Ideasta innovaatioksi Vietnamissa

Suomi ja Vietnam hakevat innovaatio-ohjelmasta uutta suuntaa yhteistyölleen. Ohjelman tavoitteena on saada uudet ideat markkinoille, luoda työpaikkoja ja tuottaa näin yhteiskunnallista hyötyä.

Vietnamin tavoitteena on olla moderni, keskituloinen tietoyhteiskunta vuoteen 2020 mennessä. Ilman innovaatioita se ei onnistu. Työmarkkinoille tulee joka vuosi 1,5 miljoonaa nuorta, joille olisi löydyttävä työtä - ja sitä ennen kunnollinen koulutus.

Innovaatiot Vietnamissa, Hannu Kokko ja Tuomas Pollari. Kuva: Marja-Leena Kultanen Pääneuvonantaja Hannu Kokko ja innovaatioasiantuntija Tuomas Pollari tuntevat Vietnamin innovaatiojärjestelmän. Kuvat: Marja-Leena Kultanen

”Liikkeelle lähdettiin vuonna 2009 nollasta: vietnamin kielessä ei ollut sanaa innovaatioille”, Suomen ja Vietnamin innovaatio-ohjelman (IPP) pääneuvonantaja Hannu Kokko kertoo.

Ajatusmaailman muuttaminen valtiojohtoisessa järjestelmässä vaatii työtä, sillä jokaista keksintöä varten ei voi perustaa yritystä, kuten aiemmin on tehty.

”Idea ei ole innovaatio”, Kokko painottaa. ”Innovaation siitä tekee tuotteistaminen ja markkinoille vieminen.”

Puoli vuotta kestäneen tutkimusvaiheen aikana ohjelmatiimi tapasi lukuisia yrityksiä ja viranomaisia.

Myös yksityinen tuottaa yhteistä hyötyä

Nyt mukana on 60 yrityshanketta, joiden kirjo ulottuu nanoteknologiasta villiyrttien jalostamiseen mausteeksi ja ympäristöystävällisistä maaleista sosiaaliseen mediaan.

Innovaatiot Vietnamissa, nanohopea. Kuva: Marja-Leena Kultanen Yliopiston nanoteknologian laboratorio Ho Chi Minh Cityssä tutkitaan nanohopealiuoksen käyttöä elintarvikkeiden käsittelyssä.

Mukana olevat yritykset ovat valikoituneet monipolvisen prosessin kautta. Innovaatio-ohjelma järjesti eri puolella Vietnamia päivän mittaisia avoimia innovaatiotilaisuuksia. Niissä tavatut yritykset toimittivat tarkemmat ideansa IPP:lle, jonka ohjausryhmä sitten hyväksyi tai hylkäsi esitykset. Yritykset maksavat osan innovaationsa kehittämisestä. 

”Myös yksityinen toimija voi tuottaa yhteiskunnallisia hyötyjä”, Kokko tähdentää. Innovaatio-ohjelma on hänen mukaansa osa kauppaa tukevaa kehitysyhteistyötä. Sen myötä syntyy uusia työpaikkoja ja teknologisia sovelluksia, jotka palvelevat myös heikommassa asemassa olevia.

Paikallisten yritysten tuotekehittelyn tukemisen ohella ohjelma edistää suomalais-vietnamilaisia kumppanuuksia.

Innovaatiot Vietnamissa, tekninen johtaja Hoang Thi Thu esittelee haiphongilaisen maalitehtaan testilaboratoriota. Kuva: Marja-Leena Kultanen Tekninen johtaja Hoang Thi Thu esittele maalitehtaan testilaboratoriota. Haiphong Paint Joint Stock Company kehittää ympäristölle ystävällisiä maaleja IPP:n tuella.

Esimerkiksi suomalainen Axel Technologies kehittää vietnamilaista netti-tv:tä, joka keskittyy kestävään kehitykseen ja ympäristöön. Vaasalainen UpCode puolestaan lanseeraa älytunnistetta vietnamilaisen opiskelijajärjestön kanssa, jolla on 400 000 jäsentä.

Innovaatiojärjestelmä on pirstaleinen

Innovaatio-ohjelma auttaa myös valtionhallintoa ”kokoamaan hynttyynsä yhteen”, kuten Hannu Kokko luonnehtii työtä virkamiesten innovaatioymmärryksen lisäämiseksi.

”Suuri huoli Vietnamissa on, miten julkisen puolen tutkimuslaitokset saadaan pärjäämään markkinoilla ja myymään osaamistaan yrityksille”, hän kertoo.

It-ala Vietnam, yrittäjä Nguyen Xuan Tai. Kuva: Marja-Leena Kultanen It-yrittäjä Nguyen Xuan Tai pyrkii Kaakkois-Aasian markkinoille SocBay-sovelluksella.

Aalto-yliopisto on tehnyt hallinnon innovaatiokoulutusohjelman, jota Vietnamin tiede- ja teknologiaministeriön koulutusosasto toteuttaa. Koulutukseen osallistuu 150 virkamiestä. Lyhyillä innovaatiokursseilla on mukana noin 1 800 ihmistä yrityksista, yliopistoista ja hallinnosta. Pitkien välimatkojen maassa koulutusta tarjotaan myös etäopetuksena.

Vietnamin innovaatiojärjestelmä on pirstaleinen, Kokko sanoo. Maassa on peräti 1 700 erilaista tutkimusyksikköä, jotka toimivat muun muassa yliopistojen yhteydessä. Valtionhallinnon alaisina on lukuisia hautomoita ja teknologiakeskuksia, ja arviolta puolet yrityksistä tekee tuotekehitystä.

”Palat eivät kuitenkaan pelaa keskenään kuten Suomessa. Ne on saatava toimimaan yhdessä”, Kokko kiteyttää tehtäväkentän.

Marja-Leena Kultanen

 

Innovaatiokumppanuusohjelma

Suomen tuki: 5 milj. euroa ( 2009-2012)

Toteuttaja: Vietnamin tiede- ja teknologiaministeriö

Tukipalvelut: Niras Finland

Ohjelman painopisteet: ministeriöiden innovaatioymmärryksen lisääminen, ammattilaisten koulutus, tuki yksityiselle sektorille ja suomalais-vietnamilaiset yhteistyöhankkeet

Innovaatiokumppanuushanke, Vietnam

Tässä palvelussa myös

tietoyhteiskunta