Lissabon - maailman start-up pääkaupunki

Vuonna 2010 perustettu ja Dublinissa järjestetty Web Summit -tapahtuma siirtyi Lissaboniin seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Marraskuun 7.-10. päivä järjestetty Web Summit ei ole vain start-up yrityksiin keskittyvä, vaan laajemmin niin investoijia, kumppanuuksia ja/tai asiakkaita hakeville teknologiayrityksille tarkoitettu tapahtuma.

Portugalin pääministeri järjesti tapahtumaa hyödyntäen samanaikaisesti Global Forumin ja kutsui kollegoitaan Lissaboniin keskustelemaan innovaatioiden ja kasvun tukemisesta poliittisella tasolla. Puhujalistalla olivat mm. Viron ja Luxemburgin pääministerit sekä muutama digitalisaatiosta vastaava ministeri. Ohjelma näyttää jatkavan elämistään, joten lopullista kuvaa poliittisen tason panostuksesta ei vielä ole.

Lisäksi yhä useampi maa osallistui Web Summitiin maaständillä: Euroopan maista mm. Virolla, Ruotsilla, Hollannilla ja Ranskalla oli omat alueensa, jotka palvelivat sekä heidän omia startupejaan että maista kiinnostuneita ulkomaisia yrityksiä.

Lissabonin kaupungille yli 40 000 maksukykyistä vierailijaa on ollut tervetullut lisä muutenkin turismin noususta nauttivalle kaupungille. Logistiset järjestelyt ovat hieman ontuneet, mm. metro ei ole toiminut riittävällä teholla. Tarkoituksena onkin ollut pitää osanottajat pääosin kokousalueella. Web Summit onkin selkeästi kasvanut tänä vuonna verrattuna viime vuoden Dublinin tapahtumaan. Web Summitin järjestäjät kertovat myös, että tapahtuma on taloudellisesti kannattava: ilmaislippuja on jaettu tänä vuonna vähemmän kuin aiemmin, n. 10 000 - 15 000 kappaletta (yhteensä n. 50 000).

Järjestimme joukolle suomalaisosallistujia tapaamisen portugalilaisten kanssa virka-asunnossa 8.11. illalla. Otoksen perusteella Suomesta mukana oli laaja skaala jo nyt kv. tasolla toimivista yrityksistä, jotka tulivat sekä tapaamaan asiakkaitaan ja hakemaan uusia, vasta aloittaneisiin miniyrityksiin, jotka olivat lähinnä "haistelemassa tuulia" ja kuuntelemassa hyviä esitelmiä. Tapaamisessa saatiin aikaan joitain alustavia kontakteja suomalaisten ja portugalilaisten välille. Suomalaista osaamista arvostetaan, Portugalissa puolestaan on osaavaa ja edullista työvoimaa ja draivia kehittyä digisektorilla. Joten yhteistyömahdollisuuksia olisi.