Brasilia nosti ohjauskoron 9,5 prosenttiin

Brasilian keskuspankki teki varsin odotetun päätöksen ja nosti Selic-ohjauskoron 8,75 prosentista 9,5 prosenttiin huhtikuun viimeisellä viikolla. Koron odotetaan nousevan vuoden loppuun mennessä jopa 11,75 prosenttiin. Brasilialaiset ovat otettuja presidentti Lulan pääsystä Time-lehden maailman 25 tärkeimmän johtajan joukkoon. Aiheet ovat esillä Brasilian suurlähetystön viikkokatsauksessa 24. - 30. huhtikuuta.

Keskuspankki nosti ohjauskoron 9,5 prosenttiin

Brasilian keskuspankki teki varsin odotetun päätöksen ja nosti Selic-ohjauskoron 8,75 prosentista 9,5 prosenttiin. Keskuspankki yrittää koronnostolla hillitä kiihtyvää inflaatiota. Tämä oli ensimmäinen kerta 19 kuukauteen, kun keskuspankki on nostanut ohjauskorkoaan.

Korko pysyi historiansa alimmalla tasolla heinäkuusta 2009 lähtien. Pankki myös piti lupauksensa, sillä  keskuspankin rahapoliittinen komitea ilmoitti elokuussa 2009, että Selic-korkoon ei tehdä muutoksia ennen vuotta 2010. Kesällä 2009 korkoa oli laskettu peräti neljä prosenttiyksikköä 12,75:stä 8,75:een.

Tuoreen huhtikuisen (2010)  päätöksen odotetaan olevan vain ensimmäinen askel koronnostoissa. Vuoden loppuun mennessä koron odotetaan nousevan jopa 11,75 prosenttiin, vaikka jo nyt Brasilian reaalikorko on maailman korkein.

Huolimatta siitä että keskuspankin päätös oli varsin odotettu ja laajalti kannatettu, sai se osakseen myös jonkin verran kritiikkiä. Teollisuuden edustajien mukaan koronnosto hidastaa tarvittavia investointeja, mutta toisaalta joidenkin mielestä ohjauskorkoa olisi pitänyt nostaa jo aiemmin. Todennäköisesti koronnoston vaikutukset lainojen kysyntään jäävät kuitenkin melko pieniksi.

Time-lehti valitsi presidentti Lulan maailman 25 tärkeimmän johtajan joukkoon

Presidentti Lula on yksi maailman 25 tärkeimmästä johtajasta Time-lehden mukaan. Time-lehti valitsi jälleen maailman 100 tärkeintä henkilöä, jotka oli jaettu neljään eri kategoriaan: johtajat, sankarit, taiteilijat sekä ajattelijat.

Brasilialaislehdet ehtivät jo hetken uutisoida Lulan tulleen valituksi maailman tärkeimmäksi henkilöksi, koska hänet esiteltiin ensimmäisenä lehdessä. Todellisuudessa henkilöitä ei ollut laitettu tärkeysjärjestykseen. Näin ollen Lula on yksi maailman 25 tärkeimmästä johtajasta.

Presidentti sai onnitteluita sekä liittolaistensa että opposition piiristä. Oppositio katsoi Lulan valinnan johtuneen sekä hänen henkilökohtaisista meriiteistään että Brasilian hyvästä talouskehityksestä.

Myös opposition presidenttiehdokas José Serra lähetti onnittelut presidentille valinnan johdosta. Kritiikkiä sai varsin runsaasti sen sijaan lehdessä ollut elokuvaohjaaja Michael Mooren esittely presidentti Lulasta. Mooren kirjoituksen katsottiin olevan pikemminkin kritiikkiä Yhdysvaltoja kohtaan kuin Lulan ylistystä, minkä lisäksi hänen katsottiin olevan varsin tietämätön Brasilian todellisuudesta.