Irlannissa mittavia investointeja vihreään siirtymään ja digitalisaatioon

Irlanti pyrkii vastaamaan koronan, ilmastonmuutoksen ja brexitin taloudelle luomiin haasteisiin EU:n elpymisrahoituksella, talouden elpymissuunnitelmalla ja pitkän aikavälin kehityssuunnitelmalla. Suunnitelmissa on isoja infrastruktuurihankkeita, liikenteen sähköistämistä, mittavaa uudis- ja korjausrakentamista sekä panostuksia digitaalisuuteen ja energiatehokkuuteen. Suomalaisilla yrityksillä on Irlannille paljon annettavaa kaikessa tässä. Myös Irlannin tuore ilmastolaki ja sitä täydentävä ilmastotoimintasuunnitelma tarjoavat mahdollisuuksia suomalaisyrityksille.

Irlanti on kaikenkokoisille suomalaisyrityksille helppo ja lähellä oleva markkina. Irlannin Team Finland –verkostolla on keskeisillä sektoreilla hyvät verkostot, joiden avulla auttaa yrityksiä pääsemään käsiksi mahdollisuuksiin.

Irlannin suunnitelmassa sen EU:lta saaman 915 milj. € rahoituksen käytölle on mukana 16 investointia ja 9 uudistushanketta, joiden tavoitteena on vihreän siirtymän ja digitalisaation edistäminen, sekä sosiaalinen ja taloudellinen elvytys ja työpaikkojen luominen. EU-rahalla rahoitettavissa hankkeissa on mukana mm. kaupunkiratahanke Corkiin, asuntojen energiatehokkuusremonttiohjelman tuki, turvesoiden entisöimistä, valtion yhteinen datakeskus, koulujen digiloikan tukeminen ja liuta eHealth-hankkeita. Irlanti tulee lisäksi saamaan EU:n isoimman potin, vähän yli miljardi euroa Brexit-mukautusvarauksesta.

Lisäksi Irlannissa julkaistiin lokakuussa päivitetty, kokonaisuudessaan 165 mrd. € kehityssuunnitelma, joka ohjaa valtion hankkeiden rahoitusta seuraavien 10 vuoden ajan. Suunnitelmassa on mukana isoja infrastruktuurihankkeita (liikenne, satamat, sähköverkot, vesihuolto) ja asuntorakentamista. Painopisteet ovat asuntorakentaminen, kansainvälisiin yhteyksiin, kuten satamiin ja lentokenttiin sekä raideverkostoon ja erityisesti kestävään julkiseen liikenteeseen panostaminen, maan eri alueiden ja erityisesti maaseudun elinmahdollisuuksien parantaminen, investoinnit osaamiseen ja innovaatioihin, ilmastotoimet, mm. korjausrakentaminen ja yhteyskaapelit, sekä terveydenhuoltoon, varhaiskasvatukseen ja koulutukseen panostaminen.

Koko Irlannin kattava laajakaista mahdollistamaan maan digiloikka

Suunnitelmissa pyritään vastaamaan koronan, ilmastonmuutoksen ja brexitin taloudelle luomiin haasteisiin. Tärkeä osa suunnitelmia ovat siksi investoinnit ihmisiin ja osaamiseen sekä alueellisesti tasapainoinen elpyminen. Hallitus toivoo myös etätyöstä ja omasta etätyöstrategiastaan vetoapua alueelliseen kehitykseen tulevina vuosina. Alueellisen kehityksen pohjaksi tarvitaan toimivat tietoliikenneyhteydet koko maahan, mitä varten käynnissä on hanke koko maan kattavasta laajakaistayhteydestä. Hanke mahdollistaa suunnitellut lisäpanostukset digitaalisiin palveluihin.

Tärkeä tavoite hallitukselle on puuttua asuntopulaan rakentamalla tulevina vuosina 33 000 asuntoa vuosittain. Nopea uudisrakentaminen, mittavat energiatehokkuusremontit ja isot infrastruktuurihankkeet vaativat paljon työvoimaa, ja pula osaajista voi osoittautua hallituksen kunnianhimoisten suunnitelmien toteutuksen pullonkaulaksi.

Ilmastotoimet aiempaa kunnianhimoisempia

Osana suunnitelmien vihreän siirtymän hankkeita on uuden ilmastolain hyväksyminen heinäkuussa sekä hiiliveron korotus. Ilmastolain pohjalta julkaistiin myös uusi ilmastotoimintasuunnitelma, joka tuo ilmastotyöhön lisää kaivattua konkretiaa ja samalla mahdollisuuksia suomalaisosaamiselle. Ilmastotoimintasuunnitelmaa täydentää ensimmäistä kertaa eri sektoreita koskevat ”hiilibudjetit” eli katot hiilidioksidipäästöille. Ilmastotoimintasuunnitelma ja -laki velvoittavat Irlantia vähentämään päästöjään keskimäärin 7% vuosittain vuoteen 2030 mennessä ja olemaan hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Sektori- ja aluekohtaisissa toimintasuunnitelmissa siitä, miten eri sektoreille määritetyissä hiilibudjeteissa pysytään, tulee vielä jatkossa esille lisää konkreettisia hankkeita, joihin tarjota suomalaisosaamista.

Suomalaisyrityksille mahdollisuuksia mm. energia- ja e-health-hankkeissa sekä digitalisaatiossa

Suomalaisyritysten kannalta kiinnostavimpia tulevista hankkeista ovat erilaiset eHealth- ja energiahankkeet sekä vihreään että digitaaliseen siirtymään ja energiatehokkaaseen rakentamiseen tarvittava teknologia. Panostuksia on tulossa mm. seuravaaviin:

  • eHealth -hankkeet
  • Digitaaliset julkiset palvelut
  • Offshore-tuulivoima ja investoinnit sähköverkkoon
  • Energian pientuotanto
  • Yhteyskaapelit
  • Energian varastointi ja älykkäät sähkömittarit
  • Kaukolämpö
  • Energiatehokas rakentaminen ja korjausrakentamisessa tarvittava teknologia, esim. ilmalämpöpumput
  • Älyliikenne
  • Sähköautojen latausinfrastruktuuri
  • Kiertotalous ja jätehuolto
  • Maanviljelyssektorin päästövähennykset mahdollistava teknologia ja osaaminen

Team Finland Irlanti seuraa tarkkaan, mitä hankkeita Irlannissa lähiaikoina toteutetaan ja tiedottaa yrityksiä sektorikohtaisista mahdollisuuksista julkaisemalla tietoja Market opportunities -alustalla.

Lisätietoja markkinamahdollisuuksista Irlannissa: