Energiayhteisö rakentaa Kaakkois-Euroopan energiainfrastruktuuria

Vuonna 2005 perustetun Energiayhteisön (Energy Community) tavoitteena ovat Kaakkois-Euroopan - eli lähinnä Länsi-Balkanin - energiainfrastruktuurin kehittäminen ja jälleenrakentaminen, sekä alueelliset energiamarkkinat, jotka voitaisiin vähitellen lähentää ja liittää EU:n energiasisämarkkinoihin. 

Energiayhteisön jäseniä ovat EU sekä sopimuskumppanimaat Kroatia, Serbia, Montenegro, Albania, Bosnia-Hertsegovina, Makedonia, Moldova, Ukraina ja Kosovo. Sopimuskumppanimaiden edellytetään toimeenpanevan merkittäviä osia Euroopan yhteisöjen acquis’ta, edesauttavan yhteisen markkinan syntyä ja mahdollistavan verkkoyhtiöiden toiminnan. EU-jäsenmaat voivat osallistua Energiayhteisön toimintaan nk. participant-statuksella. Tämän statuksen on saanut tähän mennessä pyynnöstään 15 EU:n jäsenmaata. 

Tarkkailijoina Energiayhteisössä ovat Norja, Turkki, Georgia ja Armenia. Suomi ei ole toistaiseksi pyytänyt participant-statusta suhteessaan yhteisöön, mutta on voinut lähettää yhteisön kokouksiin tarkkailevan edustajansa. Tämänvuotiseen, Montenegron Budvassa lokakuussa järjestettyyn ministerikokoukseen ja sen oheiskokouksiin osallistui Suomen edustajana ulkoasiainneuvos Pauli Mäkelä. Kokouksen keskeisimpiä puheenaiheita olivat Moldovan pyytämä pidennetty siirtymäaika kaasudirektiivin 2009/73/EC ja EU:n kolmannen energiapaketin soveltamisessa (unbundling). Myös muilla yhteisön jäsenmailla (Ukraina, Serbia) on vaikeuksia noudattaa uusien energiadirektiivien soveltamisaikoja. 

Energiayhteisölle hyväksyttiin oma energiastrategia, jossa korostuu kansalaisyhteiskuntanäkemys. Talven 2012-2013 näkymin käytiin keskustelua toimitusvarmuudesta, taustalla myös kireän edellistalven lämmitysongelmat.

Energiayhteisön puheenjohtajana toimii vuonna 2012 siis Montenegro. Vuoden 2013 puheenjohtajamaa on Serbia. Yhteisön uudeksi päääsihteeriksi nimitettiin slovenialainen Janez Kopac. 

***

Ministerikokous on Energiayhteisön ylin päätöksiä tekevä elin, joka kokoontuu kerran vuodessa. Puheenjohtajina Energiayhteisössä toimivat sopimuskumppanimaat vuoden sykleissä. Keskeinen hallinnollinen toimija on Wienissä sijaitseva energiayhteisön sihteeristö, joka toimii tiiviissä yhteistyössä EU:n komission yksiköiden kanssa. Energiayhteisöä pidettiin alun perin Euroopan unionin liittymistä valmistelevana välineenä, mutta sen jäsenyys on sittemmin avattu Euroopan naapuruuspolitiikan kohdemaille (Ukraina ja Moldova) ja laajemmaltikin (Armenia). Energia 2020 -strategiassa ja energiaulkosuhdetiedonannossa energiayhteisö määritellään keskeiseksi osatekijäksi luotaessa vahvaa kansainvälistä kumppanuutta EU:n naapureiden kanssa.