Korruptio pahenee edelleen Kiinassa

Korruption osuus Kiinan kansantuotteesta on OECD:n arvion mukaan noin 3-5 prosenttia eli runsaat 70 miljardia euroa. Pääministeri Wen Jiaobao on myöntänyt, että korruptio pahenee edelleen ja on yleistä myös korkeimpien virkamiesten piirissä. Kiina aikoo perustaa tänä vuonna korruptionvastaisen viraston, mutta keskuskomitean kurinpidollinen tarkastuskomissio päättänee jatkossakin, ketkä korkeat virkamiehet saadaan tutkia ja rangaista.

Vuoden 2006 korruptionvastisen kampanjan yhteydessä rangaistiin 97 260 kommunistipuolueen jäsentä. Oikeuslaitokset käsittelivät 23 733 korruptiotapausta. Merkittävin oli Shanghain eläkerahaston skandaali, jonka yhteydessä puoluejohtaja Chen Liangyu erotettiin puolueesta. Laajaa kansainvälistä huomiota on herättänyt lääke- ja elintarvikehallinnon pääjohtajan Zheng Xiaoyun tuomitseminen kuolemaan toukokuun lopulla. Zhengin toiminta on vienyt uskottavuuden koko Kiinan elintarvike- ja lääkehallinnolta, joka on hyväksynyt lukuisia huonosti tutkittuja lääkkeitä. Lahjontaa esiintyy armeijassa, oikeuslaitoksessa, pankki- ja kiinteistösektorilla eli jokseenkin kaikilla aloilla. Hongkongilaisen konsulttitoimiston tekemän selvityksen mukaan Kiina oli Aasiassa korruptiotilastossa seitsemännellä tilalla. Huonommat pisteet saivat mm. Filippiinit, Thaimaa ja Indonesia.

Korruption merkitys ja syyt

OECD:n vuonna 2005 julkaiseman raportin mukaan korruption osuus Kiinan kansantuotteesta on 3-5 prosenttia eli runsaat 70 miljardia euroa. Korruptio lisääntyi erityisesti vuosina 1987-92, jolloin maan taloudessa tapahtui suuri muutos. Viime vuosien aikana korruptio näyttää lisääntyneen edelleen huolimatta lukuisista korruption vastaisista kampanjoista. Korruptio on usein esillä julkisuudessa ja lehdistössä siitä varoitetaan jatkuvasti. Esimerkiksi China Daily lehti kirjoitti pääkirjoituksessaan maaliskuussa, että "korruptio saattaa viranomaiset kiusalliseen asemaan, raivostuttaa kansalaisia ja myrkyttää yhteiskunnallisen moraalin". Samaan aikaan maaliskuussa Pekingissä pidetyssä kansankongressin istunnossa korruption torjuminen sai odotetusti paljon huomiota, mutta käytännön toimenpiteet jäivät tälläkin kerralla vähäisiksi.

Kiinan pääministeri Wen Jiabao myönsi runsaat pari kuukautta sitten erään haastattelun yhteydessä korruption edelleen pahentuneen ja totesi sen olevan laajaa myös korkeimpien virkamiesten piirissä. Wen katsoi, että markkinatalouden kehittymisen seurauksena myös korruptio lisääntyy. Hänen mukaansa korruptio johtuu useista eri syistä, mutta tärkein niistä on vallan keskittyminen. Valtaa on vaikea kontrolloida ja valvoa. Wen valitteli, että monet virkamiehet sokeutuvat siitä valtavasta vallasta, joka heillä on ja varoitti, että kansa tulee hylkäämään sellaiset kaaderit, jotka eivät ymmärrä, mistä heidän valtansa tulee. "Vesi voi kantaa laivaa, mutta se voi myös kaataa laivan", Wen totesi niistä virkamiehistä, jotka käyttävät valtaa omaksi hyödykseen.

Kommunistinen puolue on viime vuosina järjestänyt lukuisia kampanjoita korruption torjumiseksi, sillä se on huolestunut siitä, että lisääntynyt lahjonta uhkaan puolueen valtaa ja olemassaoloa. Tulokset ovat kuitenkin olleet vaatimattomia, vaikka kymmeniä tuhansia puolueen jäseniä on joutunut kiinni ja rangaistu. Viime aikoina on pyritty löytämään uusia keinoja korruption kitkemiseksi. Mallia on haettu Hongkongin ja Singaporen korruptionvastaisten virrastojen toiminnasta.

