Hong Kong tekee kansanrahasta kansainvälistä valuuttaa

Hongkong on valittu Kiinan rahan kansainvälistymisen laukaisualustaksi. Yksi maa, kaksi järjestelmää tarjoaa helposti kontrolloitavan, mutta ulkomaalaisen ympäristön Kiinan rahalle sen hakiessa arvoaan ja asemaansa. Aasialaisten kauppakumppanien toivotaan ensimmäisinä ottavan Kiinan rahan kaupankäyntivaluutaksi. Hongkongissa kehitetään markkinoita investointituotteille, joiden on tarkoitus lisätä halukkuutta pitää Kiinan rahaa hallussa.

Kansanrahasta kansainväliseksi valuutaksi

Peking on vihdoin suostunut Hongkongin toistuvasti esittämään ehdotukseen Kiinan rahan käyttömahdollisuuksien laajentamisesta Hongkongin finanssipalveluissa ja päättänyt antaa Hongkongin toimia Kiinan valuutan kansainvälistymisen koekenttänä. Kiinan ulkopuolisten markkinoiden luomisen Kiinan rahalle Hongkongissa toivotaan lisäävän luottamusta ja hyväksyntää sitä kohtaan ja helpottavan kiinalaisyritysten investointeja ulkomaille.

Kiina haluaa päästää rahayksikkönsä renminbi’n RMB, sananmukaisesti suomennettuna kansan rahan, kansainvälistymään hallituissa olosuhteissa ilman, että sen olisi oltava vapaasti vaihdettava tai että edellytyksenä olisi pääomien vapauttaminen. RMB:n kansainvälistämistoimien päämääränä on helpottaa sen käyttöä Kiinan ulkopuolella, lisätä taloudellista yhteistyötä Aasiassa, jossa Kiinan kauppa on alijäämäistä, vapauttaa edelleen kiinalaisia pääomia, tehdä kiinalaisista rahoituslaitoksista kilpailukykyisempiä, kun ne ovat suuntaamassa ulospäin ja pienentää kiinalaisten ulkomaankauppaa harjoittavien vaihtokurssiriskejä.

Kiina etenee kahta tietä. Ensinnä se haluaa lisätä RMB:n käyttöä ulkomaankaupan maksuvaluuttana. Kuten niin usein kansainvälistymispyrkimyksissään Kiina ottaa tässäkin avuksi regionalismin. Se tähtää RMB:n aasialaistamiseen ennen kansainvälistämistä. Tässä se kääntyy ennen kaikkea aasialaisten kauppakumppaniensa puoleen toivoen aasialaisyritysten suostuvan maksamaan kauppansa kiinalaisyritysten kanssa RMB-yuanilla. 40 % Kiinan tuonnista on peräisin naapurimaista ja 20 % sen viennistä suuntautuu niihin, joten 40-50 % Kiinan kokonaistuonnista voi ainakin teoriassa olla mahdollista hoitaa RMB:llä naapurimaiden siihen suostuessa.

Aasia on Kiinalle tutuin finanssimarkkina, jossa sillä on vaikutusvaltaa ja kokemusta. RMB alueellisena johtovaluuttana lisäisi Kiinan sananvaltaa geopoliittisella näyttämöllä naapurien kanssa. Muitten maanosien osalta Kiina ei voi toivoa nopeaa siirtymistä RMB-kauppaan. Erityisesti kansainväliset energiahankinnat Kiinan tulee edelleen maksaa
dollareilla ja Kiinalla on huomattavaa alijäämää kaupassaan sellaisten energiantuottajamaiden kanssa kuin Saudi-Arabia, Angola ja Iran.

Toiseksi Kiina haluaa kasvattaa valuuttansa hallussapitohalukkuutta maan rajojen ulkopuolella. Tätä varten Kiina antaa rahoituslaitosten Hongkongissa luoda RMB-tuotteita halukkaiden hankittaviksi, jolloin Hongkongiin luodaan Kiinan ulkopuoliset RMB-markkinat. Hongkong toimii koekenttänä sekä tuotteille että niiden hinnoittelulle.

Kansainvälistymisessä puhutaan todennäköisesti kolmesta vaiheesta:
1) RMB kaupankäyntivaluuttana 5-10 vuodessa
2) RMB investointivaluuttana runsaassa 10 vuodessa
3) valuuttavarantovaluuttana runsaassa 20 vuodessa


Kiina on liian riippuvainen muiden valuutasta

Kiinalla ei ole kansainvälistä taloudellista asemaansa vastaavaa omaa valuuttaa käytettäväksi taloussuhteissaan muitten kanssa ja sen riippuvuus muiden maiden valuutasta ei vastaa sen kansainvälisen aseman vahvistumista. Se on ainoa suuri viejä, joka ei käytä omaa valuuttaansa kaupoissa ulkopuolisten kumppanien kanssa. Sillä on maailman suurin valuuttavaranto, se on toiseksi suurin talous ja ulkomaisten suorien investointien vastaanottaja, mutta sen rahayksikön kansainvälinen rooli on vaatimaton.

