EU:n ja Yhdysvaltojen välinen kauppa- ja investointikumppanuussopimus; Suomen tavoitteet

EU ja Yhdysvallat perustivat kasvua ja työllisyyttä edistävän korkean tason työryhmän huippukokouksessaan marraskuussa 2011. Työryhmän tehtävänä oli selvittää keinoja tiivistää transatlanttisia kauppasuhteita talouskasvun ja työllisyyden parantamiseksi. Loppuraportti julkistettiin helmikuussa 2013. Työryhmä suositteli laaja-alaista ja kunnianhimoista transatlanttista kauppa- ja investointikumppanuussopimusta, joka sisältäisi kolme osa-aluetta: markkinoillepääsyn, sääntelyn ja globaalit säännöt.

Loppuraportin julkistamisen jälkeen sekä EU että Yhdysvallat käynnistivät sisäiset valmisteluprosessinsa. EU:n kauppaministerit hyväksyivät unionin neuvottelumandaatin 14. kesäkuuta Luxemburgissa järjestetyssä ulkoasiainneuvostossa.

Yhdysvallat lähetti kongressille ilmoituksen neuvottelujen aloittamisesta EU:n kanssa transatlanttisesta kauppa- ja investointikumppanuudesta 20.3.2013. Edellä mainitusta päivästä käynnistyi 90 päivän kuulemisjakso, jonka aikana kongressilla on mahdollisuus esittää näkemyksensä neuvottelutavoitteista.

Suomi kannattaa laaja-alaisen ja kunnianhimoisen transatlanttisen kauppa- ja investointisopimuksen neuvottelemista Yhdysvaltojen kanssa. Suomi pitää tärkeänä, että erityisesti palveluissa, julkisissa hankinnoissa, kaupan teknisissä esteissä ja tullimenettelyissä tavoitellaan kunnianhimoista sopimusta, joka avaisi kaikille eurooppalaisille yrityksille uusia markkinoillepääsymahdollisuuksia ja johtaisi vastavuoroiseen kaupan vapauttamiseen.

Suomi katsoo, että komission tulee informoida EU-jäsenmaita säännöllisesti ja kattavasti neuvottelujen etenemisestä. Neuvotteluihin kohdistuu laaja mielenkiinto kansalaisyhteiskunnan taholta, minkä vuoksi Suomi pitää tärkeänä, että avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen kiinnitetään erityistä huomiota koko neuvottelujen ajan.

Oheiseen muistioon kirjatut Suomen tavoitteet ovat yleisiä, ja niitä täsmennetään neuvottelujen kuluessa komissiolta saatavien ehdotusten ja tarjousten pohjalta.

EU:n ja Yhdysvaltojen välinen kauppa- ja investointikumppanuussopimus; Suomen tavoitteet (avautuu uuteen ikkunaan)

Lue lisää:

kauppa