Uusi korruption vastainen virasto

Presidentti Hu Jintaon valtakaudella ei korruption torjunnassa toistaiseksi ole saatu mitään merkittävää aikaan. Helmikuussa toisin julkistettiin tieto, että kuluvan vuoden aikana Kiinaan perustetaan korruption vastainen virasto. On edelleen epäselvää, tuleeko sillä olemaan tutkintaoikeus. Ilmeisesti viraston tehtävänä tulee olemaan lähinnä koulutus ja järjestelmän kehittäminen. Virasto tullee raportoimaan joko valvontaministeriölle, jolle kuuluvat mm. standardit sekä myös virkamiesten rikkomukset tai suoraan hallitukselle. Ilmeisesti puolueen oma korruptionvastainen virasto, keskuskomitean kurinpidollinen tarkastuskomissio tulee jatkossakin päättämään, ketkä korkeat virkamiehet pitäisi tutkia ja rangaista. Kiinan viranomaisten mukaan uusi virasto tulee auttamaan maata täyttämään sen velvoitteet koskien vuoden 2003 YK:n yleissopimusta, joka edellyttää, että allekirjoittajamailla on korruption vastaisen viraston.

Muita toimenpiteitä

Korruption vastaisessa työssä on vielä paljon tekemistä. On ehdotettu, että virkamiesten lahjuksien ottamista voitaisiin ehkäistä esimerkiksi julkaisemalla varallisuustietoja. Esimerkiksi Vietnamissa annettiin äskettäin uusi määräys, jonka mukaan korkeiden virkamiesten ja lainsäätäjien tulee ilmoittaa varallisuutensa. Kiinassa lainsäätäjillä ei ole vastaavaa velvoitetta ja virkamiehilläkin on vain paikoitellen velvoite ilmoittaa salaisesti tulonsa valvontaviranomaisille.

Pientä parannusta on kuitenkin tapahtunut. Tänä keväänä usean provinssin johtohenkilöiden vaihtuessa, päätettiin samalla, että provinssitason kurinpidollisten tarkastuskomissioiden johtoon asetetaan keskuskomitean tarkastuskomission virkamiehiä. Aikaisemmin komissioita johtivat provinssien puoluejohtajien nimittämät henkilöt, jotka eivät luonnollisesti ryhtyneet tutkimaan esimiestensä rikoksia.

Keskuskomitean puoluekoulussa, jossa koulutetaan Kiinan kommunistipuolueen korkea-arvoisia jäseniä, laaditaan lehtitietojen mukaan ensimmäistä korruption torjumiseen keskittyvää oppikirjaa, joka mahdollisesti lisätään oppisuunnitelmiin. Oppikirjan laatiminen on seurausta puolueen pääsihteerin Hu Jintaon viime joulukuussa kommunistipuolueen keskuskomitean korruption vastaisessa kokouksessa pitämästä puheesta, jossa hän kehoitti eettisen opetuksen lisäämistä kaikilla virkamiestasoilla korruption kitkemiseksi.

Korruption vastainen kampanja 2006

Presidentti Hu Jintaon aloitteesta viime vuonna toimeenpantiin uusi korruptionvastainen kampanja. Kiinni joutui jokseenkin "normaali" määrä virkamiehiä. Kaikkiaan rangaistuja oli 97 260 kommunistipuolueen jäsentä. Kampanjan seurauksena paljastui lukuisia "korkean tason" tapauksia. Muun muassa Kiinan tilastoviraston pääjohtajan Qiu Xiaohuan todettiin ottaneen lahjuksia ja hänet erotettiin virastaan ja puolueesta.

Keskuskomitean korruptionvastaisen viraston pääsihteeri Gan Yishengin mukaan kaikista rangaistuista 81 prosenttia otti lahjuksia ja rikkoi siten puolueen raha- ja taloussääntöjä. Useiden virkamiesten todettiin myös laiminlyöneen tehtävänsä. Viime vuonna rangaistujen määrä oli jonkin verran pienempi kuin vuonna 2005. Silloin rangaistuja oli yhteensä 115 143. Kun Kiinan kommunistipuolueessa on 70 miljoonaan jäsentä oli rangaistujen määrä 0,17 prosenttia. Siten viime vuonna rangaistujen määrä oli jonkin verran pienempi eli 0,14 prosenttia. Pääsihteeri Ganin mukaan suhteellisesti ottaen rangaistujen määrä on erittäin pieni, joka tarkoittaa myös sitä, että useimmat puolueen jäsenet ja kaaderit ovat moitteettomia. Tästä tuskin voidaan vetää sitä johtopäätöstä, että korruptio olisi vähentynyt?

