Elintarvikkeiden alkuperän ilmoitusvelvoite muuttuu Australiassa heinäkuusta alkaen

Australian muutokset elintarvikkeiden alkuperän ilmoitusvelvoitteeseen astuvat voimaan heinäkuun alussa. Australialaiset ovat ilmaisseet, että aikaisemmat tuoteselostukset olivat vaikeasti ymmärrettävissä. Uusien tuotekuvauksien avulla toivotaan, että kuluttajien on mahdollisimman helppoa ymmärtää tuotteen alkuperä. Samalla Australian ulkopuolelta tulevat elintarvikkeet tulvat erottumaan visuaalisesti selvästi paikallisista elintarvikkeista.

Ilmoitusvelvoitteen laajuus on sama kuin ennenkin. Mutta jatkossa elintarvikkeet ovat jaettu kahteen kategoriaan: ensisijainen elintarvike ja toissijainen elintarvike. Jako johtuu australialaisten kiinnostuksesta tietää enemmän elintarvikkeen alkuperästä. Kategorioilla on eri ilmoitusvelvoitteet.

Toissijaisiin elintarvikkeisiin kuuluvat: Mausteet, makeiset, keksit, sipsit, välipalat, pullotettu vesi, virvoitusjuomat, tee, kahvi ja alkoholijuomat. Pelkästään tuotteen alkuperämaa pitää ilmoittaa. Kaikki muut elintarvikkeet ovat ensisijaisia elintarvikkeita.

Made in Australia

Ensisijaisiksi määritetyillä elintarvikkeilla on laajempi ilmoitusvelvoite. Australialaiset elintarvikkeet saavat käyttää kengurulogoa. Tuotekuvauksessa pitää olla palkkikaavio, mikä näyttää kuinka suuri määrä elintarvikkeen raaka-aineista on Australiasta. Tuotekuvauksessa pitää myös olla teksti, missä sanotaan Grown in-, Produced in- tai Made in Australia ja prosenteissa kuinka suuri osa raaka-aineista on australialaista alkuperää.

Grown in Australia -tekstiä saa käyttää jos elintarvike on kasvatettu Australiassa. Produced in Australia -tekstiä saa käyttää, jos tuotteen tärkein tai tärkeimmät ainesosat ovat kotoisin Australiasta. Australian viranomaiset sanoivat, että näiden kahden merkinnän käyttö pätee hyvin usein molemmissa tapauksissa. Made in Australia -tekstiä saa käyttää jos lopputuote on huomattavasti muuttunut ulkomaalaisista raaka-aineistaan. Esimerkiksi juustossa voi lukea Made in Australia, vaikka maito olisi tuontitavaraa. Logon, palkkikaavion ja tekstin pitää esiintyä selvästi merkityssä neliössä. Värien käyttö on vapaavalinnaista.

Grown in Australia

Ilmoittaa pitää myös jos australialainen elintarvike on viety ulkomaille vähäiseen käsittelyyn ja tuotu takaisin Australiaan. Vähäiseksi käsittelyksi lasketaan esimerkiksi pähkinöiden kuorinta ja pakkaaminen tai katkarapujen kuorinta, jäädyttäminen ja pakkaaminen. Jos ulkomailla on lisätty ulkomaalainen raaka-aine tuotteeseen, ei elintarviketta voi enää luokitella australialaiseksi.

Australiaan tuoduissa elintarvikkeissa pitää löytyä alkuperämaa, pelkästään EU ei riitä. Jos elintarvike on useammasta maasta, pitää se näkyä tuotekuvauksessa. Jos tuote on pakattu, pitää pakkausmaakin esiintyä. Mikäli tuotteella ei ole yhtä valmistusmaata, pitää se ilmoittaa. Tässä tapauksessa ilmoitetaan pakkausmaa ja se, että tuotteella on useampi valmistusmaa. Jos tuodussa elintarvikkeessa on australialaisia raaka-aineita, on sen ilmoittaminen vapaaehtoista. Ilmoittaminen australialaisten raaka-aineiden osuudesta pitää tehdä palkkikaaviossa ja prosenteissa, mutta ilman kengurulogoa.

Lisätietoa elintarvikkeiden ilmoitusvelvoitteista löytyy:

https://www.accc.gov.au/publications/country-of-origin-food-labelling(Linkki toiselle web-sivustolle.) 

Yritykset voivat myös kysyä neuvoa puhelimitse (+61) 1300 302 021

Teksti: Jon Järviniemi