Kiinan on tarpeen vähentää valuuttavarantonsa määrää pienentääkseen kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden epävakauden aiheuttamia vaikutuksia talouteensa. Mitä vähemmän kiinalaisyritykset altistuvat ulkomaisten vaihtokurssien vaikutuksille, sitä parempi. Kansainvälistämisellä pyritään myös tasoittamaan epätasapainoa investointien ja kulutuksen, viennin ja kotimaisen kysynnän välillä. RMB:n kansainvälistäminen ei suoranaisesti tasoita taloutta, mutta se vaikuttaa valuuttavarannon kasvun kontrolliin

Taas joen yli kiviä koetellen

Kukaan ei ole yrittänyt koskaan aiemmin samaa kuin Kiina nyt, luoda kansainvälinen valuutta hallinnollisella prosessilla eikä Kiinakaan voi pakottaa valuuttaansa kansainväliseksi. Se voi yrittää vain tukea sen kansainvälistymistä. Pelkkä vapaa vaihdettavuus ei sinällään tee valuutasta kansainvälistä. Sen ratkaisee ennen kaikkea kansainvälinen halukkuus pitää valuuttaa hallussa.

Tässä suhteessa Kiina ei voi olla varma kokeilunsa onnistumisesta: kuinka halukkaita Kiinan ulkopuolella ollaan vaihtamaan rahallinen omaisuus edes tilapäisesti vapaaehtoisesti valuuttaan, joka on edelleen voimakkaasti kontrolloitu. Kiina voi yrittää luoda halukkuutta ottaa RMB ulkomaankaupan valuutaksi esimerkiksi esittää asia ehtona Kiinan markkinoille pyrkiville yrityksille.

Muut maat ovat olleet kehityksessään pitemmällä kuin Kiina nyt ennen kuin ovat edes aloittaneet valuuttansa kansainvälistämistä. Sitä paitsi yleensä järjestys on ollut se, että ensin on vapautettu vaihdettavuus ja pääomamarkkinat. Kiina on myös ensimmäinen, joka yrittää kansainvälistää valuuttaa aikakaudella, jolla teoriassa linkitystä valuuttavarannon ja kullan välillä ei ole. Kun RMB:n arvoa vertaillaan, se voi tapahtua vain vertaamalla sitä dollariin. Täkäläisten asiantuntijoiden mielestä RMB:n kansainvälistäminen ilman pääomien vapauttamista on mahdollinen, mikäli se tapahtuu rajoitetusti ja asteittain, hallitusti ja pilottihankkein ja Kiinan ulkopuolella.

Miksi juuri Hongkong?

RMB:n käyttöönotto Kiinan ulkopuolella juuri Hongkongin erityishallintoalueella on merkittävä seikka, jolla tulee olemaan maailmanlaajuisia vaikutuksia. Kiinan mielestä Hongkongin valitseminen ensimmäiseksi koekentäksi on sopusoinnussa myös Kiinan tekeillä olevan 12. viisivuotissuunnitelman kanssa, jossa todetaan, että Kiina tukee Hongkongia sen pyrkimyksissä korottaa statustaan kansainvälisenä finanssikeskuksena.

Hongkongilla on useita etuja tarjottavana Kiinalle RMB:N ”laukaisualustana” kansainvälisyyteen. Se on samaa maata Kiinan kanssa, mutta sillä on oma, erilainen järjestelmänsä. Lisäksi se on valmiiksi merkittävä kansainvälinen rahoituskeskus. Yksi maa, kaksi järjestelmää – järjestelyn puitteissa Kiinan valuutan kotimaan ja ulkomaan markkinat voidaan pitää erillään, mutta kuitenkin saman maan hallinnassa. Kokeilu tapahtuu ikään kuin ulkomailla poliittisesti erillään olevalla, taloudellisesti eri tavalla toimivalla ja maantieteellisesti rajatulla alueella, mutta kuitenkin Kiinan hallitukselle tutussa ympäristössä. Lisäksi Kiinan valvontaviranomaisten on mahdollista päästä Hongkongin kanssa paremmin tarkoitusperiään palveleviin sopimuksiin kokeilun monitoroinnista ja mahdollisten haittavaikutusten tai yllätysten karsinoimisesta.

Hongkongin pörssin johtaja Charles Li totesi RMB:n kansainvälistämisestä, että Hongkongissa alkava RMB:n kansainvälistämiskokeilu on historiallinen askel, jonka lopulliseen toteutumiseen saattaa kulua pari sukupolvea. Mutta Kiinalle on tarpeen, että se toimii ja Hongkongin on tarvis saada se toimimaan Kiinalle.

Hongkongin on tarkoitus auttaa Kiinan rahoituskeskusten kehityksessä RMB:n kansainvälistäminen Hongkongin avustuksella on yhteydessä Shanghain kehittymiseen kansainväliseksi finanssikeskukseksi vuoteen 2020 mennessä, jolloin sekä RMB:n että Shanghain on tarkoitus täyttää kansainvälisyyden vaatimukset. Hongkongin rooli offshore-alustana ja Kiinan rahoitusliiketoiminnan kehityksen avittajana vaatii Hongkongilta lujaa itseluottamusta. Se ei voi muuta kuin luottaa siihen, että mitä kehittyneempiä rahoituskeskukset Kiinan sisällä ovat, sen parempi Hongkongille.

On selvää, että vie vuosia, ennen kuin RMB:n uskottavuus ja kansainvälinen maine yltää todella kansainvälisen valuutan tasolle. Kiina on selvillä prosessin vaikeudesta ja haluaa edetä varovaisesti. Siihen Hongkong tarjoaa hyvän ympäristön.

 Kuva: jimmie(Linkki toiselle web-sivustolle.), ccby2.0(Linkki toiselle web-sivustolle.)