Korruptiotapaukset 2006

Kiinan korkeimman oikeuden ja korkeimman syyttäjäviraston raportin mukaan oikeuslaitokset käsittelivät viime vuonna kaikkiaan 23 733 korruptiotapausta. Tämä oli jokseenkin saman verran kuin kahtena edellisenä vuonna. Tuomituista yhdeksän oli ministeritason henkilöä, joka oli erittäin poikkeuksellista. Muista tuomituista 92 henkilöä olivat asemaltaan korkeampia kuin ministeriön osastopäällikkö ja 825 henkilöä korkeampia kuin piirikunnan kaupunginjohtaja. Kaikki olivat syyllistyneet vallan väärinkäyttöön, lahjontaan tai julkisten varojen kavaltamiseen.

Syyttäjävirastot kirjasivat viime vuonna yli 33 000 uutta korruptiotapausta, joista 623:ssa oli kyse lahjonnasta ja julkisten varojen väärinkäyttöstä. Näissä kussakin oli kyseessä vähintään 0,1 miljoonan euron rahasumma. Epäilyksen alaisista henkilöistä 2 736 oli tasoltaan korkeampia kuin piirikunnan kaupunginjohtajat. Kuusi epäiltyä oli ministeritasoa tai korkeampaa mukaanluettuna Shanghain puoluesihteeri ja Pekingin varakaupunginjohtaja. Yhteensä 3 878 maaseudun virkamiestä epäillään sellaisten julkisten varojen väärinkäytöstä, jotka oli korvamerkitty köyhyyden poistamiseen ja hätäapuun. Lisäksi yli kymmentätuhatta valtion omistamien yritysten työntekijää epäillään valtion varojen väärinkäytöstä.

Syyttäjävirasto on myös keskittynyt viranomaisten ja liikemaailman välisiin talousrikoksiin ja niissä erityisesti lahjontaan. Virkamiesten lahjontatapauksia tutkittiin viime vuonna yhteensä 9 582 ja niiden kokonaisarvo oli yli 150 miljoonaa euroa. Korruptiotutkimuksia on laajennettu Manner-Kiinan ulkopuolelle erityisesti Hongkongiin, Macaolle ja Taiwaniin sekä myös muihin maihin.

Kadonneiden tavoittaminen

Viranomaiset ovat onnistuneet tavoittamaan entistä tehokkaammin korruptiosta epäiltyjä kadonneita kaadereita. Usein "äkkiä rikastuneet" virkamiehet lähtevät maasta ja katoavat ulkomaille. Kaikkiaan heitä saatiin kiinni 1670 eli runsaat puolet enemmän kuin vuonna 2005. Eniten huomiota on herättänyt Lai Changxingin tapaus. Lai johti Xiamenissa Fujianin provinssissa laajaa salakuljetusrengasta, joka viranomaisten tukemana toi maahan yli 10 miljardin euron arvosta tavaroita mukaan luettuna öljyä. Lai pakeni perheineen Kanadaan vuonna 1999. Kanada ei vieläkään ole suostunut palauttamaan Laita Kiinan jatkuvista pyynnöistä huolimatta.

Kiina on viime vuosina solminut 29 maan kanssa rikollisten palauttamissopimuksen. Mm. Espanja, Portugal ja viimeksi maaliskuussa Ranska on solminut ko. sopimuksen. Sopimuksiin sisältyy ehto, jonka mukaan Kiina ei teloita palautettuja rikollisia. Kiinan yleisestä turvallisuudesta vastaavan ministeriön mukaan kiinalaisia etsintäkuulutettuja talousrikollisia on ulkomailla yli 800. Näiden epäillään kavaltaneen rahaa yhteensä noin seitsemän miljardia euroa. Kiina pyrkii saamaan palauttamissopimuksia länsimaiden kanssa, jotta rikolliset voitaisiin tuomita Kiinassa.

