Luovien alojen suuret mahdollisuudet Kaliforniassa

Kalifornian suomalaistoimijoiden tavoitteena on rakentaa aktiivinen luovien suomalaisten yhteisö, jossa toimijat tarjoavat toisilleen tukea niin verkostoitumisessa kuin käytännön ongelmien ratkaisemisessakin. Rakentamistyön tukena toimii Aalto-yliopiston luovien alojen kansainvälisen liiketoiminnan tohtoriopiskelija Laura Laaksosen tuore tutkimus, jolla kartoitettiin luovien alojen vientimahdollisuuksia Etelä-Kaliforniaan.

Suomalaistoimijoiden kannalta tärkeimpiä aloja Kaliforniassa olisi mm. musiikki. Tässä suomalaisten musiikkia viedään Eurooppaan Eurosonic-festivaaleilla. Kuva: Music Finland Suomalaistoimijoiden kannalta tärkeimpiä aloja Kaliforniassa olisi mm. musiikki. Tässä suomalaisten musiikkia viedään Eurooppaan Eurosonic-festivaaleilla. Kuva: Music Finland

Suomen Los Angelesin -pääkonsulaatti tilasi kesäkuussa 2012 Aalto-yliopiston luovien alojen kansainvälisen liiketoiminnan tohtoriopiskelija Laura Laaksoselta (DI) tutkimuksen, jonka tarkoituksena oli selvittää mekanismeja, joilla luovien alojen vientiä Etelä-Kalifornian alueelle voitaisiin edesauttaa. Raportti valmistui marraskuussa 2012. Teemme tässä jutussa lyhyen yhteenvedon Laaksosen ”Project hubiLA” -tutkimusraportista, jonka voi lukea kokonaisuudessaan tästä:

Project hubiLA -tutkimusraportti (avautuu uuteen ikkunaan)

Tutkimuksen taustatekijöitä

Kun ulkoministeriö suunnitteli Yhdysvaltain länsirannikon toimintojen keskittämistä Piilaaksoon syksyllä 2011, heräsi Los Angelesin alueen luovien alojen toimijoiden keskuudessa tarve

  • kartoittaa alueen toimijoita ja heidän tarpeitaan luovien alojen viennin edistämiseksi sekä
  • rakentaa tukitoimintoja ja suomalaistoimijoiden aktiivinen verkosto Los Angelesin alueelle.

Teeman ajankohtaisuutta laajemmassa suomalaisessa kontekstissa lisäsi omalta osaltaan työ- ja elinkeinoministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön lokakuussa 2012 julkaisema yhteinen linjaus luovaa taloutta edistävistä julkisista toimista(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Sen tavoitteena on luovien alojen yritysten toimintaympäristön kehittäminen, osaamisen tehokkaampi hyödyntäminen, tuotekehitys- ja rahoitusmallien kehittäminen sekä tutkimuksellisen ja visionäärisen tulevaisuustiedon tuottaminen. TEKES puolestaan on hiljattain lanseerannut ”Fiiliksestä fyrkkaa”(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) -nimisen ohjelman, jonka asiakkaita ovat sekä kasvua ja kansainvälistymistä tavoittelevat pk-yritykset että ne suuret edelläkävijäyritykset, jotka ovat jo nostaneet aineettomuudesta nousevan kilpailuedun strategiansa keskiöön.

Keskeiset toimialat

Laaksonen määritteli tutkimuksessaan suomalaistoimijoiden kannalta tärkeimmiksi toimialoiksi Etelä-Kaliforniassa seuraavat:

  • Musiikki (säveltäjät, bändit, miksaajat, artistit, tuottajat, teknikot, yritykset...)
  • Elokuva & TV (tuotantoyhtiöt, näyttelijät, ohjaajat, kuvaajat, editoijat, puvustajat, maskeeraajat…)
  • Pelit (yrittäjät, suunnittelijat, pelaajat...)
  • Media (toimittajat, kustantajat, kuvaajat, graafikot, multimediaosaajat...)
  • Muoti (suunnittelijat, yrittäjät...)
  • Design (konsultit, suunnittelijat, yrittäjät...)
  • Tanssi, teatteri (tanssijat, koreografit, ryhmät, tuotannot...)
  • sekä yllä mainittujen alojen opiskelijat, opettajat ja tutkijat

Näin tieto kerättiin

Selvityksen pohjana toimivat kuukausittaiset fokusryhmäkeskustelut luovien alojen toimijoiden kanssa Los Angelesissa. Niitä seurasivat asiantuntijahaastattelut vienninedistämisorganisaatioiden ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Tämän jälkeen tehtiin benchmarking-tutkimus muiden konsulaattien ja kulttuuri-instituuttien toiminnasta alueella. Ja viimeisenä, edellä mainituista ammentaen, tehtiin web-pohjainen kysely, johon vastasi 80 toimijaa ja yrittäjää, jotka joko toimivat päätoimisesti tai aikovat jatkossa toimia Los Angelesin alueella.

