Kazakstanin talous piristynyt – Expo avaa uusia mahdollisuuksia

Suomen ja Kazakstanin presidentit tapasivat Astanan Expon Suomi-päivässä 20.6.2017. Kuva: Saara Alhopuro / Ulkoministeriö

Kazakstanin talous saavutti alkuvuoden aikana kohtuullisen ripeän kasvuvauhdin. Maalla on kovat modernisointitavoitteet, mutta käytännön toteutus on vielä pitkälti edessä. Expon aikana huomio on suuntautunut myös vihreään teknologiaan, jota Kazakstan kipeästi tarvitsisi.

Kazakstanin talous on ollut kuluvana vuonna hyvässä iskussa. Kansantalousministeri Timur Suleimenov ilmoitti vastikään, että Kazakstanin bruttokansantuote kasvoi ensimmäisellä vuosipuoliskolla arviolta 4,2 prosenttia, kun viime vuonna samalla ajanjaksolla kasvuvauhti oli 0,1 prosenttia. Öljyn hinnan laskusta johtuneet useamman vuoden kestäneet talousvaikeudet näyttävät jääneen ainakin hetkellisesti taakse.

Hyvissä talousluvuissa näkynee Astanassa kesäkuussa alkaneen Expon vaikutus. Suleimenovin mukaan talouskasvun vetureina ovat toimineet etenkin teollisuustuotanto sekä rakennusala, jotka kasvoivat kumpikin alkuvuonna 7,8 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna. Muita hyvässä vauhdissa olevia sektoreita ovat liikenne (+3,9 %) ja maatalous (+3,1 %). Inflaatio on laskenut nyt 7,5 prosenttiin, mikä osuu keskuspankin tavoitehaarukkaan.

Myös ulkomaankauppa on selvästi vilkastumaan päin. Kuluvan vuoden tammi–huhtikuussa kauppavaihto kasvoi 25,7 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna (vienti +34 %, tuonti +13,1 %). Erityisen vahvaa kasvua nähtiin Kazakstanin ja muiden Euraasian talousliiton maiden välisessä kaupassa.

Talouden piristyminen on huomioitu myös Kazakstanin talousennusteissa. Maailmanpankki päivitti arviotaan kesäkuussa ylöspäin ja ennakoi nyt bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 2,4 prosenttia. Ensi vuodelle se povaa 2,6 prosentin ja seuraavalle 2,9 prosentin kasvua. Talouskehitys pysyy kuitenkin jatkossakin varsin öljyhintavetoisena ja siten herkkänä äkillisillekin heilahduksille.

Expo on päässyt vauhtiin, Suomi-päivänä nähtiin korkean tason vierailu

Näyttävillä avajaisilla ja Shanghain yhteistyöjärjestön huippukokouksella (mm. Kiinan, Venäjän ja Intian valtiojohdon vierailut Astanaan) kesäkuussa käynnistynyt Expo on päässyt parempaan vauhtiin myös kävijämäärien osalta. Hiljaisempien alkuviikkojen jälkeen kävijämäärät ovat kasvussa ja Expo-organisaation mukaan puolentoista miljoonan käynnin raja saavutettiin vastikään.

Expo-kesää värittävät lukuisat kansainväliset tilaisuudet ja seminaarit, joista suurin osa liittyy tapahtuman kattoteemaan eli tulevaisuuden energiaan. Kesäkuussa kymmenettä kertaa järjestetty Astanan talousfoorumi keräsi kaupunkiin lähes 4 000 seminaarivierasta uusia energiamuotoja ja niiden kaupallista hyödyntämistä käsitelleen ohjelman puitteissa.

Suomen kannalta alkukesän avaintapahtuma osui juhannusviikolle, kun Expossa vietettiin Suomen kansallista päivää 20.6. Tuolloin Astanassa vierailivat myös tasavallan presidentti Niinistö, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Mykkänen ja suomalainen bisnesdelegaatio. Presidenttien välinen tapaaminen sujui lämpimissä tunnelmissa, ministeritapaamisissa jatkettiin muun muassa Suomen ja Kazakstanin välisen talouskomission työtä ja pyrittiin kaupan vauhdittamiseen.

Talouden modernisaatiota jatketaan, vihreälle teknologialle paljon mahdollisuuksia

Teollisuusmaiden OECD-järjestön jäsenyyttä havitteleva Kazakstan on kertonut kunnianhimoisista talouden modernisointisuunnitelmista. Presidentti Nazarbajev ilmoitti alkuvuodesta Kazakstanin talouden kolmannesta modernisaatiosta, jossa kilpailukykyä pyritään lisäämään valtion roolia vähentämällä sekä työn tehokkuutta parantamalla.

Tärkeä mutta tuskaisen vaikea osa modernisaatioprojektia on korruption vähentäminen, jossa tulokset ovat toistaiseksi jääneet valitettavasti melko laihoiksi. Talouden modernisaation lisäksi Nazarbajev ilmoitti samassa yhteydessä myös poliittisista reformeista, joista olemme raportoineet laajemmin aiemmassa talouskatsauksessamme(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Expon aikana esiin on nostettu vihreän teknologian merkitys ja kasvihuonepäästöjen vähentäminen. Näissä kysymyksissä Kazakstanilla on vielä paljon tehtävää, sillä hiilivetyriippuvuudesta johtuen sen kasvihuonepäästöt kasvaneet merkittävästi tällä vuosituhannella eikä selkeää taitetta ole näkyvissä.

