Ikoni on myös ihminen – mitä Mandelan jälkeen?

Nelson Mandela on moraalinen esikuva, jonka poismenoa jotkut pelkäävät. Yhä useampi antaisi hänen poistua ilman liiallista julkisuutta – ja poliitikkojen hyväksikäyttöä.

Nelson Mandela. Kuva: Paul Simpson/Flickr, CC BY 2.0. Nelson Mandelan henkilöhistoriaan kiteytyy uusi demokraattinen Etelä-Afrikka ja uusi Afrikka osittain laajemminkin. Kuva: Paul Simpson/Flickr(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), CC BY 2.0(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Demokraattisen Etelä-Afrikan ensimmäisen presidentin Nelson Mandelan terveydentila on selvästi heikentynyt. Hän on puolen vuoden sisällä jo kolmannen kerran sairaalahoidossa hengityselinkomplikaatioiden vuoksi.

94-vuotias ikoni on jo kovin hauras.

Tilanteen oletetaan olevan aikaisempaa vakavampi, koska Mandelan puoliso Graca Machel keskeytti matkansa Lontooseen ollakseen miehensä rinnalla.

Mandelan kuolema tulee aikanaan olemaan suuri menetys suurelle osalle eteläafrikkalaisia.

Mandelan henkilöhistoriaan kiteytyy uusi demokraattinen Etelä-Afrikka ja uusi Afrikka osittain laajemminkin. Moni pelkää Mandelan oppien unohtuvan nykyhallinnolta, kun maalle moraalisen selkärangan luonut mies jonain päivänä kuolee.

Moni koulutetumpi eteläafrikkalainen hyväksyy Mandelan tarpeen yksityisyyteen. Mandela on elänyt jo useita vuosia yksityishenkilönä, ja tulevaan poismenoon suhtaudutaan kasvavassa määrin normaalisti: Mandela on ikoni, mutta myös vanha, hauras mies, jonka aika päättyy kuten kaikkien muidenkin.

Nimellä paljon käyttäjiä

Tyytymättömyys hallituksen ja ANC:n toimiin on viime vuosina kasvanut Etelä-Afrikassa. Hallitukset ovat 19 vuodessa saaneet todella paljon aikaan asutuksen, sosiaaliavustusten ja voimaantumisen aloilla, mutta kansan odotukset ovat vielä suuremmat.

Mustan pääväestön voimaannuttaminen taloudellisesti kestävästi ja muita kansalaisia vieraannuttamatta on kuitenkin osoittautunut nykyhallinnolle vaikeaksi.

Ensi vuoden vaalien lähestyessä ANC pyrkii nyt viemään huomiota hallituksen epäonnistumisista korostamalla Mandelan historiaa ANC:n taistelijana ja ensimmäisenä presidenttinä. Ristiriitaisin tilanne oli, kun puolueen johto kävi kuvauttamassa itsensä hauraan Madiban rinnalla – Madiban yksityisyyttä ja terveydentilaa kunnioittamatta.

Juhannuksena uuden puolueensa julkisesti esittelevä, apartheidin vastaisen taistelun veteraani ja Steve Bikon pojan äiti Mamphela Ramphele sanoi hiljattain, että nykyhallitus on pettänyt kaiken sen, minkä vuoksi Mandela vuosia taisteli.

Oppositiopuolue Democratic Alliance (DA) on puolestaan käyttänyt Mandelaakin todistaakseen, ettei se ole vain valkoisten puolue. ANC:n ja erityisesti DA:n kiistely äityykin välillä syyttelyksi, josta historiallista sovintoa ei enää ole helppo tunnistaa.

Moraalinen selkäranka

Moni ajattelee, että niin kauan kun Mandela vielä elää, nykyhallitus, ja presidentti ja muutkin puolueet edes jonkin verran kunnioittavat säädyllisyyttä.

Mikäli Mandela kuolee ennen ensi vuoden vaaleja, on vaarana, ettei puolueita pidättele mitkään rajat esimerkiksi Madiban nimen käytössä.

Myös muualla Afrikassa Mandelan nimeen vannotaan. Käytännössä valtiot kuitenkin toimivat kovin eri tavalla kuin Mandela näkisi hyväksi. Tasa-arvo, demokratia, oikeusvaltio, tasaisesti jakautuva hyvinvointi ja Afrikan nousu itsenäiseksi globaaliksi vaikuttajaksi ei ole kovinkaan monen afrikkalaisen johtajan prioriteeteissa.

Syntymäpäivä vapaaehtoistyölle

Etelä-Afrikassa Mandelan moraalista perintöä pyritään ylläpitämään muun muassa Nelson Mandela Memorial Fundin avulla. 

Se arkistoi Mandelan kirjoitukset ja kirjeenvaihdon. Se myös pyrkii levittämään tietoa ja Mandelan oppeja erityisesti nuorisolle.

Mandelan syntymäpäivä 18. heinäkuuta on YK:nkin tukema kansainvälinen hyväntekeväisyyspäivä, jona jokaisen toivotaan antavan ajastaan 67 minuuttia vapaaehtoistyöhön, toisten auttamiseen, yhteisölle.

Päivän motto on ”Mandela antoi 67vuotta elämästään oikeudenmukaisuuden ja rauhan edistämiseen, anna sinä 67 minuuttia”.

Petri Salo

Kirjoittaja toimii Suomen suurlähettiläänä Etelä-Afrikassa.