Brasilia petrannut kauppalogistiikkaansa

Brasilia yltää 155 maan kauppalogistiikkavertailussa sijalle 41 (Suomi 12.). Se paransi parin vuoden takaiseen tutkimukseen verrattuna parikymmentä pykälää ja on parhaiten sijoittunut Latinalaisen Amerikan maa. Maailmanpankin ja Turun kauppakorkeakoulun raportin mukaan suurimmat ongelmat esiintyvät tullimuodollisuuksissa. Toisaalta ilmoitetuissa logistiikka-aikatauluissa pysytään Brasiliassa jopa Suomea paremmin.

Tammikuun puolessa välissä julkaistusta Maailmanpankin ja Turun kauppakorkeakoulun ”Connecting to Compete 2010: Trade logistics in the Global Economy” -raportista selviää kaupan kannalta tärkeän logistiikan parantuneen Brasiliassa viime vuosina. Se on uudessa 155 maan vertailussa noussut sijalle 41 (Suomi 12.), kun se edellisessä, vuoden 2007 vertailussa oli sijalla 61.

Infrastruktuuria ja logistisia ongelmia on usein pidetty yhtenä suurimmista esteistä Brasilian nopeammalle talouskasvulle, mutta tutkimuksen mukaan viime vuosien kehityshankkeet ovat parantaneet tilannetta huomattavasti.

Brasilian kokonaisarvosana asteikolla 1-5 on 3,20, kun se Suomen kohdalla on 4,03 ja vertailun parhaalla Saksalla on 4,11.

Tullimuodollisuudet (customs) ovat Brasilian suurin pullonkaula. Niissä sen pisteet ovat vain 2,37, millä se yltää sijalle 82. Pisteet ovat jopa laskeneet vuodesta 2007, jolloin se oli tässä kategoriass rankattu 76:nneksi.

Toisaalta aikatauluissa pysymisen (timeliness) osalta Brasilia pärjää jopa Suomea paremmin. Se oli vertailun 20. pistein 4,14, kun Suomi jäi  sijalle 25 pistein 4,08. On toki syytä huomata, että tämä ei kerro toimitusten nopeudesta, vaan ainoastaan luvatussa aikataulussa pysymisestä.

Vertailun muissa kohdissa Brasilian pisteet ja sijoitukset ovat: infrastuktuuri 3,10 (37.), kansainväliset toimitukset (international shipments) 2,91 (65.), logistiikan laatu ja pätevyys (logistics quality and competence) 3,30 (34.) sekä seuranta ja jäljittäminen (tracking and tracing) 3,42 (36.)

Brasilia on tutkimuksessa parhaiten menestynyt Latinalaisen Amerikan maa ohittaen Argentiinan (48.), Chilen (49.) ja Meksikon (50.). Brasilia lasketaan tutkimuksessa ylemmän keskitulon maaksi, joiden joukossa sen sijoitus on 7. paras. Lisäksi kaksi alemman keskitulon maata yltää myös sen edelle (Kiina 27. ja Thaimaa 35.).
 

Turun kauppakorkeakoulun tiedote(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Maailmanpankin tiedote (englanniksi):

http://go.worldbank.org/V4YDHAE320(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)