustamot ja liikenteen sähköistyminen). Mahdollisuuksia tarjoavat myös suuret teolliset investoinnit. Hongkong investoi voimakkaasti uuteen infrastruktuuriin, uusiin teknologioihin ja kestävään kehitykseen. Olemassa olevaa 5G verkko (95% käyttäjistä) hyödyntäen Hongkong panostaa vahvasti eri sektoreiden digitaalisten palveluiden ja tuotteiden kehittämiseen.

Hongkongin osalta TF-työssä keskitytään vientimahdollisuuksien ja investointien edistämiseen sekä maakuvatyöhön.

Teksti: Johanna Karanko, Pääkonsuli, Hongkong