Guangzhoun erityisalue Nansha pyrkii kansainväliseksi korkeatasoiseksi teollisuusmahdiksi

Satamakaupunginosa Nanshasta pyritään vuoteen 2035 mennessä kasvattamaan Guangzhoun kansainvälistä talousveturia. Suunnitelmissa on keskittyä erityisesti innovaatioihin ja teknologiaan, korkeatasoiseen teollisuustuotantoon ja logistiikkaan. Suomalaisyrityksille mahdollisuuksia tarjoavat erityisesti erilaiset älyratkaisut merenkulussa, satamateknologiassa ja liikenteessä sekä teollinen digitalisaatio ja tieto- ja viestintätekniikka.

Nansha on kaupunginosa Etelä-Kiinassa Guangdongin provinssissa sijaitsevassa Guangzhoun kaupungissa. Se on määritelty Shanghaissa sijaitsevan Pudongin tyyliseksi erityisalueeksi, jonka kehittämistä koordinoidaan keskushallintotasolla ja jota voidaan tukea erillispolitiikalla. Kiinan valtioneuvosto julkaisi toukokuussa 2022 Nanshan kehittämissuunnitelman, joka keskittyy Guangdongin, Hongkongin ja Macaon yhteistyön tiivistämiseen. Kehittämissuunnitelman mukaan Nanshasta halutaan kehittää vuoteen 2035 mennessä teollisuuden ja innovaation keskus, joka muodostaisi yhdessä Hongkongin ja Macaon kanssa avoimen kansainvälisyyden keskuksen.

Nanshan kaupunginosassa sijaitsee myös osa Guangdongin vapaakauppa-aluetta, johon kuuluvat myös aiemmassa katsauksessa(Linkki toiselle web-sivustolle.) käsitellyt Shenzhenissä sijaitseva Qianhai ja Zhuhaissa sijaitseva Hengqin. Tässä kolmiossa Nanshan erityisvahvuutena on raskas teollisuus, erityisesti satama-, metalli-, sähkölaite- ja autoteollisuuden aloilla. Etenkin näillä aloilla pyritään korkeamman arvonlisän toimintaan panostamalla innovaatio- ja teknologia-alaan. Erityisiä innovaation ja teknologiakehityksen painopistealoja ovat sähkötekniikka, tietojenkäsittely, meritiede, tekoäly ja smart city -teknologiat. Esimerkiksi älykkäät sähköajoneuvot, robotiikka ja ilman kuljettajaa liikkuvat ajoneuvot ja laivat kuuluvat huipputeknologian prioriteetteihin.

Nansha pyrkii myös panostamaan digitaaliseen infrastruktuuriin ja sinne aiotaan rakentaa GBA:n ”datan vapaakauppasatama”. Kansainvälisen dataliikenteen keskuksen lisäksi alueesta on suunniteltu keskusta onshore-datansäilytykselle. Kiinan uuden tietoliikennelainsäädännön myötä tarve säilyttää dataa maan rajojen sisällä on kasvanut.

Suunnitelmissa on myös hyödyntää Nanshan satamaa ja panostaa myös logistiikka-alaan ja merenkulun palveluihin. Tavoitetta nousta logistiikkakeskukseksi tuetaan panostamalla kansainväliseen yhteistyöhön ja tarjoamalla erilaisia kansainvälistymispalveluita yrityksille.

Rahoitusala on Nanshassa tuore, mutta sitä on kehitetty aktiivisesti viime vuosien aikana ja se on kasvanut kattamaan 8% Nanshan BKT:sta. Alaa on tarkoitus kasvattaa edelleen.

Yhteydet

Nanshaan on rakenteilla uusi matkustajajuna-asema, josta on suunniteltu nopeat yhteydet Hongkongiin, Shenzheniin, Zhuhaihin ja Macaoon. Vielä vuoden 2022 aikana on tarkoitus avata uusi metrolinja, joka lyhentäisi metromatkan keston Guangzhoun keskustaan noin 1,5 tunnista puoleen tuntiin.

