Guardian: puhelinkiista pudotti Suomen "kirjahyllystä"

Brittisanomalehti The Guardian tarkastelee syytöksiä, joita on kohdistunut Frankfurtin kirjamessuihin Suomen hävittyä valinnan vuoden 2011 teemamaaksi.  Kohua ovat Guardianin mukaan nostattaneet epäilyt siitä, että Nokian Bochumin tehtaan sulkemispäätös olisi vaikuttanut päätökseen.

Guardian-lehden mukaan Nokian Bochumin tehtaan sulkemispäätös on nostattanut Saksassa suomalaisvastaista mielialaa. "Tunteet ovat olleet pinnalla siitä lähtien, kun saksalaiset patistivat boikotoimaan suomalaistuotteita, joidenkin poliitikkojen tuhotessa Nokia-puhelimensa protestiksi tapahtuneesta", uutisoi Guardian. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (FILI) puheenjohtaja Iris Schwanck oli Guardianin mukaan paljastanut sanomalehdelle kirjallisuusmessujen johtajan Jürgen Boosin myöntäneen, että epäsuosiollinen asenne suomalaisia kohtaan oli vaikeuttanut valintaprosessia.

Guardian väittää Suomen lobanneen jo yli vuosikymmenen ajan pääsyään teemamaan asemaan ja tarjonneen tästä mahdollisuudesta 12 miljoonaa euroa. Lehden haastattelema kulttuuriministeri Stefan Wallin oli lisäksi painottanut Guardianille, että "messuisännät olivat suo-rastaan vaatineet Suomea hakemaan messujen teemamaaksi".

Frankfurtin kirjamessujen tiedottaja Thomas Minkus oli kiistänyt brittilehdelle väitteet poliittisen tai sosiologisen keskustelun vaikutuksesta päätökseen. Saksalaisen Die Welt-lehden kommentaattori oli kuitenkin Guardianin mukaan esittänyt, ettei Frankfurtin päätöksiä koskaan tehdä pelkästään kirjallisuuden pohjalta, vaan asiaan on aina kietoutunut myös ulkopoliittisia intressejä.

Guardian toteaa, että suomalaiset kokevat tulevansa kaltoin kohdelluiksi saksalaisten taholta. Ruotsalaislehti Dagens Nyheterin kerrotaan artikkelissa ilmaisseen ärtymyksensä suomalaisten puolesta ja kehottamaan ostoboikotilla protestoimaan saksalaisten "pikkusieluisuutta". Lehti huomauttaa lopuksi, ettei ainoastaan Suomen kohtalo ole nostattanut syytöksiä Frankfurtin kirjamessuja kohtaan, vaan myös arabivaltioiden ja Turkin osallistuminen messuille on kuohuttanut tunteita.