Israelin markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

Israel on yksi maailman innovatiivisimmista maista. Suomelle potentiaalisia yhteistyösektoreita ovat mm. energia, terveys, digital trust, kestävät ratkaisut ja kiertotalous sekä digitalisaatio laajemmin. Investointiyhteistyö kiinnostaa. Israelin ja Arabiemiraattien kaupallisen yhteistyön eteneminen voi avata mahdollisuuksia kolmansille maille.

Israelin talous kasvoi vahvasti pandemiasta huolimatta. Talouden kasvu oli 2021 on 8.2%, ja ennustettu kasvu vuonna 2022 on 5.5%. 2022 Israelin innovaatio- ja teknologiasektori palasi normaaliin trendiin ennätysvuoden 2021 jälkeen. Kasvuyritysten keräämä rahoitus (Q1-Q3/2022) oli noin 14,5 miljardia USD.

Israelissa on järjestetty viidet parlamenttivaalit 3,5 vuoden aikana. Uusi oikeistolais-uskonnollinen hallitus pitkäaikaisen pääministeri Benjamin Netanjahun johdolla on astumassa valtaan. Hallituksen odotetaan jatkavan taloudellisia ja uudistamishankkeita, kuten Tel Avivin metron rakentaminen, uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden tavoitteet, kuluttajatuotteiden standardointi EU:n ja kansainvälisten standardien mukaiseksi sekä maataloussektorin vapauttaminen kilpailulle. Talouskasvun arvioidaan jatkuvan maltillisemmin 2023 globaalitalouden vaikutusten myötä. Alueellisen yhteistyön mahdollisuudet, erityisesti Arabiemiraattien kanssa, ovat kasvaneet suhteiden normalisaation myötä.

Suomen kannalta keskeisiä potentiaalisia sektoreita ovat energia, terveys, digital trust, kestävät ratkaisut ja kiertotalous sekä digitalisaatio laajemmin.

Energiasektorin uudistukset jatkuvat. Valtion sähkölaitoksen (IEC) monopolia puretaan, sähköntuotantoa yksityistetään ja sähkönsiirto- ja jakeluinfrastruktuuriin investoidaan. Hallitus ilmoitti kesällä 2022 uudesta 880MUSD ilmastoteknologian innovaatio tuesta. Uusien energiatavoitteiden saavuttaminen, sähköautojen lisääntyminen ja vetypolttoaineiden käytön implementointi kuljetukseen ja teollisuuteen tarjoavat mahdollisuuksia.

Kiertotalouden ja kestävän kehityksen osalta Israelin standardit ja infrastruktuurit ovat kehitysvaiheessa. Suurimmat mahdollisuudet ovat jätteenkäsittelyn ja waste-to-value -ratkaisuille teollisuudessa.

Digiterveysratkaisut ovat osa maidemme välistä innovaatioyhteistyötä, erityisesti yhteistyö digitaalisen terveysdatan toissijaisessa hyödyntämisessä sekä pilotointi-/testausmahdollisuuksien löytämisessä yrityksille. Israel Innovation Authority ja Business Finland allekirjoittivat 2022 Life Science MoU:n, joka on johtanut useisiin yhteistyöprojekteihin. Lisäksi yhteistyötä T&K ja Horizon Europe alueilla vahvistetaan.

Digital trustin osalta kyberturvallisuus ja FinTech ovat Israelin teknologiasektorin vahvimpia osa-alueita ja tarjoavat mahdollisuuksia tiedonvaihdolle ja yhteistyölle. Team Finland Israel keskittyy lisäksi innovaatio- ja knowledge transfer -yhteistyön edistämiseen G2G- ja B2B-tasoilla. Investointien osalta israelilaiset rahastot ja sijoittajat etsivät mahdollisuuksia ja ovat kiinnostuneita yhteistyöstä sekä suomalaisista kasvuyrityksistä.

Teksti: Kirsikka Lehto-Asikainen, Suomen suurlähettiläs, Israel