Brasilian keskuspankin presidentin neuvonantaja: Käykö maailmalle kuten Japanille?

Brasilian kehityspankin presidentin neuvonantaja professori Jose Carlos do Assisin mukaan maailmalle voi käydä kuten Japanille, joka ei vieläkään ole pääsyt vuoden 1991 kriisin yli.

Assisin mukaan Brasilian hallituksen keskeinen panostus, kasvunkiihdyttmisohjelma PAC, ei tarjoa tarvittavaa välitöntä piristysruisketta: projektien eteneminen toteutusvaiheeseen kestää peräti 33 kuukautta.

Brasiliassa slummit, eli favelat, ovat Assisin mukaan niin eliitin kuin median vaikenema ongelma. Kuitenkin juuri panostamalla tämän ongelman ratkaisuun voisi löytyä juuri sellaisia projekteja joita nyt tarvitaan ja joilla olisi suuri sosiaalinen merkitys.

Professori Assis totesi ihailevansa pohjoismaista hyvinvointimallia ja toivoi tästä mallia myös Brasilialle.


Maanantaina 9.2 Cearán teollisuuden keskusjärjestö (FIEC) järjesti Fortalezassa seminaariin, jonka aiheena oli globaalitalouskriisi ja Brasilia. Puhujana oli Brasilian kehityspankin (BNDES) presidentin neuvonantaja professori Jose Carlos do Assis. Hän aloitti toteamalla kriisin taustan.

Tilanne jossa maailmassa oli liikkeellä johdannaisia 600 triljoonan Usan dollarin edestä, ylittäen 10-kertaisesti maailmantalouden yhteenlasketun bruttokansantuotteen, joka vuonna 2008 oli noin 60 triljoonaa dollaria. Lopulta tämä kupla puhkesi.

Hän totesi, että pahimmassa tapauksessa nykytilanteessa riski on, että maailmantaloudelle käy kuin Japanille ja kriisillä tulee olemaan pitkäaikaiset vaikutukset; Japani ei vieläkään ole päässyt vuoden 1991 kriisin yli.

Assis totesi, että Brasilian hallituksen tulee vastata talouskriisin lisäämällä valtiollisia investointeja. Hänen mukaansa investoinnit tulisi keskittää infrastruktuurin lisäksi julkisiin palveluihin. Hän totesi muiden maiden jo tehneen merkittäviä päätöksiä. Mielenkiintoisesti hän totesi, että loppujen lopuksi Yhdysvaltojen "Buy American" -kampanja voi olla hyväksi Brasilialla ja koko maailmalle.

Yhdysvallat on kuitenkin ratkaisevassa asemassa kriisistä ulospääsemiseksi ja jos maa pääsee nopeammin jaloilleen auttaa tämä koko maailmaa. Esitystä seuranneessa keskustelussa kysyttiin varsin kriittisesti eikö nimenomaan lisääntyvä protektionismi ole yksi suurimmista kasvunäkymiä rajoittavista uhista nykytilanteessa.

Professori Assis nosti esille Brasilian eritysongelman: yksityispankkien osalta valtava spread, eli erotus pankkien maksaman koron ja heidän tarjoamien lainojen korkojen välillä (keskuspankin ohjauskorko 12,75 prosenttia, fyysisten henkilöiden keskimääräinen vuosikorko vuonna 2008 58,1 prosenttia/VC).

Assisin mukaan Brasilian hallituksen keskeisestä ohjelmasta, kasvunkiihdyttämisohjelma PAC, johon viimeaikoina on luvattu vielä lisää rahaa ole pelastajaksi tai antamaan piristysruisketta nykytilanteessa. Kestää hänen mukaansa nimittäin 33 kuukautta (!) ennen kuin projekti etenee toteutusvaiheeseen. Hän nosti esille Brasilian slummialueet, favelat, unohtuneena ongelmana.

Kukaan ei puhu slummialueista, eikä ongelma näy mediassa. Hänen mukaansa tulisi tehdä tähän tähtäävä 5-vuotinen 45 miljardin BRL:n investointiohjelma. Nimenomaan tätä kautta voitaisiin sekä antaa Brasilian taloudelle piristysruiske, että puuttua yhteen keskeiseen yhteiskunnalliseen ongelmaan.

Ennen tilaisuutta suurlähetystön edustajan kanssa käymässään keskustelussa professori Assis totesi ihailevansa pohjoismaista mallia ja olevansa sitä mieltä, että Brasilian tulisi valita Suomen ja pohjoismaiden tie, joissa on onnistuttu yhdistämään taloudellinen kasvu ja yhteiskunnallinen hyvinvointi.