Tulokset

Kyselyn tulokset osoittivat, että kentällä on selkeää tilausta uudenlaisille tukitoimille. Ennen kaikkea tulokkaiden määrä on kasvanut merkittävästi viime vuosina; kasvua on ollut jokaisena vuonna. Kyselyyn vastanneet tulokkaat toimivat pääosin luovilla tai niihin sidonnaisilla aloilla. Nämä toimijat ovat suurelta osin korkeasti koulutettuja freelancereita tai yrittäjiä. He ovat saavuttaneet tavoitteensa hyvin tai erinomaisesti ja näkevät kasvumahdollisuutensa lähestulkoon rajattomina.

Los Angelesin alueella toimivilla suomalaisilla on myös selkeitä haasteita vastassaan. Näistä merkittävimpinä nousivat esille rahoitus, viisumit ja työluvat, laki- ja sopimusasiat sekä verkostoituminen. Hankalaksi koetaan myös toimiminen Suomessa ja Los Angelesissa yhtäaikaisesti.

Toimijat ovat erittäin halukkaita auttamaan toisiaan ja osallistumaan monenlaiseen yhteistoimintaan. He ovat hakeneet tukea pääosin pääkonsulaatista, FACC:sta (Finnish-American Chamber of Commerce) ja yksittäisiltä ihmisiltä.

Suositukset tulevalle toiminnalle

Laaksonen listaa tutkimuksessaan muutamia konkreettisia suosituksia, jotka koskevat paitsi alan toimijoita, myös Suomen pääkonsulaattia, joka voi omalta osaltaan madaltaa aitoja sekä fasilitoida toimintaa, aktivoida kenttää ja hallinnoida toimijoiden verkostoa.  

Ensimmäinen suositus on kutsupohjaisen neuvottelukunnan perustaminen. Neuvottelukunta koostuisi eri alojen ja toimijoiden edustajista ja asiantuntijoista. Neuvottelukunta toimisi konsulaatin tukena asiantuntijaraatina ja ideageneraattorina toimintojen fasilitoinnissa.

Muut suositukset:

  • Tieto- ja kontaktipankin rakentaminen palvelemaan alan toimijoiden tarpeita.
  • Kentän ja paikallisten toimijoiden ja organisaatioiden (esim. FACC) aktivoiminen verkostoitumisen, workshoppien ja vastaavien tapahtumien merkeissä.
  • (Kansainvälistymis-)rahoitusmallien kehittäminen vastaamaan luovien alojen yritysten ja yksittäisten toimijoiden tarpeita.
  • Koulutusyhteistyön tiivistäminen ja stipendijärjestelmän kehittäminen luovien alojen koulutuksen saralla.
  • Suomen Los Angelesin -konsulaatin tulisi ottaa luovat alat strategiseksi toiminta-alueekseen.

Ja tästä eteenpäin

Los Angeles on maailman musiikkiteollisuuden sekä elokuva- ja televisiotuotannon keskus. Alueen suomalaistoimijat ovat nyt siis valmiita yhteisvoimin parantamaan suomalaisten toimintaedellytyksiä sekä edesauttamaan uusien toimijoiden ja yrittäjien pääsyä haastaville markkinoille tarjoamalla heidän käyttöönsä olemassa olevia verkostojaan ja osaamistaan.

Pääkonsulaatin tavoitteena on rakentaa aktiivinen, luovien suomalaisten yhteisö, joka auttaa toimijoita niin verkostoitumisessa kuin käytännön ongelmien ratkaisemisessakin. Luomalla tällainen ekosysteemi Los Angelesin alueelle edesautetaan merkittävästi suomalaisten luovien alojen toimijoiden kansainvälistymistä ja parannetaan toimintamahdollisuuksia haastavilla markkinoilla, joilla suomalaisten taival on alkutekijöissään verrattuna esimerkiksi muihin Pohjoismaihin.

Kirsti Westphalen