Kaakkois-Euroopan öljyputkisopimus allekirjoitettiin Zagrebissa

Romanian, Serbian, Kroatian, Slovenian ja Italian energia-asioista vastaavat ministerit allekirjoittivat Zagrebissa 3. huhtikuuta deklaraation Pan-European Oil Pipeline (PEOP) -öljyputkihankkeesta.

Deklaraatio allekirjoitettiin Kaakkois-Euroopan yhteistyöprosessin (South-East European Cooperation Process, SEECP) tiimoilta järjestetyssä energia-alan konferenssissa, jonka teemana oli "Kaakkois-Eurooppa energiasiltana Venäjän, Välimeren, Kaspianmeren, Lähi-idän ja Euroopan unionin välillä."

1856 kilometrin pituisen öljyputken on tarkoitus kulkea Romanian Constantasta Serbian, Kroatian ja Slovenian kautta Italian Triesteen. Deklaraation mukaan reittiä voitaisiin käyttää paitsi raakaöljyn myös maakaasun kuljetukseen Kaspianmereltä Euroopan ja Yhdysvaltain markkinoille. Öljyputken kapasiteetiksi kaavaillaan 60-90 miljoonaa tonnia vuodessa (1,2-1,8 miljoonaa tynnyriä päivässä) ja hanke on tarkoitus saada valmiiksi vuoteen 2012 mennessä.

Suurin osa tulevaisuuden PEOP-verkostosta on jo paikallaan. Rakennustöitä tullaan tekemään Romanian ja Serbian välisellä osuudella (Pitesti-Pancevo) sekä Kroatian, Slovenian ja Italian yhdistävällä osuudella. Kroatian osalta PEOP-putki tulisi käsittämään yhteensä 435 kilometriä. Reitin on osittain tarkoitus kulkea jo olemassa olevan Jadranski Naftovod-putkiston kautta, joskin lisäinvestointeja uuden öljyputken rakentamiseen tarvitaan pääministeri Ivo Sanaderin mukaan yhteensä 550-980 miljoonan Yhdysvaltain dollarin edestä. Projekti koetaan ekologisesti hyödyllisenä turismista riippuvaiselle Kroatialle, sillä se vähentäisi öljylauttaliikennettä Adrianmerellä. Euroopan komission energiakomissaari Andris Piebalgs, joka myös osallistui Kaakkois-Euroopan energia-alan konferenssiin, totesi projektin olevan tärkeä myös EU:n energiahuollon kannalta, sillä se voisi vähentää EU:n energiariippuvuutta Venäjästä.

Suomen suurlähetystö, Zagreb