Briteille kaavaillaan uusiutuvaa ja ydinenergiaa

Britannian koalitiohallitus on tehnyt poliittisia ratkaisuja, jotka suosivat uusiutuvia energiamuotoja. Ne ovat myös välttämättömiä uusien ydinvoimalaitosten rakentamiseksi tulevaisuudessa.

Energia- ja ilmastonmuutosministeri Chris Huhne julkaisi 18.10. uusitun kansallisen energiapolitiikkaohjelman luonnoksen. Tavoitteena on, että yli puolet vuoteen 2025 mennessä rakennettavasta energiantuotantokapasiteetista perustuu uusiutuviin energianlähteisiin, ja loppuosuus tulisi lähinnä ydinenergiasta sekä fossiilisista polttoaineista hiilen talteenottoon ja varastointiin (Carbon Capture and Storage, CCS) perustuvaa uutta teknologiaa hyödyntäen. Ohjelma voi merkitä jopa 44 000 uuden tuuliturbiinin ja usean ydinvoimalaitoksen rakentamista tavoitevuoteen 2025 mennessä.

Politiikkaohjelmassa vahvistetaan kahdeksan mahdollista uuden ydinvoimalan sijaintipaikkaa. Edellisen hallituksen laatimalta listalta pudotettiin kolme sijaintipaikkaa, joista kahden arvioitiin olevan liian lähellä kansallispuistoa ja yhden muutoin sopimaton.

Osana julkaistua ohjelmaa ministeri Huhne myös hyväksyi Britanniassa käyttöön sopiviksi kaksi uutta reaktorimallia, Westinghousen AP1000- mallin ja Arevan EPR-mallin.

Nämä päätökset poistavat ensimmäiset byrokraattiset esteet uusien ydinvoimalaitosten rakentamisen tieltä, ja niiden toivotaan houkuttelevan yrityksiä sijoittamaan voimalarakentamiseen Britanniassa. Käytännössä tie on nyt auki voimalayritysten tarkemmille suunnitelmille ja lupahakemuksille. Ensimmäisen voimalan odotetaan tuottavan sähköä vuoteen 2018 mennessä. Hallitussopimuksen mukaisesti valtion suoraa rahallista tukea ydinvoiman lisärakentamiseen ei kuitenkaan aiota myöntää.

Lehdistössä hallituksen energiapolitiikan suuntaa on kommentoitu ahkerasti. Vaikka ohjelmassa peruttiin säästösyistä valtion tuki noin 34 miljardin punnan vuorovesivoimalahankkeelle, voimakas tuulivoiman ja muiden uusiutuvien kannustus herättää pelkoja laskun lankeamisesta veronmaksajien harteille.

Esimerkiksi Daily Telegraph arvioi kotitalouden vuosittaisten energiakulujen nousevan vähintään 300 punnalla, jos hallituksen ohjelma toteutuu, ja The Guardian ennusti, että ydinvoimaloita hallinnoiville yrityksille suunniteltu vero ydinjätteen loppusijoittamisen rahoittamiseksi ei riitä, ja loppusijoituksen kustantaa lopulta veronmaksaja.

Energia- ja ilmastonmuutosministeriön lehdistötiedote aiheesta:
http://tinyurl.com/35tcyro(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Ministeri Huhnen tiedonanto parlamentin alahuoneelle:
http://tinyurl.com/24mkoju(Linkki toiselle web-sivustolle.)



Kuva: Paul J Everett(Linkki toiselle web-sivustolle.), ccby2.0(Linkki toiselle web-sivustolle.)