Israelin innovaatio- ja teknologia-ala kiinnostaa

Israelin hallitus alkoi jo 1990-luvulla tukemaan riskirahoitusalaa huomattavilla tuilla. Sen seurauksena ulkomaisten ja kotimaisten sijoittajien kiinnostus startup-kansakunnaksi tituleeratun maan innovaatio- ja teknologia-alaa kohtaan on nykyään suurta.

Muiden teollisuusmaiden kärvistellessä globaalissa finanssikriisissä Israelin taloudella meni viime vuosikymmenen aikana hyvin ja maa pysyi kilpailukykyisenä. Talous kasvoi 3,3 % vuonna 2013, eli hieman odotettua vähemmän. Haasteita on aiheuttanut korkea suhteellisen köyhyyden määrä, tuloerojen välisen kuilun kasvu sekä huomattavan korkeat asumiskustannukset. Konfliktien jälkeen talous on yleensä kuitenkin toipunut nopeasti.

Israel on kasvattanut maailmanlaajuista mainettaan startup-kansakuntana. Kuva: Flickr/Isriya Paireepairit

Ulkomaiset investoinnit nousussa

Vuonna 2013 ulkomaiset yhtiön käyttivät 6,45 miljardia dollaria ostaakseen israelilaisia yrityksiä. Kasvua oli PwC Israel Kesselman & Kesselmanin arvion mukaan 20 % edelliseen vuoteen verrattuna. Suurin osa rahasta meni lukumäärällisesti pienen määrän mutta rahallisesti valtaviin huipputeknologia-alan yritysostoihin.

Ulkomaankauppa muodostaa liki puolet maan bruttokansantuotteesta. Ulkomaiset sijoittajat näkevät Israelissa osaavaa, korkeasti koulutettuja ja insinööritaidoiltaan vahvoja työntekijöitä. Maine innovaatiokansana näyttää olevan niin vahva, ettei edes kesän 2014 Gazan konflikti syönyt sijoittajien uskoa innovaatiokykyihin ja -mahdollisuuksiin.

Eninosa Israeliin tulevasta riskipääomasta tulee Yhdysvalloista. Sijoittajien joukossa on myös uudenlaista maantieteellistä hajautumista, erityisesti Kiinasta. Kiina on nykyään maan toiseksi suurin kauppakumppani EU:n jälkeen. Israel on muutaman viime vuoden aikana tehnyt määrätietoisia aloitteita lähentääkseen kaupallis-taloudellisia suhteitaan Aasiaan. Myös eurooppalaisten valtioiden, kuten Saksan ja Iso-Britannian aktiivisuus on huomioitavaa.

Suomen ja Israelin yhteistyön kasvattaminen mm. innovaatioiden alalla voisi tuoda molemminpuolista hyötyä kummallekin valtiolle. Kuva: Flickr/Gvahim

Israelin menestyksen avaimet

Israel on kasvattanut mainettaan startup-kansakuntana. Se antaa luultavasti ulkomaisille sijoittajille lisäpotkua kääntää katseensa Israeliin, mikä voi synnyttää ulkomaisten yhtiöiden ensisijoitusten lumipalloefektin. Suomessa voi havaita Nokian pienentymisen johtaneen startupien perustamisvimman puhkeamiseen. Vaikka makrotaloudellisena tavoitteena olisi yritysten kasvaminen suuriksi, on elävällä startup-sektorilla hyötynsä.

Ehkä kaikkein tärkein tekijä Israelin menestykselle ulkomaisten sijoitusten houkuttelussa on ollut keskeisten ulkomaisten, erityisesti amerikkalaisten, teknologia-alan toimijoiden Israeliin perustamien tutkimus- ja kehityskeskusten runsaus. Motorola, IBM, Microsoft, Intel, HP, Cisco ja kymmenet muut ovat perustaneet tärkeitä R&D -keskuksiaan ympäri Israelia. Kukin niistä työllistää useita tuhansia työntekijöitä.

Merkittävä tekijä lienee myös Israelissa vallitseva yrittämiseen kannustava ja sitä suosiva kulttuuri. Lisäksi jokaisessa israelilaisessa yliopistossa, samoin kuin monissa korkeakouluissa, on omat yrittäjyyteen keskittyvät ohjelmansa. Usein muistetaan mainita myös Israelin 2-3 vuoden asepalvelus, joka osalle tarkoittaa intensiivistä ja syvällistä teknologiataitoihin perehtymistä.

Suomi ja Israel

Suomen ja Israelin yhteistyön kasvattaminen innovaatioiden ja niihin liittyvien ekosysteemien alalla voisi tuoda molemminpuolista laaja-alaista hyötyä kummallekin valtiolle, niiden innovaatiosektoreille ja lukuisille alan yksittäisille toimijoille. Kumppanuuksien luominen pienten ja keskisuurten yritysten välillä kasvattaisi molempien osaamispääomaa.

Lisäksi Suomi voisi ottaa mallia Israelin menestyksekkäistä toimista houkutella investointeja teknologia-alalle kasvattaakseen oman innovaatiosektorinsa kiinnostavuutta ulkomaisten, ja myös israelilaisten, sijoittajien silmissä. Se vaatii kuitenkin aktiivisuutta.

Jonathan Miodowski ja Heidi Höök