Japani etsii ICT-alalta nostetta ulos taantumasta

Kuva: bhollar, flickr.com, creative commons Japanin sisä- ja viestintäministeriö suosittaa 15.7.2009 julkaisemassaan White Paper on Information and Communications in Japan -vuosikatsauksessa ICT-investointien tuntuvaa lisäämistä, alan käyttämistä "katalyyttinä" talouden muiden sektoreiden elinvoimaistamiseksi sekä erityisesti eläkeikäisille suunnattavien julkisten tietoliikennepalvelujen parantamista.

Sisä- ja viestintäministeriö kuvaa ICT-alan olevan Japanille sekä taloudellinen, intellektuaalinen että sosiaalinen voimavara ja että erityisesti teknologioiden sosiaalista ulottuvuutta on nyt tehostettava. Julkisten palveluiden laajentaminen internetiin toisi sisäministeriön mukaan osaltaan ratkaisun myös Japania raskaasti koettelevaan vanhenevan väestön ongelmaan. Vanhusten ja eläkeikäisten osallistumista yhteiskuntaan ja työelämään voitaisiin lisätä teknologiainvestoinneilla, minkä katsotaan helpottavan työvoimapulaa.

1990-luvun puolivälistä lähtien Japanin ICT-investoinnit ovat olleet niukkoja. Tämä on johtanut siihen, että Japanin panostus alaan on kansainvälisesti verraten vakavasti jäljessä muista korkean teknologian maista (esim. Yhdysvalloissa tietoliikennealan investoinnit ovat pitkään olleet Japania korkeammat.) Japanin voimakkaasti viennistä riippuvainen teollisuus on kansainvälisessä talouslamassa vaikeuksissa, ja sama pätee ICT-alaan. Sisäministeriö esittää, että strategian muutos ja alan rakennemuutos ovat välttämättömiä.

Tietoteknologia-ala kärsii kysynnän rajusta vähenemisestä ja ICT:n kulutus, vienti ja investoinnit ovat kaikki laskeneet. Japani on sijoittunut viime vuosina ICT-kilpailukyvyn kansainvälisissä vertailuissa (World Economic Forumin ICT Competitiveness Ranking 2008) vaihdellen sijoille 17-20, selvästi Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen jälkeen.

Ministeriön selvityksen mukaan Japanin vahvuusalue on ICT:n infrastruktuuri. "E-commerce" ja ICT-alan jakelu (distribution) ja yhteydet (transportation) ovat pitkälle kehittyneitä. Heikkouksiksi nähdään tietoliikenneteknologioiden yhteiskunnallisen käytön vähäisyys (julkiset palvelut) sekä yllättäen ICT:n käyttöön liittyvä korkea turvattomuuden tunne. Japanissa käyttäjien luottamus informaatioteknologiaan on alhaisin seitsemän maan vertailussa (Tanska, Ruotsi, Iso-Britannia, Yhdysvallat, Singapore, Etelä-Korea, Japani).

Huomattava osa japanilaisista netinkäyttäjistä kokee internetin epäluotettavaksi tai sen käyttöön uskotaan liittyvän rikollisuutta ja henkilökohtaisen (tieto-)turvallisuuden uhkia. Japani on kuitenkin tilastollisesti yksi maailman turvallisimpia maita myös tietoliikenteeseen kohdistuvan rikollisuuden suhteen.

Kuluttajien ICT-luottamuksen parantamiseksi sisä- ja viestintäministeriö aikoo paitsi tehostaa entisestään ICT:n käytön turvallisuutta myös lisätä ihmisten tietoisuutta internetin käytöstä tiedotuksen ja koulutuksen keinoin. Ministeriö katsoo, että hallituksen on osallistuttava uusien tapojen ja tottumusten luomiseen, sillä turvattomuuden tunteen katsotaan olevan kulttuurisidonnaista ja haitaksi teknologioiden kysynnälle.

Kuva: bhollar, flickr.com, creative commons