Etelä-Afrikan markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

Etelä-Afrikka suuntaa pandemiatilanteen hellittäessä kohti kasvuloikkaa. Läpi sektorien kehitetään infrastruktuuria, tehostetaan prosesseja ja tarvitaan osaamisen tason nostoa. Suomalaisten teknologia- ja koulutusyritysten tarjonta vastaa hyvin kysyntään, kunhan tuotteet ja ratkaisut integroidaan osaksi isompaa kokonaisuutta ja sovitetaan paikalliseen kontekstiin. Markkinamahdollisuuksia löytyy lähitulevaisuudessa etenkin energia-, kaivos- ja maataloussektoreilla. Älykkäille energiansäästöratkaisuille, lisä- ja uudelleenkoulutus-malleille on kysyntää kaikilla sektoreilla.

Etelä-Afrikka on Afrikan mantereen teollistunein ja teknologisesti kehittynein talous. Se on Suomelle Afrikan tärkeimpiä maita maan talouden viimeaikaisesta koronapandemian heikentämästä kehityksestä huolimatta. Etelä-Afrikka on Afrikan suurimpia talouksia. Naapurimaihin verrattuna sen talous on 15-20 –kertainen. Maassa on 37 etabloitunutta suomalaisyritystä. Niiden odotukset markkinoiden suhteen ovat edelleen myönteiset koronakriisin synkentämistä talousnäkymistä huolimatta.

Etelä-Afrikka on kasvumarkkina, jossa lähivuosina investoidaan erityisesti tietoteknologioihin, energiansäästöratkaisuihin, satamien logistiikan kehittämiseen, uusien kaupunkien ja kaivoksien rakentamiseen käyttämällä teknologisesti ja ympäristön kannalta järkeviä ratkaisuja. Etelä-Afrikka on päättänyt pureutua tosissaan ilmastonmuutoksen haasteisiin. Kehittyneiltä mailta saatu 8,5 miljardin dollarin tukipaketti luo konkreettisia mahdollisuuksia myös suomalaisille yrityksille.

Maassa tarvitaan kipeästi osaamisen tason nostamista, uusia työpaikkoja ja uusia teknologisia ratkaisuja kierrätykseen ja muovin käytön vähentämiseen, energian säästämiseen ja maatalouden prosessien tehostamiseen. Kaivossektorilla on mahdollisuuksia sekä automatisoinnin että tuottavuuden kehittämisen ratkaisuille. Rakennusprojektit tarjoavat mahdollisuuksia jätehuollon, digitalisoinnin ja osaamisen kehittämisen ratkaisuille.

Etelä-Afrikan investointi-ilmapiiri on hyvä. Maassa on hyvin kehittynyt infrastruktuuri, maailmanluokan rahoituspalvelut ja kohtuulliset työvoimakustannukset. Sieltä on hyvät yhteydet mantereen muille markkinoille. Pääsy Etelä-Afrikan markkinoille onnistuu parhaiten yhteistyöllä – paikallisen yhteistyökumppanin kanssa tai toimimalla osana ekosysteemiä. Etelä-Afrikka toimii hyvänä referenssimarkkinana ja porttina muualle Afrikkaan. 

Anne Lammila, Suomen suurlähettiläs Etelä-Afrikassa