Eurooppa ykkönen, mutta Vietnamin ja Intian suosio kasvaa nopeasti Japanin ulkomaaninvestoinneissa

Japanilaisyritysten suorat investoinnit ulkomaille ovat kasvussa kolmatta vuotta peräkkäin. Taustalla vaikuttavat maailman ja Japanin talouden suotuisa kehitys sekä kovenevan globaalikilpailun ja hitaasti kasvavien kotimarkkinoiden yhdistelmä. Fuusioiden ja yritysostojen asema japanilaisinvestointien keinovalikoimassa on laajentunut selvästi.

Viime vuosien japanilaisinvestoinnit olleet teollispainotteisia. Voimakkaimmin ulkomaille ovat investoineet auto- ja elektroniikkateollisuus. Palveluissa rahoitus- ja vakuutuslaitokset hakevat jälleen kasvua ulkomailta.

Eurooppa oli suosituin FDI-kohde vuonna 2006 ohittaen niukasti Aasian. USA on kuitenkin edelleen selvästi suurin yksittäinen kohdemaa sekä investointikannan että vuotuisten investointivirtojen perusteella.

Japanilaisteollisuuden ASEANiin suuntautuvat investoinnit ohittivat Kiinan ensimmäistä kertaa sitten vuosituhannen vaihteen. Erityisesti Vietnamin suosio on kasvanut huomattavasti.Taustalla on sekä tiivistyvä vapaakauppasopimusten verkko Japanin ja ASEANin välillä että ainakin osin tarve vähentää Kiina-riskiä. Myös Intia-investoinnit ovat nopeassa kasvussa.

Japan Institute for Overseas Investment (JOI) julkaisi marraskuun alussa raportin Japanin suorien ulkomaaninvestointien (FDI) volyymin ja suuntautumisen kehityksestä vuonna 2006. Raporttiin eivät sisälly nk. portfolio-investoinnit. Seuraava yhteenveto perustuu raportin havaintoihin.

Suorien ulkomaaninvestointien volyymi kasvussa

Japanilaislähtöisten suorien ulkomaaninvestointien globaali kanta nousi vuonna 2006 uuteen ennätykseensä saavuttaen 53,4 biljoonan jenin tason (333 mrd euroa). Vuosituhannen vaihteen IT-kuplaa seuranneiden disinvestointien ja pitkään jatkuneen jenin heikkouden johdosta kanta kutistui 2000-luvun ensimmäisinä vuosina, mutta on sittemmin ollut vakaassa kasvussa.

Ulkomaaninvestointien lisääntyminen näkyy myös Japanin keskuspankin ylläpitämissä maksutasetilastoissa, joiden mukaan investointivirtojen vuotuinen nettotaso on noussut vuoden 2004 3,3 biljoonasta jenistä vuoden 2006 5,8 biljoonaan jeniin (35,3 mrd euroa).

Japanilaisyritysten proaktiivisuuden taustalta löytyvät sekä maailmantalouden suotuisan kehityksen luomat edellytykset toiminnan laajentamiselle että Japanin talouden jo viidettä vuotta jatkunut kasvu, josta erityisesti suuret teollisuusyritykset ovat hyötyneet.

Tärkeimpänä tekijänä investointien taustalla oli pitkään pyrkimys tuotantotokustannusten optimoimiseen, mutta ulkomarkkinoiden suotuisan kehityksen myötä investointikohteen potentiaali loppumarkkinana on noussut keskeisimmäksi vaikuttimeksi. Yksittäisiä markkinoita tarkasteltaessa vaihtelu on kuitenkin suurta. Edellä mainittu kehitys on erityisen selkeää esimerkiksi Kiinassa.

Auto- ja elektroniikkateollisus investointikärjessä

Japanilaisinvestoinneille on ollut tyypillistä teollisuuspainotteisuus. Vuoden 2005 suorista ulkomaaninvestoinneista tuotannollisen teollisuuden osuus oli 57 prosenttia ja vuonna 2006 peräti 69 prosenttia. Amerikkalais- ja eurooppalaislähtöisistä investoinneista poiketen sijoitusrahastojen tai yksityisten pääomasijoittajien osuus investointien taustalla on vähäinen pääosan koostuessa yritysten itsensä toimeenpanemista akvisitioista ydinliiketoimintojensa vahvistamiseksi.