Uusien energiamuotojen hyödyntämiseen on potentiaalia, mutta käytännön tulokset ovat antaneet vielä odottaa itseään. Tilanteen vakavuutta alleviivaa ilmastonmuutoksen toteutuminen Kazakstanissa globaaleja keskiarvoja voimakkaammin: ilmaston keskilämpötila saattaa nousta Euraasian arolla jopa 3–4 astetta. Parhaimmillaan Expo voisi toimia ympäristö- ja energiatehokkuuskysymyksissä ajatusten herättelijänä ja käynnistellä laajempaa asennemuutosta niin johtavien poliitikkojen piirissä kuin kansalaisten parissa vaikkapa kierrätykseen liittyen, joka on Kazakstanissa yhä valitettavan vähäistä.

Etenkin maataloudessa, jätteidenkäsittelyssä ja energiatehokkuudessa olisi runsaasti mahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille, samoin liikennesektorilla. Maatalouteen ollaan tekemässä lähivuosina jättisatsauksia: Kazakstanin hallituksen äärimmäisen kunnianhimoinen tavoite on kasvattaa tuotantomääriä kymmenillä prosenteilla jo lyhyehköllä aikavälillä. Tavoitteena ei ole ruokkia ainoastaan kotimaista tarvetta vaan viedä maataloustuotteita myös Kiinaan ja Venäjälle. Liikennesektorilla keskeinen hanke on Kiina-vetoinen Silkkitie-aloite eli kauppa- ja liikennereitit Keski-Aasian läpi kohti
Eurooppaa. Näistä Suomikin voi parhaassa tapauksessa päästä osalliseksi.

Valtionyhtiöitä määrä listata pörssiin, finanssikeskus perusteilla

Suurten valtionyhtiöiden pitkään lupaillussa osittaisessa yksityistämisessä on hiljalleen alettu edetä, ja ensimmäisten joukossa on lentoyhtiö Air Astana sekä ydinpolttoaineyhtiö KazAtomProm (maailman suurin uraanin tuottaja), jotka on määrä listata ensi vuoden loppupuolella Lontoon ja Astanan pörsseihin. Yhteensä valtion omaisuutta on määrä myydä jopa 70 miljardin dollarin edestä tulevina vuosina. Yksityistämisten todellinen laajuus jää tosin nähtäväksi, sillä prosessiin liittyy myös merkittävää muutosvastarintaa.

Merkittävintä pörssilistausta lupaillaan vuoteen 2020 mennessä: Kazakstan aikoo yksityistää osan valtiollisesta energiayhtiöstään KazMunaiGasista. Tällä hetkellä yhtiö on vain epäsuorasti pörssinoteerattu tytäryhtiönsä kautta Lontoossa. Uuden listausannin tavoitteena on vähentää mm. Kashagan-öljykentän kalliiksi osoittautuneessa kehittämisessä velkaantuneen yhtiön taakkaa. KazMunaiGasin ohella yksi merkittävä pörssilistaus olisi valtion rautatieyhtiö KazakhTemirZholy, jolla on
mittavat omistukset paitsi rautateissä myös muussa infrastruktuurissa.

Kansainvälisten sijoittajien kiinnostusta pyritään herättelemään myös Astanaan perusteilla olevan finanssikeskuksen (Astana International Financial Centre, AIFC) avulla. Englantilaisella rahoituslainsäädännöllä toimiva keskus perustetaan Expon päättymisen (10.9.) jälkeen vapautuviin tiloihin, ja lehtitietojen mukaan niin Nasdaq kuin Shanghain pörssi olisivat lähdössä omistusosuuksin mukaan uuteen keskukseen. Kazakstan itse on ilmoittanut laittavansa pörssiin öljyrahastoidensa varallisuutta usean miljardin edestä. Finanssikeskuksella pyritään korjaamaan vanhaan pääkaupunkiin
Almatyyn keskittyneiden Kazakstanin pääomamarkkinoiden puutteita.

Kansainvälisissä arvioissa finanssikeskuksen perustaminen on otettu vastaan varovaisen positiivisesti. Samaan aikaan konsensusnäkemys kuitenkin on, että ulkomaiset investoinnit Kazakstaniin tulevat jatkossakin keskittymään energiasektorille ja eritoten hiilivetyihin, mikä ei lupaa pelkästään hyvää vihreän teknologian kannalta. Vuosina 2003–2016 Kazakstaniin tehdyistä suorista ulkomaisista uusinvestoinneista jopa 55 prosenttia kohdistui öljy-, kaasu- ja hiiliteollisuuteen.

Kazakstanin energiaministeriö onkin yhdessä YK-järjestöjen ja eräiden johtavien teollisuusmaiden (ml. suomalaisten) yritysten ja organisaatioiden kanssa perustamassa Keski-Aasian alueelle vihreää teknologiaa, parhaita käytäntöjä ja hankehankerahoitusta edistävää keskusta, joka myös sijoittuisi Astanan Expo-alueelta vapautuviin tiloihin.

Ilkka Räisänen
Katja Karppinen
Toivo Martikainen