Finpro ottaa vetovastuun FinChistä

Shanghaissa ja osittain Shenzhenissä toimiva FinChi Ltd siirtyi vuoden alussa Finpron ohjaukseen FinNode-innovaatiokeskustoiminnan käynnistyessä Kiinassa. 

FinChin toimintaa kehitetään suomalaisten yritysten ja innovaatiotoimijoiden yhteisönä ja palveluiden tuottajana.

Finpron 100-prosenttisesti omistama FinChi Ltd perustettiin pilottiprojektiksi vuonna 2005 silloisen Kauppa- ja teollisuusministeriön, Finpron ja Tekesin yhteistyönä. Pilottiprojektin myötä syntyivät myös lähtökohdat ja oppi FinNode-innovaatiokeskusten pohjaksi. 

Alunperin yliarvioitiin toimistohotellityyppisten palvelujen merkitystä Kiinassa. Ymmärrettiin, että yhteistyön lisäarvo syntyy virtuaaliorganisaatiosta, jossa viisi yhteistyötahoa sovittaa toimintojaan yhteen. Näin (ulkomaisille) yhteistyökumppaneille syntyy yksi "luukku" Innovaatio-Suomeen, eikä niiden tarvitse asioida jokaisen organisaation kanssa erikseen. Tämä oli FinNode-konseptin kehittämisen yksi sysäyksistä. 

Yhteisöllisyydestä on hyötyä 

Häyrinen kertoo, että FinChin ydinaluetta ovat tilojen vuokraaminen ja relokaatiopalvelut. Samalla pyritään luomaan lisäarvoa yhteisöllisyydestä. Suomalaistoimijoille on etua fyysisestä läheisyydestä muun muassa kokemusten vertailussa. Nykyään FinChi tarjoaa toimintaympäristön noin 30 yritykselle ja yhteisölle. Esimerkiksi FinNode Kiinan, Tekesin sekä Finpron toiminta Shanghaissa tapahtuu FinChin tiloissa, Häyrinen mainitsee. 

FinChi tarjoaa suomalaisille yrityksille ja yhteisöille toimitiloja ja käytännön etabloitumista tukevia palveluja täydentäen Finpron muun organisaation tuottamia kansainvälistymispalveluja. Samalla FinChi toimii kiinteässä yhteistyössä suomalaisen innovaatioympäristön toimijoiden kuten Tekesin, VTT:n, Suomen Akatemian, Sitran ja Finpron sekä näiden yhteisen FinNode-verkoston kanssa. Tätä yhteistyötä haluamme jatkaa ja kehittää edelleen, Häyrinen tähdentää. 

Matti Heimonen, Suomen pääkonsuli Shanghaissa, muistuttaa, että myös Suomen diplomaattiset edustustot, suurlähetystö Pekingissä sekä pääkonsulaatit Shanghaissa, Kantonissa ja Hongkongissa toimivat yhteistyössä FinNode Kiinan ja FinChin kanssa. 

FinChin operatiivisesta toiminnasta vastaa toimitusjohtaja Kristal Li, ja hän raportoi Kari Häyriselle.