Israelilaisturistien määrä kasvussa Suomessa

Suomen tunnettavuus matkailukohteena on edelleen parantunut Israelissa ja israelilaisturistien määrä kasvoi Suomessa 17 prosenttia vuonna 2015, yöpymisissä kasvua oli kolmannes. Lähetystö jatkoi tänä vuonna Suomi-kuvan rakentamista Tel Avivissa vuosittain järjestettävillä matkailumessuilla.

Luonto, revontulet, laadukas koulutus ja teknologiaosaaminen ovat asioita, joita Israelissa yleisesti liitetään Suomeen. Matkailun saralla Suomi on vastannut Israelissa kysyntään eksoottisesta aktiivilomakohteesta.

Perustana Suomen suosion kasvulle voidaan pitää israelilaisten matkanjärjestäjien ja Lapin matkailuyrittäjien yhteistyötä. Myös Israelissa pitkään jatkunut positiivinen uutisointi Suomesta on ollut omiaan lisäämään kiinnostusta. Israelilaisille Suomi on suhteellisen kallis matkailukohde eli matkustuspäätös tehdään ensisijaisesti Suomen hyvän maineen perusteella.

Vuonna 2015 Suomeen matkusti noin 14 200 Israelilaista, mikä on 17 prosenttia kasvua edellisvuoteen verrattuna. Yöpymisten keskipituus oli 2,8 vuorokautta ja yöpymisissä kasvua oli kolmannes. Israelilaisista vajaa puolet matkusti Lappiin; Lapin matkailijamäärät kasvoivat 23 prosenttia, yöpymiset 35 prosenttia. Ainakin Lapin osalta kasvu näyttää jatkuvan myös vuonna 2016, mihin vaikuttaa Israelilaisten matkanjärjestäjien Lapin matkojen tarjonnan kasvu.

Lappi kiinnostaa eniten, mutta potentiaalia myös Etelä-Suomessa

Israelilaisia kiinnostaa lomallaan erilaiset aktiviteetit, ruoka, ostokset sekä paikallinen kulttuuri. Talvisilla Lapin-matkoilla kiinnostavat revontulet ja muun muassa koiravaljakkoajelu, laskettelu, moottorikelkkailu ja jäämurtajavierailu, kesämatkoilla mökkien vuokraaminen, pyöräily ja patikointi.

Lappi on selkeästi kiinnostavin ja tunnetuin matkailukohde. Lapissa kasvanut Israelilaisturistien määrä on pantu merkille. Israelilaiset myös matkailevat suurimmaksi osaksi helmi-maaliskuussa kun Lapissa on enemmän kapasiteettia vapaana.

Suurlähetystön tavoitteena on pyrkiä laajentamaan israelilaisten matkailua myös muille alueille. Varsinkin Järvi-suomen ja saariston tunnettavuus on heikkoa vaikka ne vastaavat israelilaisten matkailumieltymyksiä.

Finnairin suorat lennot Tel Avivista Helsinkiin tekevät Israelista Suomeen matkustamisen helpoksi. Helsingissä onkin paljon käyttämätöntä potentiaalia stop-over matkailun saralla, koska karkeasti noin puolet Suomeen Israelista lentävistä ovat matkalla muualle kuin Helsinkiin. Israelilaiset ovat myös huomanneet Helsingin hyvät kulkuyhteydet, mm. itämeren risteilyille, Tallinnaan ja Venäjälle.

Tel Avivin kansainväliset matkailumessut

Tel Avivin matkailumessut 2016 Suomen osasto

Suurlähetystö oli toista kertaa mukana Tel Avivin vuosittaisilla matkailumessuilla (IMTM - International Mediterranean Tourism Market, 9–10.2.2016). Mukana osastollamme oli Viro, paikallinen matkanjärjestäjä Phototeva ja lisäksi tänä vuonna Lapista Visit Rovaniemen hallitus.

Ennen messuja suurlähettilään residenssissä järjestetyn toimittajalounaan ansiosta israelilaisissa lehdissä julkaistiin Suomeen liittyviä matkailuaiheisia artikkeleita. Suurlähetystö aikoo jatkaa yhteydenpitoa matkailutoimittajiin.

Messuilla oli ennätysmäärä kävijöitä ja messuosaston suosio ylitti kaikki odotukset. Kiinnostusta lisäsi arvonta sekä aito Joulupukki Rovaniemeltä. Suurin osa kävijöistä joko tiedusteli Suomesta matkakohteena tai oli käynyt Suomessa. Suomessa jo vierailleet olivat tyytyväisiä kokemukseensa ja useat suunnittelivat uutta matkaa.

Osallistuminen matkailumessuille ensi vuonna

Suurlähetystö aikoo jatkaa aktiivista Suomi-kuvan rakentamista ja osallistua Tel Avivin matkailumessuille ensi vuonna (7.-8.2.2017), mikä on osa Israelin Team Finland ja Suomi100-toimintasuunnitelmia. Suurlähetystön toiveena on syventää yhteistyötä Lapin matkailuyrittäjien kanssa ja pyrkiä ympärivuotisesti edistämään matkailua Suomeen. Tel Avivin matkailumessujen järjestäjä ja Israelin turismiministeriö ovat myös kiinnostuneita järjestämään yhteisen seminaarin suomalaistoimijoiden kanssa Israelissa.

Suurlähetystö toivottaa uudet yhteistyökumppanit tervetulleiksi niin ensi vuoden messuille kuin muuhun matkailunedistämistyöhön. Lapin lisäksi olisi tärkeää että myös muu Suomi voisi hyötyä lisääntyneestä kiinnostuksesta Israelissa.

Suurlähetystössä matkailuasioiden yhteyshenkilö on Susanne Millner (susanne.millner@formin.fi, yhteydenotot suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi).