Kalifornian talous myötätuulessa

BKT-mittarilla maailman kahdeksanneksi suurin talous – Kalifornian osavaltio – on hyvässä nosteessa. Kalifornian BKT ylittää 2 000 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Teksas tulee BKT:ssä mitattuna hyvänä kakkosena noin 1 500 miljardilla dollarilla. Pelkästään Kalifornian BKT on itse asiassa suurempi kuin Venäjän tai Kanadan vastaavat luvut.

Kuva: Jussi Salonen
Osallistujajoukkoa Health 2.0 -verkottumismatkalta.

Osavaltion talous siis kasvaa Yhdysvaltojen keskiarvoa nopeammin, ja työttömyyskin alittaa keskiarvon ollen noin 5 prosentin tasolla. Väestön kasvuennusteet povaavat puolestaan väkiluvun nousevan nykyisestä 38 miljoonasta asukkaasta 60 miljoonaan vuoteen 2050 mennessä.

Haasteena tulee olemaan jatkossa ripeästä talous- ja väkimäärän kasvusta johtuvat liikenne- ja logistiikka-ongelmat. Ei olekaan sattumaa, että esimerkiksi sähköautojen hyödyntäminen ja robottiautojen lanseeraaminen ovat juuri Kaliforniassa ehkä kaikkien pisimmällä. Laiton siirtolaisuus on myös yksi haaste. Laittomien siirtolaisten määrä on Kaliforniassa pienemmissäkin arvioissa useita miljoonia.

Kalifornia on yksi Yhdysvaltojen tärkeimmistä tuotannollisen teollisuuden keskuksista ja maataloustuotteiden tuotantopaikoista. Esimerkiksi tekstiiliteollisuus työllistää Los Angelesin alueella useita tuhansia työntekijöitä.  Maatalouden BKT on noin 45 miljardia dollaria vuodessa ja esimerkiksi manteleista jopa puolet koko maailman tuotannosta on peräisin Kaliforniasta.

Kaliforniassa läsnä olevien suomalaisyritysten määrä on kasvanut ripeästi viime vuosina. Skaala ulottuu suurista pörssiyrityksistä pieniin start up -yrityksiin. Kemiralla on osavaltiossa kaksi tehdasta, Wärtsilällä lukuisia voimalaitoksia ja Neste Oilille Kalifornia on yksi tärkeimpiä markkinoita. Suomalaisfirmoja on akselilla San Francisco – Piilaakso nyt jo noin 50 ja Los Angeles – Etelä-Kalifornia akselillakin noin 30.

Cleantech ja terveys- ja hyvinvointialan kehitys seuraava askel?

Myös osavaltion cleantech-kehitys on kiinnostavaa. Cleantech ja terveys- sekä hyvinvointi ovat ICT:n ohella tällä hetkellä osavaltion kiinnostavimmat sektorit Team Finland -aloilta. Seuraavan kymmenen vuoden aikana Los Angelesin kaupungin on arvioitu investoivan noin 10 miljardia dollaria puhtaan teknologian toimialalle. Kaupungin tavoite on tuottaa vuoteen 2020 mennessä 33 prosenttia sähköstä uusiutuvilla energianlähteillä.

Suomalaisille terveys- ja hyvinvointialan yrityksille ja asiantuntijoille suunnattu verkottumismatka Health 2.0 järjestettiin syyskuussa Piilaaksoon sekä San Franciscoon. Delegaatioon osallistui noin 30 suomalaisyritystä.

Kuva: Jussi Salonen
Osallistujajoukolle esiintyi myös kiinteistösivusto Trulian toinen perustaja Sami Inkinen.

Matkan kohderyhmänä olivat erityisesti ne suomalaisyritykset, joiden liiketoiminta liittyy terveydenhoidon ja hyvinvoinnin ratkaisuihin. Tavoitteina oli edistää suomalaisyritysten liiketoimintaa, tarjota uusia ideoita, sijoittaja- ja yrityskontakteja sekä mahdollisuus esitellä omia palveluita ja tuotteita Yhdysvalloissa.

Yhdysvallat nousi vuonna 2013 Suomen neljänneksi suurimmaksi vientimaaksi. Palveluviennissä se on toisella sijalla. Investoinneissa ja venture capital -sijoituksissa Kalifornia on kiistattoman tärkeä ja keskeinen osavaltio.  Riittävän ja jatkuvan vierailuvaihdon ylläpito tähän Yhdysvaltojen suurimpaan osavaltioon onkin tärkeää.

Juha Markkanen

Tässä palvelussa myös