Brasiliassa elintarvikealan jättifuusio

Maan suurin elintarvikeyhtiö Perdigão ja kilpakumppani Sadia sulautuvat yhteen muodostaen jättimäisen ruokatalon, josta tulee maailman suurin siipikarjalihan tuottaja. Muina aiheina Brasilian suurlähetystön talousuutiskatsauksessa 16.5.-22.5. muun muassa tiivistyvä taloussuhde Kiinan kanssa ja öljy-yhtiö Petrobrásin väitetyt kirjanpitoepäselvyydet.

Brasilian suurin elintarvikeyhtiö Perdigão ja kilpakumppani Sadia sulautuvat yhteen muodostaen jättimäisen ruokatalon

Brasilian suurin ruokatalo Perdigão on ottanut haltuunsa pahimman kilpakumppaninsa Sadian. Ensimmäistä kertaa 65-vuotisen historiansa aikana tappiota tehnyt Sadia joutui talousahdinkoon kärsittyään katastrofaalisia tappioita valuuttajohdannaiskaupoissa.

Sadian osakkeista enemmistön ostanut Perdigão ja Sadia yhdistyvät ja muodostavat jättimäisen BRD Brasil Food SA:n, josta tulee markkina-arvoltaan maailman suurin siipikarjan jalostaja. BRD Brasil Food -yrityksestä tulee myös Amerikkojen kolmanneksi suurin lihanjalostaja ja se tulee dominoimaan 71,3 prosenttia Brasilian kotimaan pakasteruokien myynnistä ja 55,8 prosenttia valmislihoista. Yritys tulee työllistämään 120 000 työntekijää, ja sen vuosimyynti tulee olemaan noin 14,7 miljardia Yhdysvaltain dollaria. BRD Brasil Foodista tulee myös Brasilian viidenneksi suurin vientiyritys. Brasilian kehityspankki (BNDES) saattaa ostaa uuden yrityksen osakkeita, neuvotteluja osakekaupoista käydään parhaillaan.

Verotulot laskussa jo kuudetta kuukautta

Brasilian verotulot ovat vähentyneet maan talouden hidastumisen myötä. Vuoden 2009 huhtikuun verotulot olivat 8,5 prosenttia pienemmät kuin viime vuoden vastaavan kuukauden. Tämän vuoden maaliskuuhun verrattuna huhtikuun verotulot nousivat kuitenkin 7,8 prosenttia. Huhtikuun verotulojen kasvusta huolimatta hallituksen tulot laskivat vuoden ensimmäisellä kolmanneksella 7,11 prosenttia verrattuna viime vuoden samaan ajanjaksoon. Verotuloja kertyi tammi-maaliskuussa 217,5 miljardia Brasilian realia.

Kuva: Fredrik Boëthius. Brasiliassa näkyi huhtikuussa toivonpilkahdus, kun työpaikkojen määrä kasvoi. Kuva pääkaupungista, kuvaaja: Fredrik Boëthius.
Työpaikkojen määrä kasvoi huhtikuussa

Rekisteröityjen työntekijöiden määrä kasvoi huhtikuussa 106 205 henkilöllä, mikä on paras tulos sitten syyskuussa puhjenneen kansainvälisen talouskriisin. Marras- ja tammikuun välisenä aikana Brasiliassa menetettiin 797 515 työpaikkaa kriisin seurauksena. Huhtikuun positiiviset luvut syntyivät pitkälti palvelualojen työpaikkojen lisääntymisen myötä, sillä teollisuuteen syntyi huhtikuussa ainoastaan 183 uutta työpaikkaa koko maassa. Huhtikuun positiivisesta pilkahduksesta huolimatta työllisyysluvut laahaavat kaukana vuoden 2008 lukuen perässä - yksin huhtikuun työpaikkojen kasvu oli 64 prosenttia pienempi kuin viime vuoden huhtikuussa.

