Case Ontario: Kanadassa kiinnostusta uusiutuviin energiamuotoihin

Ontarion energiauudistuksien myötä suomalaiselle teollisuudelle aukeaa merkittäviä mahdollisuuksia laitetoimituksiin ja muuhun yhteistyöhön ontariolaisten energiantuottajien kanssa.
 

Kanadassa on viime vuosien aikana selvästi kasvanut kiinnostus uusiutuvia energiamuotoja kohtaan. Kanadan suurimmassa provinssissa Ontariossa, jonka BKT on 37,9 % koko Kanadan kansantulosta on ryhdytty konkreettisiin toimiin uusiutuvien energiamuotojen tuoton takaamiseksi ja lisäämiseksi.

Ontariossa hiilivoimaa käytetään edelleen laajasti ja tästä syystä energiasektori on yksi suurimmista ympäristön saastuttajista provinssissa. Viime vuosina kiinnostus uusiutuvia energiamuotoja kohtaan on kasvanut ja Ontarion hallitus on tehnyt mittavia aloitteita kestävän kehityksen tukemiseksi ja lisäämiseksi energiantuotannossa. Ontariossa on otettu käyttöön myös Euroopassa laajasti käytössä olevat syöttötariffit (FIT) ja tähän mennessä tulokset ovat olleet rohkaisevia.

Tähän mennessä Ontarion puhtaan energian ohjelma on ollut odotuksien mukaisesti menestyksekäs. Sen avulla on pystytty luomaan työpaikkoja useille eri sektoreille ja sen odotetaan tuovan miljardien CAD investoinnit erilaisiin tuuli-, aurinko- ja vesienergia hankkeisiin provinssissa.

Yksityiselle sektorille avautuu uusia mahdollisuuksia

Kiinnostuksensa kyseisiä hankkeita kohtaan ovat ilmaisseet myös ulkomaiset suuret yritykset kuten Samsung ja Siemens, joiden investoinnit provinssissa tulevat todennäköisesti olemaan huomattavia. Samsung on jo ilmoittanut investoivansa seitsemän miljardia Kanadan dollaria neljän eri tuotantolaitoksen rakentamiseen Ontariossa. Laitosten on määrä valmistua vuoteen 2016 mennessä.

Vaikkakin Ontario on onnistunut suhteellisen hyvin tavoitteessaan saavuttaa uusia työpaikkoja puhtaan energian tuotannossa, ovat hallituksen toimet saaneet myös osakseen arvostelua. Sähkön hinnan voimakas nousu on nostanut aktiivista julkista keskustelua siitä, onko käytössä oleva syöttötariffi nykyisessä muodossaan tarpeeksi vakaa ja tehokas työkalu Ontarion energiapolitiikassa.

Ontarion käyttöönottama syöttötariffi eroaa eurooppalaisesta esikuvastaan siten, ettei se kannusta kilpailua eri toimialojen ja energiamuotojen välillä. Epäilyjä onkin noussut siitä, onko nykyinen kannustin systeemi omiaan lisäämään teollisuuden innovaatioita, jotka ajan myötä johtaisivat markkinahintojen alentumiseen. Yhdeksi ongelma kohdaksi on noussut myös se, että Ontarion hallitus suosii provinssin sisäisiä valmistajia, pyrkimyksenään luoda mahdollisimman paljon työpaikkoja.

Tästä johtuen esiin on noussut myös kysymys siitä, ovatko hallituksen pyrkimykset estää ulkomaisten yritysten tulo markkinoille ristiriidassa WTO:n säädösten kanssa?
Ontarion provinssin sähköntuotantolaitoksissa tekniikka on tällä hetkellä vanhentunutta. Arvion mukaan noin 40- 80 % nykyisistä voimalaitoksista ja niiden tuotantotekniikasta on 30–40 vuotta vanhoja. Tavoitteena on uusia sähköntuotannon kapasiteettia seuraavan 10 vuoden aikana ja näin pyrkiä turvaamaan sähköntuotannon turvallisuus ja luotettavuus provinssissa.

Tämä avaa myös suomalaiselle teollisuudelle merkittäviä mahdollisuuksia laitetoimituksiin ja muuhun yhteistyöhön ontariolaisten energiantuottajien kanssa. Esimerkiksi bioenergiassa potentiaali on valtava. Tällä hetkellä biomassan osuus Ontarion energiantuotannosta on vain arviolta prosentin verran. Osuuden kasvattamiseen on hyvät mahdollisuudet, kun ottaa huomioon Ontarion
metsä- ja turvevarat.