Intian seteliuudistus – ainutlaatuinen maailmassa

Intian seteliuudistus – ainutlaatuinen maailmassa

Pääministeri Narendra Modin lanseerasi seteliuudistuksen 8. marraskuuta 2016 pitämässään televisiopuheessa. Vain runsaan neljän tunnin varoitusajalla Intian yleisimmin käytössä olevat setelit – 500 Rs (n. 7 €)  ja 1000 Rs muuttuivat arvottomiksi.

Kuva: Jussi Rauhala
Pankkijono New Delhi 2016
Pankkijono New Delhi 2016

Olimme tuolloin marraskuussa suomalaisen bisnesvaltuuskunnan kanssa Ahmedabadissa. Illalla emme uskoneet uutista, mutta seuraavana aamuna ymmärsimme sen olevan täyttä totta.

Uudistuksen tarkoituksena on siirtää kyseiset setelit – n. 83 % maan käteisliikenteestä – pois käytöstä kuluvan vuoden loppuun  mennessä. Sittemmin siirtymäaikaa on jatkettu maaliskuun 2017 alkuun. Ensimmäiset päivät ilmoituksen jälkeen olivat kaoottisia, sillä intialainen arki pyörii pitkälti käteisellä. Ohjeita, miten kansalaisten tulee toimia, tihkui hiljalleen. Sittemmin täällä on jonotettu tuntikausia pankkiautomaatille, pankin tiskille, otettu käyttöön sekkivihkoja ja kärrätty seteleitä pankkiin.

Vaikka jonot pankkeihin ovat lyhentyneet kuukauden takaisista, jonoja automaateille näkee edelleen eikä varmuutta rahan saannista ole vieläkään. Yli 2 miljoonan pankkiautomaatin uudelleenkalibrointi on vienyt aikaa.  Useat pankit ovat valittaneet, ettei käteistä ole tarpeeksi asiakkaiden tarpeisiin nähden. Joulukuun puolivälissä Intian valtiovarainministeriö ilmoitti, että uusien 500 rupian seteleiden painamista on vauhditettu merkittävästi. Pari päivää myöhemmin alkoi kuulua uutisia, että kierrosta pois otettua setelimäärää ei tulla täysmääräisesti korvaamaan. Sittemmin julkisuuteen tuli valtionvarainministeri Jaitley, joka vahvisti uutiset. Hallituksen tavoitteena on näin vauhdittaa siirtymistä digitaaliseen maksutalouteen.

Hallitus on jatkanut tiuhaa sääntöjen muuttamista, mitä tulee rahan vaihto-, tilillepano- ja nostorajoituksiin, mikä kertoo niin uuden käteisen pulasta, politiikkalinjausten horjuvuudesta kuin tarpeesta vastata eri kansalaisryhmien huoliin. Juuri nyt voi pankkiautomaateista nostaa 2000 Rs/päivä – edellyttäen, että ottomatti ei ole tyhjä. Pankin tiskiltä voi nostaa nyt korkeintaan 24 000 Rs/viikko.

Rahauudistus on ainutlaatuinen

Seteliuudistuksen toimeenpano on takkuillut. Ilmeistä on, että suunnittelu oli jäänyt puolitiehen. Intian valtava koko on myös asettanut enemmän haasteita kuin haluttiin ajatella. Seteliuudistusta on perusteltu ennen muuta voimakkaana ja peruuttamattomana toimena harmaata taloutta vastaan. IMF:n arvioiden mukaan Intian taloudesta harmaata olisi noin neljännes. Toinen tavoite ja tähän luontevasti linkattuna on siirtyminen digitalouteen, sähköiseen maksamiseen, maksusovelluksiin.  Hallitus – monien kaupallisten toimijoiden innokkaalla avustuksella – onkin aloittanut aktiivisen kampanjan digitalouden hyödyistä. Siirtymä tulee viemään aikaa, sillä vanhat tavat istuvat tiukassa. Asiantuntijat ovat huolissaan myös sähköisen maksamisen turvallisuudesta. Ja älypuhelimia on käytössä reilut 350 miljoonaa (maan väkiluku on n. 1.3 miljardia).

