Egyptiläisten diaspora – haitta vai etu Egyptin taloudelle?

Arviolta kahdeksan miljoonaa egyptiläistä asuu nykyään ulkomailla. Ulkomailla asuvat egyptiläiset tukevat vuosittain kotimaassa asuvia maanmiehiään miljardeilla dollareilla, mutta yhteiskunnallisesti aivovuoto on tullut maalle kalliiksi.

Kairon markkinoilla kauppa käy, osittain rahalähetysten avulla. Kuva: Ramses Malaty

Egypti on yksi maailman suurimmista ”työvoimanvientivaltioista”. Egyptiläisten maastamuutto käynnistyi toden teolla 1970-luvun öljykriisin aikaan. Sittemmin useita miljoonia egyptiläisiä on jättänyt synnyinmaansa. Egyptin tilastokeskuksen arvioissa kahdeksan miljoonaa egyptiläistä asuu tätä nykyä ulkomailla.

Egyptistä työn perässä ulkomaille lähteneet voidaan jakaa karkeasti kahteen kategoriaan. Lähi-itään, erityisesti rikkaisiin öljyntuottajamaihin, suuntaa pääsääntöisesti vähemmän koulutetut ”urakoitsijat”, jotka toimivat maissa määräaikaisesti, sillä pysyvää oleskelulupaa ei näissä maissa helposti myönnetä.

Suurin osa öljyntuottajamaihin suuntaavista egyptiläisistä on miehiä, jotka jättävät perheensä Egyptiin. Miehen vastuulla on lähettää rahaa perheelle kotiin, mikä on ollut alkuperäinen syy lähteä hankkimaan rahaa ulkomaille.

Länsimaihin suuntaa suurempi osuus korkeammin koulutettuja, ja he myös ovat päättäneet jäädä asumaan pysyvästi Egyptin ulkopuolelle.

Myös maiden maahanmuuttopolitiikka näkyy muuttoliikkeessä. Yhdysvalloissa ja Kanadassa asuu yhteensä lähes kaksi miljoona egyptiläistä, jotka ovat muodostaneet tiiviitä verkostoja. Pohjois-Amerikassa on jopa satoja egyptiläisten koptikristittyjen kirkkoja.

Uskontotaustalla on myös vaikutusta. Selvästi suurempi osuus koptikristityistä muuttaa länsimaihin pysyvästi, erityisesti Australiaan on siirtynyt suuri koptiyhteisö.

Rahalähetykset kolminkertaistuneet
lyhyessä ajassa

Egyptistä muuttaneiden siteet kotimaahan pysyvät vahvana. Egyptiläisillä vaikuttaa olevan poikkeuksellisen vahva kansallistunne, eikä kulttuuria ja käytäntöjä kovin helposti unohdeta uudella kotiseudulla.

Egyptiläisessä kulttuurissa perheen merkitys on valtava. Maailma pyörii perheen ympärillä. Vanhemmat ovat vastuussa lapsistaan, mutta lasten kasvaessa ja hankkiessa oman toimeentulonsa, ovat lapset vastuussa vanhemmistaan ja tarvittaessa muista läheisistä perheenjäsenistä.

Tämä läheisistä välittämisen kulttuuri – ja velvollisuus – on läsnä egyptiläisissä, vaikka he jättävätkin kotimaansa.

Kenties käytäntö jopa korostuu, kun muutetaan paremman elämän perässä ulkomaille. Pääsääntöisesti parempaa toimeentuloa halutaan jakaa läheisten kanssa kotimaassa.

Egyptin Kansallispankin mukaan vuoden 2014 rahalähetykset ulkomailta kotimaahan Egyptiin ovat 22 miljardia dollaria, mikä on lähes neljä miljardia enemmän kuin edellisvuonna. Rahalähetykset ovat kolminkertaistuneet neljässä vuodessa.

Eräs selittävä tekijä kasvulle on globaalisti tunnettu ilmiö, jossa kotimaan kriisit lisäävät rahalähetysten määrää. Maailmanpankin mukaan Egypti oli kuudenneksi suurin rahalähetysten kohdemaa vuonna 2013. Tällä hetkellä tulot vastaavat lähes neljä kertaa Suezin kanavasta saatavia tuloja. Rahalähetysten kasvu on helpottanut osaltaan myös turismitulojen laskun dramaattista vaikutusta.

Sekä ulkomaiset suorat sijoitukset että kehitysapu ovat rahamääräisesti selvästi pienempiä ulkomaisiin rahalähetyksiin verrattuna.

Rahalähetysten vaikutus on ollut merkittävä erityisesti viime vuosien talousvaikeuksien aikana. Ulkomaiset valuuttavarannot ovat romahtaneet, mutta rahalähetykset ovat paikanneet valuuttavajetta. Rahalähetykset käytetään pääsääntöisesti (kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n arvioissa 80 prosenttia) perustuotteita ja palveluja varten.

Rahalähetykset ovat siten toimineet erinomaisena lisäpotkuna kotimaiseen korkeaan kulutustasoon, mikä on pitänyt perustalouden elintärkeitä toimintoja yllä.

Osaajat karkaavat ulkomaille

Vaikka ulkomailla asuvat egyptiläiset lähettävät merkittävän taloudellisen tuen kotimaahan, yhteiskunnallisesti aivovuoto on myös maksanut maalle paljon. Egyptiläisiä huippuosaajia toimii maailmalla useilla eri tieteen aloilla, muun muassa maailmankuuluja lääkäreitä ja arvostettuja tiedemiehiä.

Toisaalta varsinkin koulutetut egyptiläiset ovat pystyneet edelleen jalostamaan taitojaan ja jakamaan osaamistaan maailmalla.

Ramses Malaty

Tässä palvelussa myös