Lissabon houkutteleva sijoituskohde

Lissabon on sijoittunut seitsemänneksi PwC:n ja Urban Land Instituten yhteisessä tutkimuksessa Euroopan houkuttelevimmista sijoituskaupungeista vuonna 2017. Sijoitukseen vaikuttivat Lissabonin finanssikriisin jälkeisen talouden elpyminen, kaupungin potentiaali ja kasvumahdollisuudet, sekä ulkomaisille sijoittajille verrattain matalat kiinteistöjen hinnat ja tuottavuus.

Lissabon on noussut talouskriisin jäljiltä houkuttelevaksi sijoituskohteeksi

Lissabon onnistui pitämään seitsemännen sijan PwC:n ja Urban Land Instituten tutkimuksessa Euroopan houkuttelevimmista sijoituskohteista. Lissabon on hyvää vauhtia toipumassa finanssikriisistä ja houkuttelee ulkomaalaisia sijoittajia potentiaalillaan. Vaikka ulkomaalaisten sijoitusten arvo on rahallisesti yksi Euroopan matalimmista (noin 2 miljardia euroa viimeisen vuoden aikana), Lissabonilla on tilaa ja mahdollisuuksia kasvaa runsaasti.

Portugalin pääkaupungin nousu listasijoilla on ollut ilmiömäistä. Vuonna 2014 Lissabon oli sijalla 26 (28 maan joukossa), vuonna 2015 hyppäsi sijalle 9 ja seuraavana vuonna sijalle 7, pitäen saman sijan nyt vuodelle 2017 tehdyssä tutkimuksessa. Sijoittajat näkevät Lissabonin houkuttelevampana kuin esimerkiksi Barcelonan tai Madridin kiinteistöjen edullisemman hinnan ja paremman riski/tuotto -profiilin vuoksi. Kiinteistöjen tuotto kaupungissa on tällä hetkellä yksi Euroopan parhaimmista. Erityisesti jälleenmyynti- ja logistiikanalan kiinteistöt kiinnostavat, sillä vuokratuottojen oletetaan kohoavan edelleen. Myös moderneissa toimistotiloissa nähdään sijoitusmahdollisuuksia, sillä rakennuskanta on suhteellisen vanhaa ja uusille tiloille on ollut kysyntää.

PwC:n ja Urban Land Instituten tutkimuksessa painotettiin erityisesti kaupunkien potentiaalia. Viiden parhaan kaupungin joukosta löytyy neljä saksalaista: Berliini, Hampuri ja Frankfurt pitävät sijoja 1-3, ja München sijaa 5. Näiden lisäksi kymmenen parhaan joukosta löytyvät Dublin (4.), Kööpenhamina, (6.), Tukholma (8.), Madrid (9.) ja Lyon (10.).

Listan suurin alisuoriutuja on Iso-Britannia. Brexitin vaikutukset näkyvät erityisesti kiinteistöjen arvossa, ja heikentyneet markkinat painoivat Lontoon ja Birminghamin kauas edellisvuoden sijoituksiltaan (Lontoo 11à27, Birmingham 6à22). Iso-Britannian heikentynyt kiinnostavuus onkin antanut tilaa muiden Euroopan kaupunkien nousulle.

Teknologiainvestointeja houkutellaan maahan

Teknologioiden maana itseään profiloivassa Portugalissa on myös näkynyt pientä liikehdintää tech-puolella. Hallitus on aktiivisesti pyrkinyt tuomaan investointeja maahan, ja pitänyt positiivista virettä yllä maan talouteen liittyen. Pääministeri António Costa vieraili lokakuussa Kiinassa viiden päivän ajan. Yksi matkan tavoitteista oli varmistaa Huawein toimintojen laajentaminen Portugalissa. Huawein on tarkoitus perustaa maahan teknologiakeskus, kuten Cisco ja Microsoft ovat jo tehneet. Lisäksi Siemens on palkkaamassa yli 100 uutta työntekijää Lissabonin teknologiakeskukseensa. Myös Bosch on tehnyt Aveiron yliopiston kanssa 19 miljoonan euron sopimuksen, jonka tarkoituksena on kehittää ratkaisuja älykoteihin. Tämän ennustetaan luovan noin 150 uutta työpaikkaa.

Teslan ilmoitus uuden tehtaan avaamisesta Euroopassa on herättänyt suurta keskustelua Portugalissa. Tesla avasi juuri marraskuussa toimipisteen Lissabonissa, ja tehtaan saapumista Portugaliin pidettiin aluksi hyvinkin mahdollisena. Portugalissa perustettiin Facebook-ryhmä "Bring Tesla Gigafactory to Portugal", jonka tarkoituksena oli esittää luovia ideoita tehtaan tuomiseksi maahan. Kolmen viikon aikana ryhmään liittyi noin 50 000 ihmistä. Suuren odotuksen jälkeen kävi kuitenkin ilmi, että tehtaan saaminen Portugaliin on lopulta melko epätodennäköistä. Mediahuomion taustalla saattaa olla myös Portugalin pyrkimys brändätä itsensä investointeja houkuttelevana teknologiamaana. Portugali ei kuitenkaan ole täysin haudannut toiveita Teslan tehtaasta: hallitus perusti työryhmän tutkimaan maan litium-potentiaalia sähköautoja varten. Portugali on kuudenneksi suurin litiumin tuottaja maailmassa. Tällä hetkellä lähes koko tuotanto menee keramiikkateollisuuteen.

Portugalilaiset yritykset vähemmän velkaantuneita ja tuottavampia

Investointien houkuttelemisen lisäksi talouden elpyminen näkyy yritysten velkataakan pienentymisenä. Valtion velkataakka, yritysten huono tuottavuus ja pääomitukset ovat tähän mennessä olleet yksityissektorin suurimpia huolia Portugalissa. Vaikka talouden kehitys on ollut hidasta, Portugalin pankin julkaiseman tiedotteen mukaan vuoden 2015 lukemissa on jo selkeitä merkkejä paremmasta. Yksityissektorin yritysten talouden tunnusluvut ovat kääntyneet positiivisemmiksi, tuottavuus on lisääntynyt ja velkaantuminen laskenut verrattuna vuoden takaisiin lukuihin.