Koulutusvientimahdollisuuksia New Yorkissa

New York on viime vuosina noussut Piilaakson rinnalle yhtenä suotuisista ympäristöistä teknologia-alan kasvuyrityksille.  Pääkonsulaatti on ollut aktiivisesti mukana tässä trendissä sillanrakentajana suomalaisen teknologia-sektorin startup-yritysten ja paikallisten yhdysvaltalaisten toimijoiden välillä. Koulutusvientinäkökulmasta erilaiset oppimiseen ja opettamiseen liittyvät teknologiaratkaisut kiinnostavat Yhdysvalloissa.

New York on viime vuosina noussut Piilaakson rinnalle yhtenä suotuisista ympäristöistä teknologia-alan kasvuyrityksille. Pääkonsulaatti on ollut aktiivisesti mukana tässä trendissä sillanrakentajana suomalaisen teknologia-sektorin startup-yritysten ja paikallisten yhdysvaltalaisten toimijoiden välillä.

Koulutusvientinäkökulmasta erilaiset oppimiseen ja opettamiseen liittyvät teknologiaratkaisut kiinnostavat Yhdysvalloissa. Suomen maine koulutuksen kärkimaana on tunnettu, ja se luonnollisesti edesauttaa koulutusalan teknologiasovellusten markkinoimisessa muuten varsin haastavassa ympäristössä. Koulujen hankinnat koulupiiritasolla suosivat suuria kustantamoja ja toimittajia. Mutta esimerkiksi New Yorkin kaupungin koulupiirin sisällä toimii teknologisesti edistyksellisempiä pilottikouluja, jotka saattavat ottaa ratkaisuja koekäyttöön, ja joiden kautta on mahdollista saada laajempikin käyttäjäkunta koko maan suurimassa, yli miljoonan oppilaan koulupiirissä. 

Osana kasvuyritysten tukemista pääkonsulaatti järjesti toukokuun puolivälissä yhdessä Tekesin sekä Ruotsin New Yorkin kunniapääkonsulaatin kanssa Education Technology (jäljempänä Edtech) -tapahtuman, jossa neljä suomalaista (Dreamdo Schools, Skill Pixells, Songhi, Paths to Math) ja kolme ruotsalaista (DigiExam, 3D Classroom, Plotagon) koulutusalan teknologia-startuppia pääsi esittelemään toimintaansa newyorkilaisille sijoittajille ja koulutusalan päättäjille ja vaikuttajille. Lisäksi firmat tapasivat useita muita koulutusalan vaikuttajia, ja esittäytyivät New Yorkissa 15.–16.5. OPPI-festivaalilla, joka oli nyt toista kertaa järjestettävä kansainvälinen koulutusalan tapahtuma, jonka edellinen pitopaikka oli Helsinki.

Yrityksille järjestetyt tapaamiset

Pääkonsulaatti ja Ruotsin kunniapääkonsulaatti olivat järjestäneet yrityksille Edtech-alan tapaamisia niin koulupiirien edustajien, Edtech-sijoittajien kuin alalla toimivien yritysten kanssa. Tiiviin torstaipäivän ensimmäisessä tapaamisessa New Jerseyssä sijaitsevan Harrington Parkin koulupiirin johtaja, Dr. Adam Fried, kertoi yrityksille koulupiirien hankintaprosessista, jossa esimerkiksi vanhempainyhdistyksillä saattaa olla huomattavasti suurempi rooli täällä kuin Suomessa. Seuraavaksi ryhmälle esiteltiin Knewton, adaptiivinen opetusalusta, joka tukee oppilaskohtaisesti räätälöidyn oppimateriaalin tuottamista. Knewton toimii yhteistyössä monien koulupiirien ja pilottikoulujen kanssa, ja yritystä edustava Kristen Weeks kertoi heidän kokemuksistaan julkisten koulujen teknologiatarjoajana.

Suomalaisen, Yhdysvalloissa jo varsin menestyneen Teacher Gaming –yrityksen edustajat puhuivat opetusfilosofiastaan ja siitä, kuinka se näkyy heidän Minecraft –pelin päälle rakennetussa oppimisohjelmassaan. Brainscape on edistyksellinen ja elektroninen versio perinteisestä ulkomuistia kehittävästä kortista (flash card). Yritys keskittyy enemmän aikuisopetukseen ja yritysten sisäisen koulutuksen tukemiseen. Monet pohjoismaisen ryhmän yritykset keskittyivät koulumarkkinoille, esikoulusta 12. luokkaan, mutta ratkaisuille voisi olla kysyntää myös rahakkailla yrityskoulutusmarkkinoilla sekä korkeakoulujen piirissä.    

