Keski-Amerikan lapsipakolaisten määrä kasvaa räjähdysmäisesti

Rikollisjärjestöjen piinaama Keski-Amerikka on maailman vaarallisinta aluetta. Kaikkein turvattomimpia ovat köyhät lapset ja nuoret. Pelko ajaa vanhemmat lähettämään lapsensa laittomasti Yhdysvaltoihin, mutta matka on riskejä täynnä.

Mara-rikollisliigat pitävät Guatemalaa, El Salvadoria ja Hondurasia otteessaan. Järjestöihin kuuluu nykyisin jopa 100 000 jäsentä, ja ne värväät jatkuvasti uusia jäseniä. Nuoret ovat erityisen haluttuja, sillä alaikäisiä ei voida tuomita rikoksista.

Los Angelesin salvadorilaisnuoret perustivat ensimmäisen Mara-liigan 1990-luvun alussa. Sittemmin monet heistä karkotettiin takaisin Keski-Amerikkaan. Järjestö on nopeasti laajentunut ja saanut useita alajärjestöjä, joista suurimmat ovat Mara Salvatrucha ja Mara 18.  

Lapset ja nuoret uhkailun kohteena

Köyhien alueiden lapsia ja nuoria houkutellaan jäseniksi lupaamalla ruokaa ja rahaa, ja heitä myös pakotetaan liittymään jengeihin tappamisella ja raiskaamisella uhaten. Jopa koulunkäynti on vaarallista, sillä monet lapset ja nuoret joutuvat Mara-jengiläisten ahdistelemiksi juuri koulussa.

Guatemalassa ja Hondurasissa lapsia on pakotettu osallistumaan huumeiden ja aseiden salakuljetukseen ja tappamisiin. El Salvadorissa Mara Salvatruchat pitävät pelkoa yllä valvomalla asuinalueita ja järjestämällä perjantaisin "el viernes negro" –tappajaisia, joissa ammutaan satunnaisia sivullisia kuoliaaksi. Korruptoituneesta poliisista ei ole apua tilanteen hallitsemiseksi.

Pakolaiseksi Yhdysvaltoihin

Kehno turvallisuustilanne ajaa monet vanhemmat lähettämään lapsensa pakolaisina Yhdysvaltoihin, mutta sekään ei ole ongelmaton ratkaisu. Lapset joutuvat matkustamaan yksin, sillä heitä perillä odottavat sukulaiset ovat usein itsekin laittomasti maassa, eivätkä siten voi ylittää rajaa hakeakseen lapsia. Matka on kallis ja vaarallinen, eikä pääsy Yhdysvaltoihin takaa turvapaikkaa tai oleskelulupaa.

Monet vanhemmat uskovat, että yksin matkustavien lasten annetaan jäädä Yhdysvaltoihin. Näin ei kuitenkaan ole, vaan ilman asianajajaa on hyvin epätodennäköistä saada turvapaikkaa. Vastaanottokeskusten olot ovat usein epäinhimilliset, ja niissä saatetaan joutua odottamaan pitkiäkin aikoja oikeuskäsittelyn alkamista.

El Salvador Cary Lee
Yhdysvallat ja Keski-Amerikan maat pyrkivät yhdessä parantamaan lasten turvallisuutta ja hillitsemään kasvavia pakolaisvirtoja. Kuva: Flickr/Cary Lee(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)  CC BY-NC 2.0 (avautuu uuteen ikkunaan)

Yhdysvaltain maahanmuuttosäädöksiä kiristetään entisestään. Lapsipakolaisten asia on ollut esillä kongressissa, jossa suurin osa edustajista haluaisi nopeuttaa laittomien pakolaisten karkotuksia.

Presidentti Barack Obama ja varapresidentti Joe Biden ovat puuttuneet ongelmaan, ja Biden on neuvotellut Keski-Amerikan maiden johdon kanssa humanitaarisen kriisin ratkaisemisesta. Keskiamerikkalaisten suurin huoli on lasten hyvinvointi, ja he toivovat lapsille oikeutta päästä perheidensä luokse Yhdysvaltoihin. Biden taas on kehottanut maiden johtajia korjaamaan väärät käsitykset automaattisesta turvapaikasta ja lisäämään tietoutta matkaan liittyvistä riskeistä.    

Joka vuosi yhä useampi keskiamerikkalainen lapsi pakenee vaarallisia oloja Yhdysvaltoihin tai naapurimaihin. Lapsipakolaisten määrän on arvioitu kasvavan tänä vuonna noin 70 000:een, kun se viime vuonna oli noin 20 000. Ensi vuonna Yhdysvaltoihin suuntaa arvioiden mukaan jopa 150 000 lapsipakolaista.

Annika Luosmala