Japanin uusi pääministeri: talousuudistukset jatkuvat

Japanin uusi pääministeri Yasuo Fukuda on aloittanut kautensa matalalla profiililla. Tärkein päämäärä on palauttaa luottamus hallitsevaan koalitioon ja omaan LDP-puolueeseen. Uudet vaalit ovat edessä ehkä jo keväällä 2008.

Pääministeri Fukuda vakuuttaa jatkavansa valtiontalouden vakauttamiseen ja talouskasvun edellytysten luomiseen tähtääviä reformeja, mutta poliittisesta tilanteesta johtuen tehtävän haastavuus on kasvanut selvästi.

Valtiontalouden varovaista vakauttamista ja jo käynnistyneitä uudistushankkeita jatketaan. Hallituksen edellytykset uusiin määrätietoisempiin liikkeisiin ovat kuitenkin vaalituloksen myötä heikentyneet.

Japanin pääministerinä 25.9.2007 aloittanut Yasuo Fukuda on aloittanut kautensa matalalla profiililla. Tärkeimpänä viestinä hänen Japanin parlamentissa lokakuun alussa pitämässään linjapuheessa ja muissa julkisissa esiintymisissään on ollut pyrkimys palauttaa kansalaisten usko politiikkaan ja nykyhallintoon.

Poliitikkojen kuittivilpit ja eläkerekistereiden massiiviset epäselvyydet kesän ylähuoneen vaalien alla murensivat luottamuksen hallitsevaan koalitioon. Fukuda myöntää, että japanilaisten reaktio oli ymmärrettävä ja vakuuttaa tekevänsä parhaansa, että luottamus palautuu. Se on välttämätön pohja myös reformipolitiikalle, joka vaatii uhrauksia.

Fukudan parlamenttipuheen yleissävy oli nöyrä ja yhteistyöhaluinen. Hänen oman puolueensa LDP:n (Liberal Democratic Party, LDP) ja hallituksen tukipuolueen New Komeiton (New Komeito Party) on tehtävä jatkossa kompromisseja ylähuoneen enemmistön voittaneen demokraattisen puolueen (Democratic Party of Japan) kanssa.

Hallitusta povataan lyhytikäiseksi

Fukuda ei nostanut linjapuheessaan esille selviä prioriteetteja, mikä kenties heijastaa yleistä näkemystä siitä, että hallitus ei tule olemaan pitkäikäinen. Uudet vaalit ovat edessä ehkä jo keväällä 2008.

Ulkopoliittisessa osuudessa painotettiin liittolaisuussuhdetta Yhdysvaltoihin sekä Aasia-diplomatian vahvistamista. Kiinan kanssa pyritään edistämään yhteisiä strategisia etuja ja Etelä-Korean kanssa tulevaisuussuuntautunutta suhdetta.

Linjapuheen sisäpoliittinen osuus listasi keskeiset yhteiskunnalliset haasteet ilman selkeitä painopisteitä ja ilman erityisiä innovaatioita siitä, mitkä ovat tärkeimmät toimenpiteet haasteisiin vastaamiseksi.

Eläkejärjestelmä sekä terveyden- ja vanhustenhoito on pystyttävä hoitamaan julkisen talouden vaikeissa paineissa. Ihmisten turvallisuudesta on huolehdittava, on kyse sitten rakennusten tai elintarvikkeiden turvallisuudesta. Luottamusta julkiseen koulujärjestelmään on vahvistettava. Talous on pidettävä kasvussa, ja reformipolitiikan jatkaminen tukee tätä tavoitetta. Taloudellisen ja alueellisen epätasa-arvon lisääntyminen on pysäytettävä.

Valtion talouden tasapainottamisen ja muiden talousuudistusten osalta Fukuda vaikuttaa jatkavan edellisten pääministerien Koizumin ja Aben linjalla. Fukuda mainitsi reformien jatkamisen tarpeen puheessaan useaan otteeseen huomauttaen kuitenkin samalla, että uudistusten yhteydessä tulee kiinnittää aiempaa enemmän huomiota tahoihin, jotka niistä kärsivät. Puheen perusteella Fukuda ei kuitenkaan ole palaamassa vanhaan siltarumpupolitiikkaan vaan aikoo jatkaa edeltäjiensä valtiontalouden vähittäistä tasapainottamista ja kasvun edellytyksiä luovalla linjalla.

Fukuda vakuuttaa pitäytyvänsä pääministeri Koizumin kaudella (2001-2006) asetetuissa julkistalouden vakauttamistavoitteissa (perusjäämän ylijäämä vuoteen 2011 mennessä), edistävänsä Japanin postilaitoksen (ml. postipankki ja -vakuutuslaitos) yksityistämisprosessia sekä käynnistävänsä keskustelun laajasta verouudistuksesta, jolla pyritään muun muassa saattamaan eläkejärjestelmää kestävälle pohjalle.

Poliittisista voimasuhteista johtuen tilanne on kuitenkin huomattavasti haastavampi kuin edeltäjillä. Reformipolitiikan jatkamisen kannalta ongelmallista on, että nykytilanne, jossa parlamentin alahuone on hallituskoalition ja ylähuone opposition käsissä saattaa jatkua vielä pitkään vaikeuttaen erityisesti uusien uudistushankkeiden läpiviemistä.