Etiopian köyhyydenvähentämisohjelma
tavoittelee ihmiskeskeistä talouskasvua

Etiopian kansallisen köyhyydenvähentämisohjelman toisen vaiheen valmistelutyöt ovat käynnissä. Ohjelman päätavoitteena on nopeuttaa pysyvää, ihmiskeskeistä taloudellista kasvua ja viitoittaa tietä vuoden 2015 vuosituhattavoitteiden saavuttamiselle. Kansalaisyhteiskunta ja kansainväliset avunantajat voivat kommentoida ohjelman luonnosta elokuussa 2010. 

Ekaluokkalaisten inkluusioluokka, Addis Development Vision, Erityisopetuksen tukihanke. Kuva: Suomen suurlähetystö, Addis Abeba Suomi tukee erityisopetusta Etiopiassa. Kuvan ekaluokkalaiset ovat inkluusioluokasta Addis Abebasta. Kuva: Suomen suurlähetystö

Etiopian kansallisen köyhyyden vähentämisohjelman, PASDEPin, päätavoitteena on nopeuttaa pysyvää, ihmiskeskeistä taloudellista tasvua ja viitoittaa tietä vuoden 2015 vuosituhattavoitteiden saavuttamiselle. Etiopian hallitus osoittaa vahvaa johtajuutta ja sitoutumista PASDEPin ensimmäisen ja toisen vaiheen laadintaan ja toteuttamiseen.

Kansalaisyhteiskunnan ja kansainvälisten avunantajien mahdollisuudet kommentoida ohjelman toisen vaiheen ensimmäistä luonnosta ajoittuu elokuulle 2010. Ohjelma on tarkoitus saada hyväksytyksi Etiopian parlamentissa marraskuussa ja  julkaistua joulukuussa 2010.

Kansainvälisen avunantajayhteisön
painotuksia

Kansainvälinen avunantajayhteisö (DAG/ Heads of Development Cooperation) pitää tärkeänä ja toivoo, että muun muassa seuraavat teemat huomioitaisiin köyhyydenvähentämisohjelman toisessa vaiheessa:

  • Osallisuus ja kumppanuus sekä ohjelman valmisteluvaiheessa että täytäntöönpanovaiheessa.
  • Kestävä kasvu ja työllisyyden edistäminen: Etiopian julkisen sektorin kehittäminen on tärkeää, mutta hallituksen tulee sitoutua edistämään myös yksityistä sektoria. Talouden rakenteelliset muutokset tulee huomioida ja maatalouden lisäksi on huomioitava myös muut sektorit.
  • Pysyvä makrotaloudellinen kehys: rahatalouden kehittäminen.
  • Hallinnon vahvistaminen laajasti: Hallinnon laadun kehittäminen on pohja kestävälle köyhyyden vähentämiselle. Etenkin syrjäisten alueiden hallintokapasiteetin kehittäminen on tärkeää. Hallintoa koskevaa dialogia käydään ja sen parantamista koskevia ohjelmia toteutetaan, mutta tulevaan ohjelman tulee sisällyttää myös sopivia, edistystä mittaavia indikaattoreita.
  • Ruokaturva: Kansainväliset avunantajat tukevat laajasti Etiopian hallituksen pyrkimyksiä ruokaturvan saavuttamiseksi, mutta toistuvasti nälänhädästä kärsivien ihmisten lukumäärä ei vähene. Satojen parantaminen on tärkeää, maanviljelijöiden olosuhteita tulee parantaa (muun muassa maanomistusolot ja luotonsaantimahdollisuudet). Humanitaarisen avun antamisen valmiuksia tulee parantaa.
  • Ilmastonmuutos: Köyhyyden vähentämisohjelma on mahdollisuus sitoutua kehittämään kattava ilmastonmuutosta koskeva strategia ja tarvittavat institutionaaliset rakenteet, niin että sopeutuminen onnistuu (muun muassa vesisektori, maatalous, energia, terveys).
  • Tasa-arvokysymykset: Työn jatkaminen on tärkeää ja yhteiskunnan ymmärrystä tasa-arvon merkityksestä kehitykselle tulee syventää
  • Seuranta, evaluointi ja avun tehokkuus: Avun tehostamista Etiopiassa tulee edelleen kehittää. Köyhyydenvähentämisohjelman tulee saada selkeitä ja yksinkertaisia avun tehokkuutta mittaavia indikaattoreita. Laaja sitoutuminen ohjelman laatimiseen ja täytäntöönpanoon lisää köyhyydenvähentämisohjelman tehokkuutta ja uskottavuutta.

Köyhyydenvähentämisohjelma
ja väestönkasvun haaste

Etiopian väestö kasvaa noin 2 miljoonalla hengellä vuodessa eli noin 38 000 hengellä viikossa.

Nainen vedenhakumatkalla, kuva: Antti Inkinen Voimakas väestönkasvu näkyy ruokapulana ja luonnonvarojen köyhtymisenä. Kuva: Antti Inkinen

Nopea väestönkasvu vaikeuttaa osaltaan köyhyyden vähentämistä: ei pystytä luomaan riittävästi työpaikkoja, ruokaa ei pystytä tuottamaan riittävästi, tarvittavien koulutus- ja terveydenhuoltopalveluiden tarjoaminen on vaikeaa. Korkeat hedelmällisyysluvut ja laskevat pikkulasten lasten ja synnyttävien äitien kuolinluvut tukevat osaltaan väestönkasvun ongelmaa. Suuri perhekoko lisää perinteisesti köyhyyttä ja vaikeuttaa erityisesti tyttöjen koulunkäyntiä ja työnsaantia. Voimakas väestönkasvu näkyy Etiopiassa ruokapulana, luonnonvarojen köyhtymisenä, metsäalueen voimakkaana vähenemisenä ja maan eroosiona.

Etiopian hallituksen väestöpoliittisen ohjelman tavoitteisiin köyhyydenvähentämisohjelman ensimmäisessä vaiheessa sisältyy seuraavia asioita:

  • Hedelmällisyysluvun laskeminen neljään (vuoden 2009 luku on 5,3). Etiopian hallitus panostaa voimakkaasti perhesuunnitteluohjelmiin ja se tarjoaa tukea ja palveluita naisille, jotka ovat valmiita rajoittamaan perhekokoaan. Ohjelman ensimmäisellä toimeenpanokaudella ehkäisyvälineiden käyttö on lisääntynyt vuoden 2004 noin 15 prosentista vuoden 2008 loppuun mennessä 51 prosenttiin. Ohjelmassa asetettu tavoite on 60 prosenttia.
  • Äitiys, imeväis- ja lapsikuolleisuuden vähentäminen samalla kun väestön yleistä hyvinvointia edistetään.
  • Naisten osallistumisen lisääminen kaikilla koulutustasoilla sekä naisten taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien toteutumista estävien oikeudellisten että kulttuurillisten esteiden poistaminen.
  • Taata väestön tasapainoinen sijoittuminen ja ympäristön turvallisuus ja kehittäminen.
  • Kansalaisten kouluttaminen ja heille tiedottaminen perhekoon, hyvinvoinnin ja ympäristöturvallisuuden yhteyksiä koskevista seikoista.

Tässä palvelussa myös