Guyana vaurastuu öljytuloilla, maasta povataan maailman neljänneksi suurinta öljyntuottajaa

Guyanan talous kasvaa poikkeuksellisen nopeasti pääasiassa öljyntuotannon kasvun myötä.

Öljy- ja kaasutulojen lisääminen mahdollistaa merkittävien budjettimenojen rahoittamisen, kehitystarpeisiin sekä köyhyyden torjumiseksi. Maalla on myös tarkat ilmastotavoitteet ja –suunnitelmat.

IMF:n huhtikuussa 2022 julkaistussa World Economic Outlookissa IMF ennusti Guyanalle lähes 50 prosentin talouskasvua tälle vuodelle. Guyanan talouskasvun odotetaan nousevan 34,5 prosenttia vuonna 2023 ja 3,7 prosenttia vuoteen 2027 mennessä. Öljytulojen ennustetaan nousevan tänä vuonna 957,6 miljoonaan dollariin.

Alueella toimii tällä hetkellä useita kansainvälisiä öljy-yhtiöitä ja uusia löydöksiä ja projekteja avataan jatkuvasti. Suurten löydöksien lisäksi on arvioitu, että raakaöljyn laatu on sellaista, että sen kysyntä jatkuu vuosikymmenet, huolimatta trendistä suosia uusiutuvia energiamuotoja.

Guyanan ennustetaan olevan maailman neljänneksi suurin öljyntuottajamaa vuoteen 2035 mennessä, Brasilian, Saudi Arabian ja Arabiemiraattien jälkeen. Tämä kehitys tarjoaa mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille, erityisesti ympäristöteknologian alalla.

Merkittävät riskit ovat edelleen olemassa, mukaan lukien öljyvarallisuuden hallinta maassa, jolla ei vielä ole pitkää historiaa tällä saralla.

Ulkoministeriön ja Business Finlandin edustajat matkaavatkin syksyllä 2022 maahan selvittämään tarkemmin sen suomalaisille yrityksille tarjoamia mahdollisuuksia.

ASA-34/ Sanna Tavi ja Pertti Ikonen