Öljy-yhtiö Petrobrásin kirjanpito suurennuslasin alla

Brasilian valtiojohtoisen öljy-yhtiö Petrobrásin kirjanpito on joutunut suurennuslasin alle. Yhtiötä syytetään liittovaltion veroja koskevien laskujärjestelmiensä muuttamisesta, jonka avulla yrityksen katsotaan hyötyneen dollarin vahvistumisesta ja siten saaneen noin 4 miljardin realin hyödyn. Veroviranomaiset vaativat nyt rahan palauttamista ja oppositio parlamentaarisen tutkintakomission asettamista tutkimaan yrityksen raha-asioita. Hallituksen senaattorit onnistuivat ensin pitkittämään tutkintakomission perustamista, mutta nyt komissioon etsitään sopivia henkilöitä. Presidentti Luiz Inácio Lula da Silva on kutsunut aietta vastuuttomaksi ja epäisänmaalliseksi, ja hallituksen virkamiehet sanovat yrittävänsä vielä estää tutkimukset. Hallituksen mukaan Petrobrásin imago Brasilian suurimpana yrityksenä ja kasvun kiihdyttämisohjelma PAC:in pääooperaattorina kärsii pahasti kohusta ja voi myös vaikeuttaa rahoituksen saamista.

Lulan valtiovierailu Kiinaan oli hedelmällinen

Brasilian presidentin kolmipäiväinen valtiovierailu Kiinaan oli tuloksekas. Maat solmivat rahoitus- ja yhteistyösopimuksia yhteensä 15 miljardin Yhdysvaltain dollarin arvosta. Presidenttien allekirjoittamat sopimukset sisältävät mm. Kiinan 10 miljardin dollarin lainan Brasilian valtiojohtoiselle öljy-yhtiö Petrobrásille, 800 miljoonan dollarin lainan Brasilian kehityspankille (BNDES), 100 miljoonan dollarin lainan pankki Itaú BBA:lle sekä pienempiä rahoitus- ja yhteistyöprojekteja.

Kiinalainen autovalmistaja Chery Automobile vahvisti myös aloittavansa autojen valmistuksen Brasiliassa. Petrobrás toimittaa lainaa vastaan ensimmäisenä vuonna 150 tuhatta ja seuraavina yhdeksänä vuonna 200 tuhatta barrelia öljyä päivittäin Kiinan valtiojohtoisen öljy-yhtiön tytäryhtiö Sinopecille.

Vierailun suurimmat pettymykset Brasilialle olivat Embraer-lentokoneiden myyntisopimuksen peruuntuminen sekä brasilialaisen porsaanlihan jääminen yhä Kiinan markkinoiden ulkopuolelle. Vierailun jälkeen presidentti Lula sanoi Kiinan presidentti Hu Jintaolle mailla olevan 35 vuotta diplomaattisuhteiden solmimisen jälkeen enemmän juhlittavaa kuin mailla joilla suhteet ovat olleet jo yli sata vuotta.

Kiina ohitti huhtikuussa Yhdysvallat Brasilian tärkeimpänä vientimaana. Yhdysvaltain ykkösasema oli kestänyt lähes 80 vuotta.

Presidenttiehdokas Dilma Rousseffin vaalikampanjointi vaakalaudalla?

Huhtikuussa imusolmukesyöpädiagnoosin saanut presidentti Lulan suosikkiehdokas vuoden 2010 presidentinvaaleissa Dilma Rousseff joutui palaamaan Brasíliasta sairaalahoitoon São Pauloon kärsittyään kemoterapian jälkeisistä voimakkaista kivuista. Rousseff on ilmoittanut olevansa varma täydestä toipumisestaan, mutta São Paulon sairaalareissun jälkeen ilmassa on yhä vahvempia epäilyksiä hänen voimistaan suoriutua vaalikampanjoinnista. Rousseff on toiveidensa vastaisesti joutunut rauhoittamaan työtahtiaan ja vähentämään mm. valtiollisiin projekteihin kohdistuneita vierailuja presidentti Lulan kanssa.

Lula torjuu spekulaatiot kolmannesta kaudestaan

Rousseffin syöpädiagnoosin ja sen hoidosta aiheutuneiden voimien heikentymisen johdosta osa Brasilian työväenpuolueen (PT) kansanedustajista on ehdottanut presidentti Lulan mahdollista kolmatta kautta valtion päämiehenä. Presidentti Lula itse torjuu koko idean. Lulan kolmas kausi presidenttinä edellyttäisi perustuslain muuttamista ja siihen liittyen on nyt tehty lakiesitys, joka mahdollisesti lähetetään kongressille toukokuussa. Lula on painottanut useaan otteeseen, ettei hän halua edes keskustella mahdollisesta jatkostaan ja korostanut syövästä parantuneen Dilma Rousseffin olevan hänen suosikkinsa tulevana manttelinperijänä.