Irlannin työttömyys kasvussa

Irlanti oli pitkään mestari ylikansallisten yritysten houkuttelemisessä muun muassa alhaisen yritysverotuksen ansiosta. Sitä aikaa kutsuttiin Keltti-tiikerin aikakaudeksi. Siitä on nyt vain muisto jäljellä. Suomen Dublinin-suurlähetystön raportti kertoo vihreän saaren kasvavasta työttömyydestä.

Yritysverotuksen houkuttelemina Irlantiin aikoinaan sijoittuneet monikansalliset yritykset lähtevät halvempiin maihin. Viimeisin esimerkki on tietotekniikkajätti Dell, joka tammikuun alussa ilmoitti siirtävänsä tuotantonsa länsi-irlantilaisesta Limerickistä Lodziin Puolaan. Päätös merkitsee sitä, että yhtiön Limerickin tehtaan  3 000 työntekijästä 1 900 irtisanotaan. Syyksi ilmoitettiin työvoimakustannukset. Puolalaisen työntekijän tuntipalkka on 7 euroa pienempi kuin irlantilaisen. Irtisanomiset tapahtuvat vuoden 2009 aikana. 

Dell aloitti toimintansa Irlannissa 1990 ja siitä kehittyi ei pelkästään Limerickin suurin yksityinen työnantaja vaan myös kansallisella tasolla johtava yritys. Se on työllistänyt 3 000 henkilöä Limerickissä ja 1 300 Cherrywoodissa Dublinissa. 

Irish Times kuvaa pääkirjoituksessaan 9. tammikuuta 2009 Irlannin tilannetta osuvasti: "Mikä Dellille vuonna 2000 oli taloudellisesti järkevää - eli valmistaa ja myydä pc:tä Limerickissä - ei ole sitä enää vuonna 2008. National Competitiveness Councilin (NCC) mukaan Irlanti on menettänyt kilpailukykyään. Siitä on tullut kallis maa".

Kasvava kustannuspaine sai yhtiön muuttamaan strategiaansa. Limerickin tuotantolaitoksesta tuli osa Dellin 3 miljardin dollarin (2,18 miljardin euron) säästöhanketta. Vaikka tieto supistuksista ja irtisanomisista ei tullut yllätyksenä, oli se kuitenkin shokki. 

Limerick (55 000 asukasta) sijaitsee Länsi-Irlannissa. Sitä on kohdannut irtisanomiset aikaisemminkin, mutta Dellin tapaus on kuitenkin vakavampi, koska yrityksen asema on ollut erittäin keskeinen Limerickin kaupungille ja sitä ympäröivälle maaseudulle. Sen kautta on työllistetty monta alihankkijaa ja pienyritystä. 1 900 "delliläisen" irtisanomisen on arvioitu merkitsevän jopa 10 000 muun työpaikan menetystä. Kyseessä on erittäin suuri alueellinen taloudellinen kriisi, jolla tulee olemaan vaikutusta myös poliittisesti. Uusien ja korvaavien työpaikkojen löytäminen ei tule olemaan helppoa. 

Dell ei ollut alkuvuoden ainoa huono uutinen Irlannissa. Tunnettu kristallitehdas Waterford Wedgwood antoi lomautusvaroituksen 800 työntekijälle, ruotsalaisen Bolidenin (aikaisemmin Outokummun) omistama Tara Mines 700:lle ja DVD-myymäläketju 250:lle. Työttömyys on noussut 8 prosenttiin (290 000) Valtiovarainministeriö ennustaa tälle vuodelle 9,25 prosentin työttömyyttä, toiset povaavat yli 10 prosenttia. 

Irlanti on vakavassa lamassa.