Intian talouden tulevaisuus: monia haasteita voitettavana

Vielä muutama vuosi sitten Etelä-Aasian tulevaisuus nähtiin hyvinkin myönteisessä valossa varsinkin Intian kasvun ansiosta. Rinnalle on kuitenkin noussut myös pessimistisempi näkemys. Hiljattain ilmestynyt Reshaping Tomorrow: Is South Asia Ready for the Big Leap –teos käsittelee Intian ja Etelä-Aasian tulevia talousnäkymiä.

Toukokuussa ilmestyneen kirjan julkistamistilaisuudessa järjestetyssä paneelikeskustelussa keskusteltiin Intian talouden tulevista odotuksista. Tilaisuuden järjesti FICCI (Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry).

Kirjan toimittanut Ejaz Ghani työskentelee Maailmanpankin talousasiantuntijana Etelä-Aasian alueella. Ghani on opettanut liiketaloutta Oxfordin ja Delhin yliopistoissa ja toiminut neuvonantajana useille organisaatioille kuten ILO, UNCTAD ja UNICEF.

Intian taloudessa on näkyvissä myönteisiä piirteitä, mutta monet ongelmat vaikeuttavat yhä talouskasvua Intian taloudessa on näkyvissä myönteisiä piirteitä, mutta monet ongelmat vaikeuttavat yhä talouskasvua Kuva: michaelvito(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Myönteistä kehitystä nähtävillä

Kirjan mukaan Intian ja Etelä-Aasian tulevaisuudesta on vallalla kaksi erilaista skenaariota: optimistinen ja pessimistinen. Optimistinen näkemys perustuu moneen tekijään. Ensinnäkin kaikilla Etelä- Aasian valtioilla on ensimmäistä kertaa vapailla vaaleilla valittu hallitus. Etnisyyteen, rotuun tai uskontoon perustuva valtiollisen vallan tavoittelu on menettänyt merkitystään. Lisäksi istuvilla hallituksilla on suurempi todennäköisyys tulla uudelleenvalituiksi. Näin hallitukset ovat myös vastuullisempia ja keskittyvät enemmän kehitykseen.

Toiseksi Kiina on jo hyötynyt positiivisesta väestökehityksestään, mutta Intialla tämä on vielä edessäpäin. Intian väestörakenteen muutos tuottaa työmarkkinoille yli 10 miljoonaa työikäistä vuodessa kahden seuraavan vuosikymmenen aikana. Huollettavia on vähemmän, koska syntyvyys pienenee ja vanhuksien eliniän odote on lyhyempi.

Kolmas optimistisen näkemyksen peruste on, että Intia olisi muuttumassa keskiluokkaiseksi yhteiskunnaksi. Keskiluokan määritelmästä on eri näkemyksiä, mutta joka tapauksessa varsinkin Intian köyhempi keskiluokka on kasvamassa selvästi nopeammin muihin väestöluokkiin nähden.

Neljäntenä optimistisen näkökulman taustalla on palvelujen vienti, jonka arvioidaan viittaavan jopa kolmanteen teolliseen vallankumoukseen. Intian palveluvienti, erityisesti IT-alan palvelujen, on kasvamassa nopeampaa vauhtia kuin Kiinan tavaravienti.

Kehitys jakautunut epätasaisesti

Esille on noussut myös pessimistisempi näkemys Intian ja Etelä-Aasian tulevaisuudesta. Se perustuu ensinnäkin siihen, että ainoastaan tusinan verran maita on onnistunut säilyttämään seitsemän prosentin keskimääräisen vuosikasvuvauhdin yli 25 vuoden ajan.

Toiseksi, vaikka nopea kasvu Intiassa onkin luonut maahan monia miljonäärejä, on suurin osa maasta edelleen köyhää maaseutua.

Kolmantena haasteena Intialla on yrittäjyys. Vaikka Intiassa on suhteellisen paljon itsenäisiä ammatinharjoittajia ja pieniä yrityksiä, tämä ei ole johtanut suoraan nuorten yrittäjien yrityksiin. Startup-yritysten määrä vaihtelee Intiassa huimasti eri osavaltioiden välillä, mikä kertoo hyvin eri osavaltioiden erilaisesta kehitysvauhdista.