Intialaisia kuluttajia houkutellaan nyt sähköiseen maksamiseen myös hallituksen subventoimilla  alennuksilla tiettyihin perushyödykkeisiin, vakuutuksiin ja matkalippuihin.  Eräs anonyymisti puhunut hallituspuolue BJPn edustaja tokaisi suoraan, että ”Intialla on edelleen ongelmia normaalin sähkönjakelun ja puhelinverkon toiminnan turvaamisessa. Kuinka voisimme vaatia pieniä kauppiaita ja yrityksiä digitalisoitumaan?”

Seteliuudistus on hidastanut Intian talouskasvua tähän mennessä n. 0.5 % (syksyllä kasvu oli 7.5 %). IMF/Intia arveli laskevansa  maan talousennustetta vuodelle 2017   ainakin 1.5 %:lla.  Pahiten uudistus on vaikuttanut rakennustyömaihin, ompelimoihin ja nyrkkipajoihin. Näillä työmailla palkat maksettiin käteisellä, jota ei nyt ole tarpeeksi. Harmaa talous oli ikävä tosiasia. Myös pienviljelijät ovat olleet vaikeuksissa.

Rahauudistus nousi parlamentin syysistuntokaudella hallituksen ja opposition kuumimmaksi riidanaiheeksi. Istuntoja jouduttiin lykkäämään useaan otteeseen yhtenäisesti toimivan opposition hiillostuksen takia. Railakkaasi kiistellyt istuntokausi päättyi 16.12.  lähes tuloksettomana. Kauden aikana saatiin säädettyä vain kaksi lakia, joista toinen kiristää verotusta.

Suurin tappio hallitukselle oli, että yhdistettyä tavara- ja palveluveroa  (= Goods and Services Tax, GST) koskevaa lainsäädäntöä ei saatu vietyä päättyneellä istuntokaudella loppuun. Tämä tarkoittaa, että GST-lain voimaantulo lykkääntyy suunnitellusta aikataulusta, jonka mukaan lain piti tulla voimaan 1.4.2017.  Intian osavaltioiden edustajat ovat työstäneet GST-lakia valtiovarainministeriön vetämässä työryhmässä koko syksyn ajan ja tavoitteena oli viedä luonnos parlamentin käsittelyyn ennen vuoden loppua.  Osapuolilla on ollut hankaluuksia päästä sopuun verotulojen jaosta keskushallinnon ja osavaltioiden välillä, minkä lisäksi ”puskasta tullut”  seteliuudistus vaikeutti  huomattavasti työtä. Monet 29 osavaltion valtiovarainministereistä katsoivat rahauudistuksen vaikuttaneen osavaltioidensa talouteen niin vahvasti, että tilanne täytyy saada vakautettua ennen GST:n täytäntöönpanoa.

Rahauudistuksen toimeenpanon suunnittelusta tihkuu nyt yhä enemmän julkisuuteen. Arvioiden mukaan uudistuksesta olisi tiennyt ja sen suunnitteluun olisi osallistunut vain pieni luotettavien miesten piiri. Tarkoin varjeltu salaisuus oli kuitenkin aikeissa putkahtaa julkisuuteen 8.11. iltapäivällä, jolloin pääministeri Modi oli tehnyt päätöksen uudistuksen julkistamisesta illan TV-puheessa huolimatta keskeneräisestä valmistelusta. Pääministeri Modia  olisi tästä varoitettu, mutta hän oli katsonut suosionsa riittävän toimenpiteen onnistuneeseen läpiviemiseen.

Intian meneillään oleva rahauudistus on ainutlaatuinen eikä se ole vielä tullut tiensä päähän.