Brasilia taantumassa, mutta markkinat optimistisia

Hallitus odotti huonompia talouslukuja, joten taantuman varmistumisesta huolimatta optimismi vallitsee. Brasilia lainaa 10 miljardia dollaria Kansainväliselle valuuttarahastolle. Tilintarkastajat vaativat parempaa valvontaa sosiaaliohjelmissa. Uusi skandaali koettelee Brasilian senaattia: satoja säädöksiä hyväksytty salassa. Aiheet esillä Suomen Brasilian suurlähetystön talousuutiskatsauksessa 6.-12.6.

Taantumasta huolimatta valtiovarainministerin optimismi korkealla

Brasilian valtion tilastokeskus IBGE julkisti Brasilian bruttokansantuotteen supistuneen vuoden 2009 ensimmäisellä neljänneksellä 0,8 prosenttia verrattuna vuoden 2008 viimeiseen neljännekseen ja olleen kaksi peräkkäistä vuosineljännestä laskussa.

Sekä hallitus että markkinat kuitenkin odottivat paljon huonompia talouslukuja ja olivat tuloksista selkeästi mielissään. Valtiovarainministeri Guido Mantega sanoi Brasilian talouden näyttävän jo toipumisen merkkejä ja olevan paremmassa kunnossa kuin muut suuret taloudet.

Hallitus suunnittelee uusia elvytystoimia. Se on jo alentanut uusien autojen, kodinkoneiden ja rakennusmateriaalien välillisiä veroja. Keskuspankki alensi viikolla 24 Selic-ohjauskorkoaan historiallisen alhaiseen 9,25 prosenttiin.

Autettavasta on tullut auttaja

Brasilian valtiovarainministeri Guido Mantega on vahvistanut Brasilian lainaavan 10 miljardia Yhdysvaltain dollaria Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle. Laina on osa kansainvälistä pyrkimystä lisätä valuuttarahaston varoja, jotta se voisi paremmin auttaa kansainvälisestä talouskriisistä kärsiviä maita. Laina on Brasilian ensimmäinen valuuttarahastolle, ennen osat olivat toisinpäin valuuttarahaston myöntäessä jättilainoja Brasilialle.

Tilintarkastajat kritisoivat kontrollin puutetta valtion avustamissa organisaatioissa

Brasilian liittovaltion tilintarkastustuomioistuin on julkaissut vuotuisen selontekonsa hallituksen menoista ja ilmaissut huolensa sosiaalisiin projekteihin myönnettyjen varojen heikosta valvonnasta.

Valtion kokonaismenot olivat vuonna 2008 noin 621 miljardia Yhdysvaltain dollaria, josta noin 20,7 miljardia dollaria kohdistettiin erilaisiin sosiaalisiin ohjelmiin. Sosiaalisiin ohjelmiin käytetyistä rahoista n. 7 miljardia dollaria meni kansalaisjärjestöjen projekteihin yhteensä noin 38.000 erillissopimuksen kautta. Tilintarkastustuomioistuin pitää huolestuttavana, että näitä sopimuksia ja niihin liittyvien varojen käyttöä ei tällä hetkellä valvota.

Uusi skandaali koettelee senaattia

Brasilian senaatin johtajat yrittävät selvitä uudesta skandaalista. Senaatin erityinen tarkastuskomitea on saanut selville, että viimeisen kymmenen vuoden aikana senaatissa on salaa hyväksytty satoja säädöksiä ja asetuksia, joilla on muun muassa palkattu sukulaisia, nostettu palkkoja ja luotu uusia virkoja. Liittovaltion syyttäjä vaati heti salassa tehtyjen asetusten kumoamista. Senaatin selvitysryhmän loppuraportti asiasta valmistunee kesäkuun aikana.