Euroopan komission kehitysyhteistyöohjelma arvioitu Vietnamissa

Euroopan yhteisön kehitysyhteistyöohjelma Vietnamissa on evaluoitu. Riippumattoman konsultin tekemässä arvioinnissa käytiin läpi komission kehitysyhteistyötä ja sen saavutuksia viimeisten kymmenen vuoden ajalta. Tulokset olivat yleisesti positiivisia, mutta kehitettävääkin löydettiin kaikilta osa-alueilta. 

Komission ja Vietnamin välinen yhteistyö alkoi vuonna 1989. Tuolloin komissio aloitti Vietnamin sodan pakolaisten kotiuttamiseen ja integroimiseen tähtäävän ohjelman. Komissio solmi diplomaattisuhteet Vietnamin kanssa syksyllä 1990 ja avasi edustuston maahan 1996, jolloin astui voimaan myös EC-Vietnam Framework Cooperation -sopimus. Sen päätavoitteena oli tukea Vietnamia siirtymisessään markkinatalouteen. Ensimmäinen maastrategia laadittiin vuosille 2002–2006. Se keskittyi tukemaan köyhyyden vähentämistä ja koulutuksen kehittämistä. 

Vuosien 2007–2013 maastrategian pääkohteet ovat sektoribudjettituki terveyden alalle, yleinen budjettitukiohjelma Vietnamin hallituksen kehityssuunnitelmalle (Socio-economic Development Plan), kauppakapasiteettiohjelma sekä komission ja Vietnamin välinen strateginen vuoropuhelu ja hyvän hallinnon kehittäminen. Maastrategian budjetti vuosille 2007–2013 on 304 miljoonaa euroa. Sekä terveyden alan että köyhyyden vähentämiseen tähtäävän budjettituen osuus budjetista on 40 %. Kauppakapasiteetti-avustuksen 12 % ja komission ja Vietnamin välisen strategisen dialogin sekä hyvän hallinnon 8 %.

Evaluaatio suosittaa joustavuutta, huomio köyhimpiin

Evaluaation suosituksissa toivottiin joustavuutta komission strategioihin ja ohjelmiin, jotta ne pystyisivät paremmin vastaamaan talouskriisiin kaltaisiin muuttuviin tilanteisiin. Taloudellisesta taantumasta huolimatta Vietnam on siirtymässä keskitulomaiden joukkoon ja yleinen kehitysapu tulee kokemaan suuria muutoksia lähivuosien aikana. Evaluaation mukaan komission tulisikin jo pohtia, minkälainen vaihtoehtoinen yhteistyö olisi tarkoituksenmukaista tulevaisuudessa. 

Vaikka Vietnamin talous on viime vuosien aikana kehittynyt vauhdilla ja köyhyysaste on laskenut, köyhyyttä esiintyy maassa vielä paljon. Komission tulisikin varmistaa yhteys tukemiensa ohjelmien ja köyhyyden vähentämisen välillä. Huomiota tulisi kiinnittää erityisesti köyhimmistä köyhimpiin. Evaluaatiossa pidettiin positiivisena komission päätöstä ryhtyä rahoittamaan Suomenkin tukemaa P135-ohjelman toista vaihetta, jonka tavoitteena on parantaa syrjäisillä vuoristoalueilla asuvien elinoloja.

Sektoribudjettituen vaikutukset vähäisiä koko maan tasolla

Komissio on toiminut aktiivisesti Vietnamissa avun tehostamisen edistämiseksi. Maassa toimii lukuisia avunantajia ja hankkeiden päällekkäisyyttä esiintyy paljon. Erityisesti köyhyyden vähentämisen tukeminen hallituksen yleisen budjettituen kautta nähdään hyvänä keinona tehostaa apua. Sen sijaan evaluaatiossa löydettiin monia ongelmia kohdistetusta sektoribudjettituesta. Sillä on tuettu koulutuksen ja terveyden alan kansallisia ohjelmia, jotka ovat usein hyvin kapea-alaisia. Näin ollen niiden vaikutukset ovat jääneet koko maan tasolla pieniksi. Varsinkin kattavat terveydenhuollon uudistukset vaatisivat onnistuakseen laajempia ohjelmia. 

Suuria muutoksia kehitysyhteistyöohjelmaan ei ole odotettavissa maastrategian seuraavalla kaudella 2011 - 2013, mutta panostusta saatetaan lisätä muun muassa köyhyyden vähentämiseen sekä ilmastonmuutoksen torjuntaan. Lisäksi osallistumista yhteistyöhön kansalaisyhteiskunnan kanssa pyritään vahvistamaan ja avun tehokkuutta edistämään edelleen.