Sijainti Helmijoen suistoalueen keskellä tekee merenkulusta Nanshalle merkittävän. Nanshassa sijaitsee Guangzhoun ainoa syväsatama, joka on myös maailman viidenneksi vilkkain satama. Satamaa pyritään kehittämään muun muassa automatisaatiohankkeilla. Nanshaan halutaan myös houkutella matkailijoita muun muassa risteilysataman ja huvivenesataman avulla. Suunnitelmiin kuuluu jahtiliikenteen vapauttaminen Guangdongin, Hongkongin ja Macaon välillä.

Kansainvälisyys ja integraatio Hongkongin ja Macaon kanssa

Sekä Hongkong että Macao ovat Nanshalle tärkeitä — tarkoituksena on, että Hongkong ja Macao auttavat Nanshaa avautumaan maailmalle ja vastavuoroisesti Nansha auttaa Hongkongia ja Macaota integroitumaan tiiviimmin Manner-Kiinaan sekä auttaa niitä osallistumaan enemmän Belt and Road -hankkeeseen.

Nanshaan pyritään houkuttelemaan osaamista sekä ulkomailta että erityisesti Hongkongista ja Macaosta. Hongkongista ja Macaosta saapuville tarjotaan muun muassa verohelpotuksia ja yrittäjätukia. Alueella suunnitellaan toteutettavan myös pilottihankkeita muun muassa erityishallintoalueiden rajat ylittävässä terveydenhoidossa, sosiaaliturvassa sekä terveydenhoito- ja ajoneuvovakuutuksissa. Myös nuoria pyritään houkuttelemaan Nanshaan sekä opiskelemaan että työharjoitteluihin muun muassa erilaisten yhteistyöohjelmien kautta.

Myös yrityksille tarjotaan myös lukuisia erilaisia houkuttimia, joista merkittävimpiä on painopistealojen yritysten alennettu yhtiöveroprosentti (15%, kun yleensä se on 25%). Liiketoimintaympäristöä pyritään kehittämään kansainvälisempään suuntaan sääntely- ja lainsäädäntöympäristöä kehittämällä ja muun muassa riitojenratkaisumekanismia pyritään kehittämään.

Innovaatio- ja teknologia-alalla paikalle pyritään houkuttelemaan hongkongilaisia ja macaolaisia tutkimuslaitoksia ja sijoittajia. Hong Kong University of Science and Technology avasi uuden kampuksen Nanshaan syksyllä 2022. Paikallisen innovaatio- ja teknologia-alan osaamisen kehittämisen lisäksi suunnitelmissa on myös tarjota hongkongilaisille innovaatioille teollisuustuotantopohjaa käytännön sovellutuksia varten.

Kansainvälistyminen on myös keskeinen tavoite. Ulkomaille suuntautuville kiinalaisyrityksille Nanshasta suunnitellaan kansainvälistymispalveluiden keskusta. Tätä varten suunnitellaan hyödynnettävän Guangzhoussa sijaitsevia ulkomaisia konsulaatteja. Ulkomaista EU:n ja Pohjois-Amerikan kanssa toivotaan etenkin rahoitus- sekä innovaatio- ja teknologia-alojen yhteistyötä. Suunnitelmissa on järjestää erilaisia tapahtumia, kuten International Financial Forumin vuositapaaminen, joiden avulla Nanshan kansainvälistä profiilia pyritään nostamaan.

Mahdollisuudet suomalaisyrityksille

Suomalaisyrityksille merkittävimmät mahdollisuudet Nanshassa liittyvät erityisesti älykkäisiin merenkulku- ja satamateknologioihin. Tämän lisäksi kiinnostavia aloja voivat olla tieto- ja viestintätekniikka, älykkäät liikenneratkaisut ja teollinen digitalisaatio.

 

Lotta Huhtamäki, harjoittelija, Suomen pääkonsulaatti, Hongkong