Costa Ricassa kiinnostusta suomalaisosaamiselle energia- ja terveyssektoreilla

Costa Ricassa, joka pyrkii kohti sataprosenttisesti uusiutuvaan energiaan pohjautuvaa energiamatriisia, voi olla kysyntää suomalaiselle jätteiden energiahyödyntämisen (waste-to-energy) teknologialle. Suomalaiset investoinnit olisivat tervetulleita maahan, jossa 98 % energiasta on jo uusiutuvaa ja tuotanto ennen muuta korkeaa teknologiaa. Potentiaalia löytyy myös terveysteknologiateollisuudesta.

Costa Rican energiapaletissa kaksi kolmasosaa on vesivoimaa. Lisäksi käytössä on geotermistä energiaa, tuulivoimaa, biomassaa ja aurinkoenergiaa. Parin prosentin verran on lisäksi käytössä uusiutumatonta energiaa, mutta Costa Rican tavoitteena on tuottaa kaikki energiansa uusiutuvilla energiamuodoilla. Costa Rica pyrkii olemaan ensimmäinen hiilineutraali maa vuoteen 2021 mennessä.

Costa Rican maatalous kattaa 5,5 prosenttia maan bruttokansantuotteesta, ja maataloudessa syntyy runsaasti toistaiseksi lähes hyödyntämätöntä jätettä/biomassaa. Tämän jalostaminen polttoaineeksi ei vaadi lainsäädännöllisiä muutoksia, mutta sitä voi olla vaikea hyödyntää sähköntuotantoon johtuen valtion yksinoikeudesta sähkönmyyntiin asiakkaille. Yritys voi kuitenkin tehdä sopimuksen sähkönmyynnistä valtiolle. Valtionyhtiö ICE vastaa sekä Costa Rican sähköstä (98,6 % sähkönjakelusta) että puhelinyhteyksistä.

ICE:n mukaan Costa Rican päästöt ovat pienemmät kuin EU- maiden keskiarvoluvut. Maasta voisi kuitenkin löytyä kiinnostusta muun muassa suomalaista aaltoenergiaosaamista ja jätteiden energiahyödyntämisteknologiaa kohtaan. Costa Ricassa voisi olla edellytyksiä myös biokaasun ja etanolin tuotannolle. Terveyssektori on myös erittäin potentiaalinen suomalaisyrityksille, sillä Costa Ricassa on hyvin vahva terveysteknologiateollisuus.

Costa Rican investointien edistämistoimiston CINDE:n (Costa Rican Investment Promotion Agency, International Trade Center (ITC) valitsi viime vuonna CINDE:n maailman parhaaksi investointien edistämistoimistoksi) mukaan Costa Ricassa ulkomaisia investointeja houkuttelevat korkea koulutustaso, englanninkielentaito espanjan lisäksi, hyvät logistiikkayhteydet, laaja vapaakauppasopimusverkosto, poliittinen vakaus, selkeät säännöt, muutamat kehittyneet sektoriklusterit sekä vapaakauppa-alueiden (zona franca) erityisedut. CINDE suosittelee energiasektorin sekä jätteiden energiahyödyntämisen potentiaalin lisäkartoittamista, mikäli sektoreille löytyy suomalaiskiinnostusta.

Lisätietoa ja yhteydenotot;

Heidi Virta, Commercial Counsellor
heidi.virta@businessfinland.fi

energia