Talousrikokset

Ratsiat liittyen talousrikoksiin ovat jatkuneet kolmatta vuotta. Valvontaministeriön varaministeri Li Yu-fun mukaan kaupallinen lahjonta rehottaa edelleen lukuisilla Kiinan alueilla, vaikka hallitus on pyrkinyt saamaan sen kuriin. Talousrikoksia ilmeni viime vuonna yhteensä 10 883. Niiden arvo oli 486 miljoonaa dollaria. Valtion virkamiehet olivat sekaantuneet joka viidenteen näistä tapauksista. Pääasialliset kohteet olivat rakennusprojektit, maakaupat, rakennusoikeudet, lääkkeiden myynti, julkiset hankinnat ja luonnonvarojen hyväksikäyttö. Merkittävistä lahjontatapauksista mainittakoon China Construction pankin entisen toimitusjohtajan tuomitseminen 15 vuodeksi vankeuteen runsaan 500 000 dollarin lahjuksien vastaanottamisesta.

Shanghain eläkerahaston skandaali

Kiinan lehdistö kirjoittaa varsin paljon korruptiosta ja kertoo usein yksityiskohtaisesti korkeiden virkamiesten pidätyksistä. Viime vuonna ylivoimaisesti eniten huomiota sai Shanghain eläkerahaston skandaali, jonka yhteydessä puoluejohtaja Chen Liangyu ja parikymmentä korkeata virkamiestä ja yritysjohtajaa pidätettiin. Kyseessä on kautta aikojen Shanghain suurin talousrikos. Eläkerahastosta oli "lainattu" laittomasti lähes 500 miljoonaa dollaria puoluejohdon ystäville. Tapaus näyttää laajenevan edelleen ja viimeisten syytettyjen joukossa on nyt myös Formula 1-radan toimitusjohtaja, joka on jo erotettu puolueesta.

Lääke- ja elintarvikehallinnon skandaali

Laajaa huomiota on herättänyt entisen Kiinan elintarvike- ja lääkehallinnon pääjohtajan Zheng Xiao-yun oikeudenkäynti. Zheng tuomittiin 29.5.2007 teloitettavaksi lahjusten ottamisesta ja virkavelvollisuuksien laiminlyönnistä. Zhengin lisäksi syytettynä on 31 muuta henkilöä mukaanluettuna joitakin Zhengin sukulaisia. Zhengin lähin apulainen Hao Heping on jo aikaisemmin tuomittu 15 vuodeksi vankeuteen. Vuosina 1998-2003 lääkehallinnon ja vuosina 2003-05 elintarvike- ja lääkehallinnon pääjohtajana toiminut Zheng otti vastaan lahjuksia yrityksiltä. Virasto hyväksyi myyntiin väärennettyjä lääkkeitä ja elintarvikkeita. Lukuisia lääkkeitä hyväksyttiin myyntiin ilman kunnon tutkimuksia, näiden joukossa kuusi täysin "väärennettyä" lääkettä. Useita vanhoja lääkkeitä hyväksyttiin myyntiin uusina lääkkeinä, vaikka vain niiden pakkaus oli uusittu. Tämä mahdollisti hintojen korotukset.

Zhengin toiminta on vienyt uskottavuuden koko Kiinan elintarvike- ja lääkevirastolta, jolla on ollut laajat valtuudet varmistaa ruuan ja lääkeiden turvallisuus esikuvansa USA:n FDA:n mukaisesti. Nyt kaikkiaan yli 160 000 lääkkeen luvat pitää tarkastaa uudelleen. Korruption johdosta Kiinassa on sattunut lukuisia vakavia myrkytystapauksia. Esim vuonna 2004 ainakin 13 lasta kuoli Anhuin provinssissa nautittuaan "väärennettyä" äidinmaitovastiketta, jossa ei ollut lainkaan ravintoaineita. Myrkyllistä lisäainetta on löydetty mm. kiinalaisista hammastahnoista Panamassa ja Dominikaanisessa tasavallassa. Panamassa sata ihmistä on kuollut nautittuaan kiinalaista yskänlääkettä. Vastaavia esimerkkejä on useita. USA:ssa kotieläimet ovat kuolleet syötyään kiinalaisia eläintenruokia, joihin oli sekoitettu myrkyllistä melamiinia.

Virkojen ostaminen

Helmikuussa kommunistipuolue julkisti tiedon, että viime vuoden paikallistason vaaleissa tutkittiin kaikkiaan 121 tapausta, joissa 192 virkamiehen todettiin syyllistyneen lahjontaan ostamalla ääniä. Äänten ostaminen ja myyminen on puoluevaaleissa melko tavallista. Eräs näistä äänten ostoista tapahtui viime elokuussa Guangdongin provinssissa pienessä Yingden kaupungissa. Kaupungin virkamies Li Shiyang lahjoi kuusi lähikylien edustajaa 10 000 eurolla järjestämään hänelle kampanjan paikallisessa puoluekomitean vaaleissa. Rangaistuksena oli puolueesta erottaminen.

Lahjonta oikeuslaitoksessa

Korkeimman oikeuden presidentin Xiao Yangin esittäessä raporttinsa kansankongressille maaliskuussa hän myönsi, että korruption johdosta oikeusjärjestelmää pitää parantaa. Tuomarit ja virkamiehet tarvitsevat lisää koulutusta. Jotkin tuomarit ja oikeuslaitoksen virkamiehet ovat sotkeutuneet lahjontaan, joka on johtanut erittäin pahoihin sosiaalisiin selkkauksiin. Korkein oikeus on Xiaon mukaan vastuussa näistä ongelmista. Viime vuonna tutkittiin yhteensä 292 oikeusistuinten virkamiesten korruptiosyytteet ja syytteet nostettiin runsaalle sadalle virkamiehelle. Shenzhenissä paljastui viime vuonna kaupungin suurin oikeuslaitoksen korruptioskandaali, johon oli osallisena viisi korkeata tuomaria. Heitä syytettiin lahjusten ottamisesta, jotka liittyivät liian lieviin tuomioihin ja perusteettomiin ylennyksiin. Tuomarit olivat syyllistyneet myös petoksiiin, kun valtion omistamia yrityksiä oli yksityistetty. Korkein langetettu tuomio oli 11 vuotta ja lievin 3,5 vuotta vankeutta. Korkein syyttäjävirasto lähetti viime vuonna tarkastajia 21 provinssiin tutkimaan esitettyjä rikkomuksia. Tämän seurauksena rangaistiin 273 valtion syyttäjää.

Korruptio armeijassa

Presidentti Hu Jintao määräsi muutama kuukausi sitten, että armeijan logistiset tukipalvelut sekä infrastruktuuriprojektit tulee avata normaaliin kilpailuun. Mikäli kyseessä ei ole valtion salaisuuksia, armeijan hankinnat kuljetusten, energian ja telekommunikaatiosektorin osalta tulee tehdä julkisen tarjouskilpailun perusteella. Samoin armeijaa on kielletty myymästä armeijan maata ilman valtiovarain- sekä maa- ja luonnonvarainministeriöiden lupaa. Keskussotilaskomissio aloitti äskettäin tutkimukset liittyen korkeiden upseerien asuntoihin. Presidentti Hu Jintao määräsi jo vuonna 2004 selvittämään yli neljäntuhannen upseerin taloudellisen tilanteen. Kaikkien näiden toimenpiteiden tarkoituksena on korruption torjuminen. Korruptio armeijan piirissä on edelleen suuri ongelma, vaikka siitä ei julkisesti puhuta kovin paljon. Asiantuntijoiden mukaan korruptiota armeijassa on eniten logistiikassa. Näkyvää huomiota sai osakseen huhtikuussa entinen laivaston varakomentaja Wang Shouyue, joka tuomittiin ehdolliseen kuolemanrangaistukseen kavallettuaan 16 miljoonaa euroa julkisia varoja.

Korruptio kiinteistömarkkinoilla

Keskushallituksen kahdeksan ministeriötä ja virastoa aloittivat tänä keväänä vuoden kestävän kampanjan, jonka aikana selvitetään, ovatko kiinteistöalan yritykset sekaantuneet laittomaan mainontaan, hintojen manipulointiin, huijaamiseen tai verojen kiertämiseen. Tarkastajat tulevat tarkastamaan kaikki keskeneräiset kiinteistöprojektit koko maassa. Kiinteistöjen hinnat ovat koko maassa kohonneet jyrkästi viime vuosina eikä keskushallitus ole saanut nousua kuriin. Korkeat hinnat ovat jo muodostaneet poliittisen ongelman päättäjille, kun asuminen on kallistunut liian paljon. Hallitus määräsi viime vuonna, että kaikista uusista asunnoista 70 prosenttia pitää olla pienempiä kuin 90 m2. Se määräsi myös paikallishallintojen rakentamaan enemmän edullisia asuntoja köyhille ihmisille. Paikallisviranomaiset ovat usein jättäneet toteuttamatta keskushallituksen määräykset, jos niillä on ollut negatiivinen vaikutus paikallistasolla.

