Luomutuotteilla isot markkinat Tanskassa

Luomutuotteiden osuus kaikkien elintarvikkeiden kulutuksesta on yksi maailman korkeimpia Tanskassa. Lähes 10 prosenttia elintarvikkeiden kokonaismyynnistä koostui luomutuotteista vuonna 2016. Luomutuotteiden tuonti Tanskaan on noin 400 miljoonaa euroa vientiä suurempaa.

Tanskalaiset ovat maailman luomuystävällisimpiä kuluttajia. Vuosina 2015–2016 tanskalaisten luomukulutus kasvoi 14 %, tai noin miljardi Tanskan kruunua enemmän edelliseen vuoteen verrattuna.

Tanskan luomumenestyksen taustalla on pitkäjänteinen poliittinen panostus luomutuotannon osuuden lisäämiseksi, sekä kulutuksen ja viennin edistämiseksi. Tanskan hallitukset ovat työskennelleet jo 1980-luvulta lähtien tämän puolesta.

Valtiollinen luomutuotannon valvonta aloitettiin Tanskassa jo vuonna 1987.  Suomessa luomutuotteiden valvonta siirtyi viranomaisten hoidettavaksi EU-jäsenyyden myötä vuonna 1995.

2015 laaditussa kansallisessa luomutoimintasuunnitelmassa määriteltiin aloitteita, joilla luonnonmukaista tuotantoa kehitetään entisestään. Tavoitteena on muun muassa kaksinkertaistaa luomuviljelyalueita vuoteen 2020 mennessä vuoden 2007 tasosta.

Vuosina 2015–2018 hallitus myöntää yli 3,3 miljoonaa euroa myynnin edistämiseen kotimarkkinoilla. Pyrkimyksenä on yksinkertaistaa valvontaa koskevia vaatimuksia.

Elintarvike- ja maatalousministeriöllä on koordinoiva rooli ministeriöiden välisen yhteistyön varmistamiseksi luonnonmukaisen tuotannon edistämiseksi.

Luomumerkeillä suuri merkitys luomutuotteiden edistämisessä

Tanskassa on käytössä kansallinen "Ø"-luomumerkki. Tämän merkin tunnistaa 98 % kuluttajista. Merkin käyttöönottaminen on ollut merkittävä tekijä luomutuotteiden saatavuuden sekä suosion edistämisessä Tanskassa.

Ravintoloille on olemassa vastaava luomutunnus jota käyttää parhaillaan 1.700 ravintolaa. Tanskan ravintola-alan siirtymistä luomutuotteiden käyttäjiksi on helpottanut se, että julkinen sektori on puskenut luomua määrätietoisesti eteenpäin ammattikeittiöiden kautta.

Vuosina 2015–2018 hallitus myöntää lähes 8 miljoonaa euroa julkisen sektorin keittiöille. Tuella pyritään lisäämään luomusertifioitujen raaka-aineiden käyttöä tällä alueella.

Organic Denmark- yhdistys tekee järjestelmällistä yhteistyötä luomun edistämiseksi sekä hallituksen, että vähittäiskauppojen kanssa. Yhdistys esimerkiksi pohtii yhdessä poliitikkojen kanssa luomuviennin lisäämistä ja laatii kauppaketjuille luomustrategioita.

Tanska tunnetaan Euroopassa elintarvikeviennistään

Viimeisten kymmenen vuoden aikana luomutuotteiden vienti Tanskasta on moninkertaistunut. Vienti vuonna 2015 oli 270 miljoonaa euroa, ja tänä vuonna viennin arvioidaan yltävän noin 2 miljardiin Tanskan kruunuun.

Vuosina 2015–2018 hallitus myöntää 4,5 milj. euroa Tanskan luomutuotannon vientitoiminnan tukemiseen. Vientiä vauhditetaan yhteistyössä Tanskan suurlähetystöjen kanssa.

Luomuviennistä lähes puolet menee Saksaan. Muita tärkeitä vientimaita ovat Ruotsi, Ranska sekä Hollanti. Vienti Kiinaan on kolminkertaistunut sijoittaen Kiinan kolmanneksi suurimmaksi vientimaaksi.

Suomeen tanskalaisten luomuviennistä suuntautuu 3 %. Suurin luomutuotteiden vientiryhmä on maitotuotteet, mukaan lukien kananmunat, joiden vientimäärä on yhteensä 37 prosenttia vuonna 2015.

Luomutuotteiden tuonti Tanskaan on vientiä noin 400 milj. DKK enemmän. Yhteensä luomutuotteiden vienti ja tuonti ovat noin 320 miljoonaa euroa.

Suurimmat ryhmät Tanskaan tuotujen luomutuotteiden osalta ovat hedelmät sekä pähkinät; vihannekset (tuoreet ja pakastetut); sokeri, melassi, ja hunaja; kahvi; sekä alkoholipitoiset juotavat.

Lisätietoa:

Teksti: Heidi Uotinen, Suomen suurlähetystö, Kööpenhamina

Tanska
ekologia
elintarvikkeet
kauppa
luomutuotteet
vientiyritykset