Näkyvimpiä esimerkkejä näistä viimeisen kahden vuoden kuluessa ovat olleet mittavat fuusiot Nippon Sheet Glassin ja Pilkingtonin välillä, Japan Tobaccon (JT) ja Gallaherin välillä sekäToshiban ja Westinghousen välillä.

Japanin auto- ja elektroniikkateollisuus vastaavat vanhaan tapaan suurimmasta osasta teollisia investointeja ulkomaille. Vuonna 2006 niiden osuudet ylsivät 17,1 ja 14,1 prosenttiin. Kolmanneksi eniten investoi kemian- ja lääketeollisuus 8,8 prosentin osuudellaan. Suurimmasta kasvusta edellisvuoteen nähden vastasivat elektroniikkateollisuus, lasi- ja keramiikkateollisuus, raakaöljyn jalostus sekä kemian- ja lääketeollisuus, joihin kuhunkin sisältyi laajamittaisia yksittäisiä yrityskauppoja.

Uusinvestoinnit ("greenfield") ovat olleet hyvin tyypillisiä japanilaisyrityksille, mutta erityisesti vuodesta 2003 alkaen pyrkimykset laajenemiseen fuusioiden ja akvisitioiden kautta (M&A) ovat lisääntyneet selvästi. Viime vuosille on ollut tyypillistä arvoltaan erittäin mittavien kauppojen lisääntyminen. Teollisuuden "kansainvälistymisdraivin" voimistumisen myötä suurten yrityskauppojen oletetaan jatkuvan myös tästä eteenpäin.

Logistiikkainvestointien taustalla japanilaisteollisuuden palvelu

Palvelusektorin ja muiden jalostusteollisuuteen sisältymättömien suorien investointien osalta Japanin suurimmat FDI-lähteet löytyvät rahoitus- ja vakuutuspalveluista (ei sisällä portfolio-investointeja), jotka muodostivat vuoden 2005 kaikista suorista sijoituksista 20 prosenttia ja viime vuonnakin reilut 11 prosenttia. Toiseksi suurimmat investoinnit löytyvät tukku- ja vähittäiskaupasta, joiden osuus on pysynyt viimeiset kaksi vuotta 10 prosentin tuntumassa.

Rahoitusteollisuuden investoinnit ovat voimistuneet jo muutaman vuoden ajan japanilaispankkien päästyä eroon pitkällisistä roskalainaongelmistaan ja hakiessa jälleen kasvua ulkomailta. Kaupan investoinneista ovat vastanneet yhtäältä eräät suuret kauppahuoneet, jotka ovat vahvistaneet tukkukauppapresenssiään mm. Kiinassa sekä eräät lähikauppaketjut (convenience stores), jotka kovan kilpailun ja heikosti kasvavan kotimarkkinan johdosta pyrkivät laajentumaan erityisesti lähialueille. Myös jakelu- ja kuljetusalan investoinnit ovat olleet kasvussa keskittyen erityisesti Hong Kongiin, Singaporeen ja Kiinaan palvellakseen mm. laajasti alueelle levittäytynyttä japanilaisteollisuutta.

Japanilaisyritysten suorat investoinnit raaka-aineita ja energiaa tuottaviin maihin ovat myös olleet kasvussa, joskin luvut vaihtelevat vuositasolla huomattavasti. Kaivosteollisuuden osalta Australia on ollut perinteisesti suurin investointien vastaanottaja, ja sinne suuntautui myös suurin osa kasvusta vuonna 2006. Australiassa japanilaisyritykset ovat olleet erityisen kiinnostuneita rautamalmi- ja hiilioperaatioista.

Kaivannaisten ohella investoinnit öljyn ja maakaasun tuotantoon ovat myös olleet nousussa. Japanilaisyritykset ovat hankkineet viime aikoina käyttö- ja kehitysoikeuksia mm. Lähi-itään, Venäjälle, Indonesiaan ja Australiaan. Japanin mineraali- ja energiainvestoinnit ovat yksityissektoripohjaisia, mutta parantaakseen yritystensä edellytyksiä kauppoihin ja taatakseen huoltovarmuuden Japanin hallitus on aktivoitunut resurssidiplomatiassaan kahden viime vuoden aikana.

