Kazakstanin ja Venäjän välinen kauppa haasteiden keskellä

Kazakstanin ja Venäjän välinen kauppa on pienentynyt Venäjän talousvaikeuksien ja investointien vähenemisen vuoksi. Kazakstan kärsii Venäjän ja länsimaiden välisistä talouspakotteista ainakin epäsuorasti.

Kuva: Ken and Nyetta, Flickr.com, ccby 2.0
Kuva: Ken and Nyetta, Flickr.com, ccby 2.0
Vuodenvaihteessa käynnistyvän Euraasian talousliiton toivotaan kymmenkertaistavan Kazakstaniin sijoittuneiden yritysten kotimarkkinat. Näkymä Astanan keskustasta.


Venäjän presidentti Vladimir Putin on todennut, että Venäjän ja Kazakstanin välinen kauppa on yli kuusinkertaistunut reilun kymmenen vuoden aikana. Kauppavaihdon kehityksen suunta voi askarruttaa kazakstanilaisia tästä huolimatta. Euraasian talouskomission mukaan Venäjän vienti Kazakstaniin on ollut tänä vuonna lähes kaksinkertaista tuontiin nähden.

Kazakstan vie Venäjälle pääasiassa rautaa, terästä, alumiinia ja erilaisia malmeja. Venäjän teollisuuden matalasuhdanne on laskenut näiden raaka-aineiden kysyntää. EU-pakotteiden vuoksi Venäjän on vaikea houkutella investointeja, jotka kasvattaisivat menekkiä.

Heikentyvää trendiä selitetään energiamarkkinoiden tilanteen ja Venäjän tilastointimenetelmien muutoksilla. Riittämättömän jalostamokapasiteetin vuoksi Kazakstan joutuu tuomaan noin kolmanneksen bensiinistään Venäjältä, jonka puolestaan on täytynyt vähentää toimituksia muun muassa Krimin tarpeiden kattamiseksi.




Pakotteet heijastuvat kauppaan myös muutoin

Venäjän ja länsimaiden väliset talouspakotteet näkyvät Kazakstanin kaupassa lisäksi viivästyksinä ja kustannuksina Venäjän ulkorajoilla. Venäjän tulli tarkastaa lasteja entistä tarkemmin, ja kauttakulkuliikenteen ja tuotemerkintöjen tarkkailu vie aikaa. Tullin on otettava kantaa myös siihen, miten se kohtelee Kazakstanissa länsimaisista osista tai länsimaisin investoinnein tuotettuja koneita ja laitteita, esimerkiksi autoja.

Kazakstan ei pysty korvaamaan tuontikieltoon joutuneita länsimaisia elintarvikkeita Venäjän markkinoilla ainakaan lyhyessä ajassa. Kun kyse on helposti pilaantuvista tuoretuotteista, kuljetusmatkojen pituus ja kylmäkuljetuskapasiteetin niukkuus rajoittavat mahdollisuuksia kilpailla muiden maiden kanssa.

Euraasian talousliitosta potkua Kazakstanin kotimarkkinoihin

Kauppakumppanien johtotason yhteydenpito on jatkunut tiiviinä. Presidentit Putin ja Nursultan Nazarbajev ovat tavanneet tänä vuonna keskimäärin kerran kuussa.

Tapaamistahti on kiihtynyt Euraasian talousliiton käynnistymisen lähestyessä.  Vuodenvaihteessa aloittavan talousliiton toivotaan kymmenkertaistavan Kazakstanissa toimivien yritysten kotimarkkinat. Hyöty voi kuitenkin jäädä rajalliseksi, mikäli maan vienti ei monipuolistu.

kauppa