Iso-Britannian talous kärsii EU:n mukana

Englannin keskuspankki BoEn inflaatiokatsauksen mukaan talousnäkymät synkentyneet merkittävästi syksyn 2011 aikana.

Englannin keskuspankki BoE julkaisee neljästi vuodessa inflaatiokatsauksen, jossa arvioidaan talouden kehitysnäkymiä kolmen vuoden perspektiivillä. Viimeisin katsaus julkaistiin 15.2.

Kaiken kaikkiaan Iso-Britannian talousnäkymät synkentyivät merkittävästi syksyn 2011 aikana.IMF:n tammikuisen arvion mukaan Britannian bruttokansantuotteen kasvu on kuluvana vuonna noin0,6 prosenttia, kun vielä syyskuussa 2011 vastaava arvio oli 1,6 prosenttia. IMF arvioi talouskasvun hiukan vauhdittuvan vuonna 2013, mutta ennustaminen vuodenkin päähän on tällä hetkellä vaikeaa.

Vuoden 2011 viimeisellä vuosineljänneksellä Britannian talous supistui 0,2 prosenttia.Englannin keskuspankki pitää bruttokansantuotteen kehityksen arviointia nykyolosuhteissa poikkeuksellisen hankalana.

BoE:n arvion mukaan kuluvana vuonna talouskasvussa on normaalia enemmänvaihtelua vuosineljännesten välillä, mutta vuosina 2013 ja 2014 tilanne ehkä tasoittuu, ja vuoden 2014 lopulla bruttokansantuotteen kasvu olisi jotain 2:n ja 4:n prosentin välillä

Ei elvytykselle

Britannian talouden heikko kehitys johtuu suurelta osin euroalueen ongelmista. Vaikka Britannian viennin riippuvuus euroalueesta on viime vuosina vähentynyt, suuntautuu edelleen noin puolet Britannian kokonaisviennistä yhtenäismarkkina-alueelle. Britannian hallitus ei ole ryhtynyt vauhdittamaan kasvua julkista kulutusta lisäämällä, koska Britannian julkinen talous on jo nykyisellään vahvasti alijäämäinen, ja koalitiohallituksen yksi keskeisimpiä tavoitteita on maan julkisen talouden tasapainottaminen 4-5 vuodessa.

Inflaatio, joka viime vuosina on ollut Britanniassa korkealla tasolla (vuoden 2011 loppupuolella yli 5 prosenttia), on nyt laskenut 4,2 prosenttiin, ja keskuspankki arvioi, että seuraavien kolmen vuodenaikana inflaatio tulee pysyttelemään pikemminkin tavoitearvon 2 % alapuolella kuin yläpuolella. Syitä viime vuoden korkeisiin inflaatiolukuihin ovat olleet muun muassa vuodenvaihteessa 2011 toteutettu arvonlisäverokannan korotus, jonka vaikutus vuosi-inflaatioon on nyt jäänyt tarkastelujakson ulkopuolelle, sekä polttoaineen hinnan nousu vuoden 2011 alussa.

Työttömyyden kasvu on nyt ja myös jatkossa yksi Britannian talouden keskeisistä ongelmista. Työttömien määrä on tällä hetkellä 8,4 prosenttia työvoimasta, eikä käännöstä parempaan suuntaan ei ole näköpiirissä. Työttömyyteen liittyvänä erityishaasteena Britannialla on - useiden muiden EU-maiden tapaan - korkea nuorisotyöttömyys.

Talouskasvun tukemiseksi Englannin pankki on keventänyt rahapolitiikkaa ostamalla markkinoilta valtion velkakirjoja vuonna 2009 käynnistetyn quantitative easing –ohjelman (QE) puitteissa. Ohjelman käynnistämisen jälkeen ostettavien velkakirjojen maksimimäärää on kasvatettu kahdesti.