Kiinan-kauppaa tasapainottamassa

Ympäristöteknologiayhteistyö, energiatehokkuuden edistäminen ja EcoCity-suunnitelmat nousivat ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Väyrysen Kiinan-matkan tärkeimmiksi aiheiksi. Väyrynen painotti Kiinan-matkallaan, että Suomi toivoo Kiinan myös alentavan tuontitulleja ja vähentävän kaupanesteitä.

Ministerit Deming ja Väyrynen, kuva: Matti Heimonen
Kauppaministeri Chen Deming lupasi tulla vastavierailulle Suomeen, mahdollisesti jo tänä vuonna. Kuva: Matti Heimonen

Suomi pyrkii aktiivisesti lisäämään vientiään Kiinaan. Yhtenä lupaavimmista aloista on ympäristöyhteistyö. Myös Kiinalla on aito halu puhtaamman teknologian käyttöönottoon. Tämä kävi ilmi, kun ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen tapasi kiinalaisen virkaveljensä Pekingissä tammikuun lopussa.

Väyrynen muistutti Cheniä EU:n ja Yhdysvaltain Maailman kauppajärjestössä

Lappsetin tuotteet kestävät kovaakin käyttöä. Ministeri Väyrynen vihki käyttöön leikkikentän, jonka tuotteet lappilaisyritys oli toimittanut. Kuva: Jari Sinkari
Lappsetin tuotteet kestävät kovaakin käyttöä. Ministeri Väyrynen vihki käyttöön leikkikentän, jonka tuotteet lappilaisyritys oli toimittanut. Kuva Jari Sinkari

WTO:ssa tekemästä yhteisaloitteesta, jolla pyritään poistamaan tullit 43 ympäristötuotteelta. Ympäristöaiheisiin liittyi myös kahdenvälisiä niin kutsuttuja Eco City -suunnitelmia, joissa suomalaista teknologiaa ja osaamista sovellettaisiin kiinalaisissa "mallikaupungeissa".

Kiinan kauppaministeri Chen Deming lupasi ministeriönsä tutkivan tarkasti Suomen toiveet kaupanesteiden vähentämiseksi.

Suomi on Kiinan suurin kauppakumppani Pohjoismaissa. Kauppamme Kiinan kanssa oli tasapainossa vielä vuonna 2005, mutta on sittemmin muuttunut Suomelle alijäämäiseksi. Tullin tammi-marraskuun lukujen mukaan Suomen vienti Kiinaan oli arvoltaan runsaat kaksi miljardia euroa ja tuonti runsaat neljä miljardia euroa. Alijäämää kertyi 11 kuukauden aikana parin miljardin verran.

Kiinalaisministeri toivoi suomalaisyritysten hyödyntävän esimerkiksi maan suuria messuja vientimahdollisuuksien kartoittamiseksi.

Ministeri Väyrysen matkalla oli mukana laaja yritysvaltuuskunta, jonka tärkeimmät viestit nostettiin virallisiin keskusteluihin. Yritykset toivovat erityisesti ympäristö- ja energiayhteistyön tiivistämistä.

Yhteenvetomuistio vierailun tuloksista (avautuu uuteen ikkunaan)