Kosovon markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

Kosovon BKT:n arvioidaan kasvaneen vuonna 2023 Maailmanpankin arvion mukaan 3.2 %. Ennustus vuodelle 2024 on noin 3.9 %. Kosovon vuoden 2024 budjetissa (3,314mrd euroa) määritettyihin painopistealoihin (puolustushankinnat, koulutus, yksityisen sektorin työllisyystilanne ja terveydenhuolto) kohdistettava merkittävä lisärahoitus tarjoaa mahdollisuuksia suomalaisyrityksille. Myös energiasektorilla, kyberturvallisuuden alalla ja IT-sektorilla on runsaasti potentiaalia. Kosovo tulee myös hyötymään EU:n kasvusuunnitelmasta, jossa Länsi-Balkanin maille osoitetaan 6 miljardin euron rahoituspaketti. Lisäksi EU:n Länsi-Balkan investointipaketti tarjoaa edelleen suuren potentiaalisen mahdollisuuden suomalaisyrityksille.

Tarve energialähteiden monipuolistamiseen ja energiatehokkuuden parantamiseen on kasvava ja uusiutuvan energian ratkaisuja halutaan lisätä maassa. Kosovo on sitoutunut työskentelemään yhdessä EU:n kanssa saavuttaakseen hiilineutraalisuuden vuoteen 2050 mennessä. Kosovon jätehuolto-ongelmat kasvavat edelleen, kun yhä useammat kansalaiset muuttavat kaupunkialueille. Kosovon kaivostoiminnan nykytilalle on ominaista monet hyödynnettävät mineraali- ja metalliesiintymät. Kaivossektori on kuitenkin kohdannut haasteita laitteisiin, työtiloihin ja uusien kaivosten kehittämiseen liittyvien investointien puutteen vuoksi. Puuteollisuus on kasvanut viime vuosina merkittävästi. Nämä sektorit tarjoavat erinomaisia mahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille.

Koronapandemia heikensi osaltaan Kosovon taloutta, ja nyt ongelmat jatkuvat haasteina mm. työttömyyden, maastamuuton, tuontiriippuvuuden, edelleen verrattain korkean inflaation ja energiahuollon osalta. Kosovo on riippuvainen tuonnista mm. sähkön, öljyn, vehnän ja maissin osalta.

EU:n talous- ja investointisuunnitelmassa Länsi-Balkanille esitetään kunnianhimoinen investointipaketti, jolla saadaan käyttöön lähes 30 miljardia euroa rahoitusta aluetta varten. Pakettiin sisältyy 9 miljardia euroa avustusrahoitusta IPA III -välineestä ja enimmillään 20 miljardia euroa investointeja uuden Länsi-Balkanin takausjärjestelyn avulla. Talous- ja investointisuunnitelman tärkeimmät sektorit ovat kestävä liikenne, puhdas energia, ympäristö ja ilmasto, digitaalinen tulevaisuus, yksityinen sektori ja inhimillinen pääoma. Nämä ovat myös alueita, joissa suomalaisyrityksillä on paljon osaamista. Kosovossa yhä jatkuva rakennusbuumi tarjoaa mahdollisuuksia esimerkiksi hisseille, nostureille ja jäteastioille.

Kosovo on mahdollinen ehdokas Euroopan unionin jäseneksi. EU:n kasvusuunnitelman tavoitteena on vauhdittaa talouskasvua ja nopeuttaa sosioekonomista lähentymistä EU:hun. Lisäksi Kosovo on allekirjoittanut EU:n kanssa vakautus- ja assosiaatiosopimuksen, jonka mukaan teollisuustuonnin tullit poistetaan asteittain 10 vuoden aikana vuoteen 2026 mennessä.

Kosovoon on vuonna 2023 perustettu myös Pohjoismaiden kauppakamari, joka toimii yritysten verkostoitumisen, edunvalvonta- ja tukipalveluiden keskeisenä keskuksena.

Kosovon tärkeimmät tuontituotteet ovat mineraalit, ruoka- ja juomatuotteet, koneet ja sähkökomponentit, ajoneuvot, kemialliset tuotteet, muovi- ja kumituotteet, maataloustuotteet, tekstiilit ja elävät eläimet.

Suomessa asuu varsin merkittävä, lähes kahdenkymmenen tuhannen hengen, kosovolaisyhteisö.

Teksti: Matti Nissinen, Suomen suurlähettiläs, Kosovo