Etelä-Kiinan korruptiosta

Tänä vuonna merkittävin korruptiotapus Etelä-Kiinassa on ollut entisen Guangdongin varakuvernöörin Liu Weimingin erottaminen puolueesta. 69-vuotias Liu on entisen Kiinan presidentin Liu Shaoqin veljenpoika. Hän toimi provinssin varakuvernöörinä vuosina 1988-98. Liu käytti asemaansa hyväksi järjestämällä mm. pojalleen Shanzhenistä edullisen maa-alueen sekä valtion omistaman yrityksen osakkaaksi poikansa yritykseen. Valtiolle tuli Liun toimista kaikkiaan yli 20 miljoonan dollarin tappiot. Lopulta koko yritys meni konkurssiin.

Foshanissa, Kantonin naapurissa olevan kiinalaisen urheiluvälineitä ja juomia valmistavan yrityksen toimitusjohtaja tuomittiin helmikuussa 15 vuodeksi vankeuteen julkisten varojen kavaltamisesta. Varoja katosi kaikkiaan yli 26 miljoonaa dollaria.

Puolueen moraali

Kommunistipuolueen keskuskomitea on panostanut viime vuosina puolueen jäsenten ideologiseen ja moraaliseen kasvatukseen sen valmistautuessa 17. puoluekokoukseen ensi syksynä. Keskuskomitea on päättänyt lähettää neljätoista tutkimusryhmää eri puolille maata tarkistamaan työnsä tuloksia. Pyrkimyksenä on ollut parantaa puolueen korruption haalistamaa kuvaa ja sen laillista asemaa. Tutkimusryhmät lähetetään seitsemässä provinssissa oleviin virastoihin ja myös kouluihin. Tarkoituksena on nyt luoda pitkänajan suunnitelma, jonka avulla voidaan parantaa puolueen moraalia. Parannettavaa varmaan on, sillä vuonna 2005 puolueesta erotettiin lähes 45 000 jäsentä korruptionvastaisen kampanjan seurauksena. Todettakoon, että puolueen moraalikasvatus alkoi vasta syksyllä 2003, jolloin Hu Jintaosta tuli puoluejohtaja.

Hongkongin konsulttitoimiston korruptiotutkimus

Kiinassa korruptiotilanne ei hongkongilaisen poliittisia ja taloudellisia riskejä tutkineen konsulttitoimiston mukaan ole aivan masentava. Huonompiakin maita löytyy Aasiasta. Tutkimus tehtiin tammi-helmikuussa 2007 tiedustelemalla lähes 1500 liikemieheltä korruptiosta Aasiassa. Asteikkona oli 1-10, jossa arvosana on sitä suurempi, mitä enemmän korruptiota esiintyy. Parhaan arvosanan saivat Singapore 1,3 ja Hongkong 3,1. Kiina sijoittui seitsemännelle sijalle 7,6 pisteellä. Huonoimmat pisteet saivat Filippiinit, Thaimaa sekä Indonesia, joiden pisteet olivat noin 8. Kiinan osalta konsulttitoimisto totesi, että Kiinassa on käynnissä vaikea korruptionvastainen taistelu. Toimisto kritisoi Kiinan viranomaisia ja valtionyhtiöiden johtajia siitä, että he "usein kayttävät valtion rahaa kuin se olisi heidän omaansa". Selvityksen mukaan korruptio on yleistä kiinteistö- ja pankkisektoreilla. Ja mikä pahempaa, Kiinan oikeusjärjestelmällä on huono maine toimia syyttäjänä korruptiotapauksissa. Tuomarit ja poliisi ovat usein enemmänkin "osa ongelmaa kuin sen ratkaisijoita".

Suomen pääkonsulaatti, Kanton