Kenialaiset uskovat rauhallisiin vaaleihin

Vaikka heimoajattelu on Keniassa edelleen voimissaan, kenialaiset uskovat maaliskuun vaalien sujuvan rauhallisesti. Maa voisi silloin jättää taakseen osan painolastistaan, jonka vuoden 2007 vaalit synnyttivät.

Kenia, vaalit, jono, äänestys. Kuva: Marko Lehto. Äänestäjät jonottivat puolueiden esivaaleihin Mombasassa tammikuussa. Kuva: Marko Lehto

”Opimme viime kerrasta. Kukaan ei halua nähdä ihmisten kärsivän kuten viimeksi.”

Näistä lauseista on tullut lähes mantra maaliskuun yleisvaaleihin valmistautuvassa Keniassa.

Mantraan kiteytyy paljon toivoa. Syksyn 2007 vaalien jälkeisissä levottomuuksissa menehtyi noin 1 200 ihmistä ja sadattuhannet joutuivat jättämään kotinsa.

Vaalien jälkipuinti jatkuu yhä. Neljä kenialaista on syytettynä kansainvälisessä rikostuomioistuimessa (ICC) väkivaltaan lietsomisesta, ja kotinsa menettäneet hakevat edelleen oikeuksiaan.

Jos vaalit sujuvat tällä kertaa rauhallisesti, maa voi jättää taakseen osan raskaasta painolastistaan.

Sitten viime yleisvaalien on Keniassa tapahtunut myös hyvää. Maa hyväksyi uuden edistyksellisen perustuslain vuoden 2010 levollisesti sujuneessa äänestyksessä. Tämä antaa hyvän pohjan edetä kohti kestävää demokratiaa.

Monessa liemessä keitetyt ehdokkaat

Viimeisen vuoden ajan tunnelma Keniassa on kuitenkin ollut levoton. Istuva presidentti Mwai Kibaki jää syrjään ja vaalit tuovat väkisin kansakunnan jännitteitä pinnalle.

Kenia oli pitkään verrattain rauhallinen. Viiden vuoden takaiset tapahtumat tulivatkin sekä kenialaisille että kansainväliselle yhteisölle yllätyksenä.

Suurin huomio keskittyy nyt uuden presidentin valintaan. Herkän vaalista tekee se, että kaikki pääehdokkaat olivat tavalla tai toisella mukana myös vuonna 2007.

Mielipidekyselyiden mukaan joukkoa johtaa nykyinen pääministeri Raila Odinga. Raila oli nykyisen presidentti Kibakin päävastustaja edellisissä vaaleissa.

Hän kielsi vaalituloksen ja hyväksyi pääministeripaikan vasta pitkän sovitteluprosessin jälkeen. Nyt Railan joukolle kelpaa tuskin muu kuin voitto.

Railan päävastustaja on Uhuru Kenyatta. Uhuru on myös pitkän linjan poliitikko, josta oli tarkoitus tulla samaan heimoon kuuluvan Kibakin manttelinperijä.

Uhurun tilannetta hankaloittaa se, että hän ja hänen varapresidenttiehdokkaansa William Ruto kuuluvat ICC-syytettyjen joukkoon.

Kahinoiden pääosapuolet olivat kikujut ja kalenjit. Uhuru kuuluu heimoista ensimmäiseen ja Ruto toiseen.

ICC:n käsittely alkaa samana päivänä, jolloin vaalien mahdollinen toinen kierros järjestetään. Voi siis käydä niin, että Uhuru valitaan maansa presidentiksi samalla kun hänelle luetaan syytteitä Haagissa.

Heimoajattelu elää syvällä

Kenia on edelleen heimoyhteiskunta, ja suurimmat heimot hallitsevat politiikkaa. Päätökset tehdään usein heimolinjojen perusteella, niin poliitikkojen kuin äänestäjien parissa.

Vaaliliittojen ja uuden vaalilain takia voittavan ehdokkaan on kuitenkin kerättävä suosiota myös muiden heimojen edustajilta.

Väkivallattomuuden kannalta olennaista on se, kuinka häviävät ehdokkaat hyväksyvät tuloksen. Politiikka on helppo keino naamioida pitkään kyteneitä jännitteitä, kuten nähtiin talven 2007–2008 aikana.

Todelliset syyt väkivaltaisuuksiin ovat useimmiten maanomistuksessa. Viime syksyn Tana-joen mellakat olivat esimerkki tästä perinteisestä heimojen elinkeinojen kohtaamisesta: paimentolaiset ja maanviljelijät pitävät samoja alueita ominaan.

Heimoajattelun hylkääminen onkin korkealla presidenttiehdokkaiden agendalla. Vihapuheesta on luvattu kovat sanktiot, ja ehdokkaat vannovat kansallisen yhtenäisyyden nimeen.

Maaliskuun neljäntenä kenialaisten täytyy muistaa mantransa.

Lassi Härmälä 

Tässä palvelussa myös

demokratia
turvallisuus