Eurooppa suosituin, Asean kiri Kiinan ohi

Aasia on viime vuosina ollut suosituin teollisten japanilaisinvestointien kohde, mutta kun mukaan luetaan palvelusektorin ja muut ei-jalostusteollisuuteen liittyvät investoinnit Länsi-Eurooppa (lähinnä EU) nousi vuonna 2006 niukasti Aasian ohi. Euroopan osuutta nostivat erityisesti suuret Pilkington- ja Westinghouse-kaupat. Sekä Länsi-Euroopan että Aasian osuudet ylsivät viime vuoden kokonaisuudesta reiluun kolmannekseen.

Pohjois-Amerikkaan suuntautuvissa investoinneissa koettiin jonkinlainen välivuosi osuuden pudotessa 20 prosenttiin edellisvuoden 30:stä, mutta kasvun heikentymisestä huolimatta Yhdysvallat on edelleen selvästi suurin yksittäinen japanilaisinvestointien vastaanottajamaa niin investointivirtojen vuositason kuin investointikannankin suuruudella mitattuna. Japanin FDI:n suuntautumiselle ovat ominaisia huomattavat vuotuisvaihtelut, mutta alueellisesti tarkasteltuna Eurooppa, Aasia ja Pohjois-Amerikka ovat omassa luokassaan verrattuna muihin maanosiin.

Kenties huomattavinta viime vuotisessa kehityksessä oli ASEANiin suuntautuvien teollisten investointien nousu yli Kiina-investointien tason. Teolliset japanilaisinvestoinnit Kiinaan laskivat ensimmäistä kertaa vuosituhannen vaihteen jälkeen johtuen sekä Kiinan hallituksen ulkomaisiin investointeihin kohdistuvan veropoliittisen linjan muuttumisesta että tuotantokustannusten yleisestä noususta.

ASEANin suosiota ovat kääntäneet kasvuun mm. Japanin ja ASEANin keskeisimpien jäsenmaiden välille syntyneet vapaakauppasopimukset samoin kuin odotukset Japanin ja koko ASEANin välille lähiaikoina syntyvästä vapaakauppajärjestelystä. ASEANin sisällä erityisesti Vietnamin suosio tuotannollisten investointien kohteena on noussut nopeasti. Vietnam onkin muodostunut kolmansien maiden markkinoille tähtäävien yritysten horisontissa potentiaalisimmaksi kumppaniksi hajauttaa Kiina-riskiä.

Intiassa kurotaan kiinni kilpailijoiden etumatkaa; Hollanti voittaja Euroopassa

Vietnamin ohella Intian suosio teollisten investointien kohteena on nopeassa nousussa. Intiassa japanilaisyrityksiä vetää erityisesti huomattava markkinapotentiaali. Japanilaisyritykset lähtivät maahan hieman kilpailijoitaan myöhemmin, mutta nyt ne kurovat etumatkaa nopeasti kiinni.

Eniten Intiaan on investoinut autoteollisuus vetäen mukanaan muita siihen liittyviä toimijoita. JOIn tietojen mukaan Intiaan etabloitui yksin vuoden 2006 tammikuun ja kuluvan vuoden helmikuun välisenä aikana 158 japanilaisyritystä nostaen kokonaismäärän lähelle 500:aa. Luvut ovat edelleen kaukana Kiinasta, jossa läsnäolevien japanilaisyritysten määrä lasketaan tuhansissa, mutta nousutrendi on erittäin vahva.

Kiina on edelleen Aasian maista selvästi suosituin yksittäinen investointikohde, mutta välimatka muihin BRICSeihin on alkanut vähitellen kaventua. Nykyisten trendien perusteella japanilaisnvestoinneista pääsevät tulevaisuudessa nauttimaan lisäksi ainakin Turkki, Etelä-Afrikka, Egypti ja Indonesia.

JOIn raportti keskittyi maantieteellisesti pääasiassa Aasiaan jättäen Eurooppaan suuntautuneet investoinnit suhteellisen vähäiselle huomiolle siitäkin huolimatta, että Eurooppa oli suurin vastaanottaja-alue viime vuonna.

Eurooppainvestointien osalta kävi kuitenkin ilmi, että viime vuotisen nousun taustalla olivat erityisesti akvisitioiden kautta tapahtuneet suuret teollisinvestoinnit. Raportti viittaa myös siihen, että Euroopan sisällä erityisesti Hollanti on hyötynyt edullisen verojärjestelmänsä ansiosta japanilaisinvestoinneista monien merkittävien rahoitusalan, teollisten ja kaivannaisiiin tai energian tuotantoon erikoistuneiden yritysten ollessa kirjoilla siellä.