Päivän ohjelman päätti yhdessä New Yorkin kaupungin koululaitoksen innovatiivisia ratkaisuja tukevan iZone –ohjelman kanssa järjestetty tilaisuus, Edtech sharktank. iZone oli valinnut ryhmästä kolme yritystä esittelemään ratkaisujaan raadille, joka koostui lähinnä lukion matematiikan ja muiden tiedeaineiden opettajista. Raati – sharks – antoi esiintyjille perusteellista palautetta ratkaisujen käyttömahdollisuudesta koululaitoksen piirissä, sekä parannusehdotuksia tulevaisuutta varten.

Perjantaiaamuna juuri ennen pitching tapahtumaa yritykset tapasivat uuden EDGE Edtech hautomon perustajajäsenet, jotka antoivat yrityksille kullanarvoisia neuvoja rahoitukseen ja liiketoiminnan kehittämiseen liittyvissä asioissa.

Edtech - lounastapahtuma 15.5.

Edtech- pitching –tapahtumassa startupit esittelivät toimintaansa satapäiselle yleisölle, joka koostui koulutusalan ammattilaisista, sijoittajista ja mediasta. Lisäksi alan asiantuntijoista koostuva raati antoi palautetta esityksistä ja hyödyllisiä kommentteja siitä, miten menestyä Yhdysvaltain markkinoilla. Nelihenkisessä raadissa oli kaksi Edtech riskirahoittajaa, toinen New Yorkista ja toinen Kalifornian Piilaaksosta, mikä toi kiintoisalla tavalla esiin itä- ja länsirannikon rahoittajamaailman näkemyseroja. Lisäksi raatiin kuuluivat maailmanlaajuisen oppimateriaalialustan, Edmondon, sekä Pearson -kustantamon edustajat.  

Teknologia-alan startuppien lisäksi samassa tilaisuudessa esiteltiin suomalaista cleantech-osaamista järjestämällä lanseeraustilaisuus New Yorkin kaupungin koululaitoksen juuri käyttöön ottamille paperimassasta valmistetuille lautasille, joiden toimittajaksi on valittu kilpailutuksen perusteella Huhtamäki. Kaupungin kouluissa tarjoillaan päivittäin noin miljoona ateriaa 271 miljoonalta lautaselta vuodessa, mikä on tarkoittanut myös valtavaa jätemäärää, sillä ateriat on tähän asti tarjoiltu muovisilta polystyreeni-kertakäyttölautasilta. Peruste polystyreenilautasten käyttöön ympäri Yhdysvaltoja on tähän mennessä ollut hinta. Polystyreenilautaset maksavat koululaitokselle $0.04 per kappale, kun taas tähän mennessä valittavana ollut kierrätettävä vaihtoehto on ollut huomattavasti kalliimpi, $0.12 per lautanen.

Vastauksena tähän New Yorkin kaupungin koululaitos yhdessä viiden muun Yhdysvaltain suurimman koululaitoksen kanssa (Los Angeles, Chicago, Miami, Dallas ja Orlando), jotka kuuluvat niin kutsuttuun Urban School Food Allianceen http://www.urbanschoolfoodalliance.org/(Linkki toiselle web-sivustolle.) päätyivät yhteishankkeeseen lautasten tilaamisessa. Nykyiset Huhtamäen lautaset maksavat Urban School Food Alliancen alueen koululaitoksille vain of $0.049 per kappale.  Huhtamäen lautasilta tullaan em. kuuden alueen koululaitoksen alueella tarjoilemaan päivittäin noin 2,5 miljoonaa ateriaa.

New Yorkin kaupungin koululaitos yhdessä viiden muun Urban School Food Alliancen koululaitoksen kanssa haluaa toimia esimerkkinä kouluruokailun suhteen kokonaisvaltaisesti ekologisempaan suuntaan. Huhtamäeltä tilatut ekoystävälliset paperimassalautaset voidaan kierrättää, eikä haitallista jätettä synny. Eric Goldstein, New Yorkin kaupungin koululaitoksen tukitoimintojen johtaja (Chief Executive Officer of School Support Services for the New York City Department of Education) pitää uudistusta mullistavana, ja tarkoituksena on tähdätä nimenomaan pitkäjänteiseen ympäristöä säästävään toimintaan.

Pääkonsulaatti jatkaa toimialueelleen hamuavien suomalaisten kasvuyritysten tukemista jatkossakin.  Pääkonsulaatti on yhdessä Ruotsin ja Norjan kanssa mukana Brooklynissa New Yorkissa kesäkuun puolivälissä nyt seitsemättä kertaa järjestettävällä Northside-festivaalilla http://www.northsidefestival.com/(Linkki toiselle web-sivustolle.)  Tapahtumaan on kutsuttu kustakin kolmesta Pohjoismaasta innovatiivisia kasvuyrityksiä esittelemään osaamistaan ja tapaamaan alan vaikuttajia.

Anna Yletyinen ja Silve Parviainen