Neljäntenä pessimistisen näkemyksen perusteena on epävirallinen sektori, joka on säilynyt suurena Intian nopeasta kasvusta huolimatta. Työntekijöiden järjestäytyminen olisi erittäin tärkeää alueellisen taloudellisen samanarvoisuuden saavuttamiseksi.

Viidenneksi, monessa Etelä-Aasian maassa konfliktit ovat arkipäivää tai niistä ollaan vasta nousemassa. Myös Intiasta löytyy paljon pienemmän tason kapinallisliikehdintää. Lisäksi kehityksestään huolimatta Intia säilyy edelleen maana, jossa on suurin keskittymä köyhiä ihmisiä.

Intian ongelmat vaikeuttavat talouskasvua

Keskustelussa käsiteltiin myös sitä, kuinka Intia pystyisi vahvistamaan positiivista näkemystä tulevaisuudestaan. Esille tuli vahvasti, etteivät väestönkasvun positiiviset muutokset välttämättä johda voimakkaaseen taloudelliseen kasvuun varsinkaan Intian kaltaisessa maassa.

Intian suurena ongelmana on heikko koulutusjärjestelmä. Sen lisäksi Intialla on merkittävä infrastruktuuriongelma, joka näkyy teissä, satamissa, julkisessa liikenteessä ja sähkönjakelussa. Julkisten varojen valvomaton käyttö sekä heikko suunnittelu johtavat helposti siihen, ettei kasvava työluokka edistä Intian taloudellista kasvua.

Huomiota kiinnitettävä sosiaaliseen kehitykseen

Köyhyyden vähentämiseksi tärkeässä asemassa on kasvun nopea vauhti. Intia ei ole pystynyt vähentämään köyhien määrää tarpeeksi nopeasti kasvustaan huolimatta. Myöskään sosiaalinen kehitys ei ole pysynyt samassa vauhdissa taloudellisen kasvun kanssa. Sukupuolten väliset erot säilyvät edelleen suurina.

Kaiken kaikkiaan esille nousi tärkeimpänä se, kuinka väestöllinen jakautuma on tiettyyn ajanjaksoon sidottu mahdollisuus, josta pitäisi yrittää ottaa kaikki irti. Toimet työikäisten kouluttamiseksi ja infrastruktuurin parantamiseksi täytyisi tehdä nyt eikä huomenna.

Kasvu ei myöskään saisi olla ainoa päämäärä, vaan täytyisi tavoitella erityisesti kaiken kattavaa kasvua, joka tukisi myös sosiaalista kehitystä. Intian hallituksen budjetti on kasvamassa muun muassa hyvinvointisektorilla, sotilaallisella puolella ja uuden infrastruktuurin rakentamisessa.

Taloudellinen kasvu on notkahtanut viime vuosista teollisuuden investointien vähentymisten, korkean inflaation, kasvavan julkisen lainanoton sekä sellaisten globaalien seikkojen kuten korkean öljynhinnan vuoksi.

Poliitikoilla kykyä lisätä talouskasvua?

Sijoittajat ovat laajalti menettäneet uskonsa Intian poliitikkojen haluun ja kykyyn saada aikaiseksi taloudellista muutosta. Poliitikot ovat kyllä innokkaasti jakamassa kasvun tuottamia hyötyjä mutta ovat liian pelokkaita tekemään päätöksiä, jotka edesauttaisivat samanlaisen kasvun jatkumisen.

Toukokuussa hallitus nosti vaivihkaa bensan hintaa 11 prosenttia. Bensan hinta vaikuttaa maahan vahvasti, koska Intia tuo tarvitsemastaan raakaöljystä 80 prosenttia, ja raakaöljy kattaa jopa kolmasosan maan vuosittaisesta tuonnista. Hinnan nostaminen paransikin hieman Intian rupian arvoa dollarin suhteen.

Vaikka teko aiheuttikin protesteja ympäri maata, monet talousasiantuntijat ovat sitä mieltä, että Intian hallituksen täytyy tehdä enemmän kyseisenlaisia kovia päätöksiä, jotta meneillään olevasta kriisistä päästään eteenpäin. Etelä-Aasian kasvuvauhti riippuu paljolti Intian menestymisestä.